Jbl studio 290

Whiplash

New member
Bez reklam
A może jest tak, że własnie CD technicsa i karta dzwiekowa mimo ustawien neutralnych wprowadza w dzwiek jakies podbicia a z CD Denona masz czyste plaskie brzmienie, takie jak jest nagrane na CD. Technics to własnie gral konturowo z mocnym basem i góra, teraz sprzety tak nie graja bo to jest brzmienie efektowne a prawdziwy audiofil stara sie uzyskać brzmienie neutralne i równe w każdym pasmie.

Bipo ja już sam nie wiem, chcialbym abyś wiedział tylko to, że podstawa brzmienia to wzmacniacz i kolumny a to masz bardzo dobre. Źródło czy kable to tylko kosmetyka i dopieszczenie brzmienia a nie jego diametralna zmiana.

Bipo

Active member
Bez reklam
No i lipa, kartę mam na 0 ale sprawdziłem jeszcze w ustawieniach odtwarzacza bo za mocno coś dawał ten bas, foobar ma equalizer gdzie mam wszystko ustawione pod słuchawki w tym PODBITY bas bo do kompa mam tylko słuchawki podłączone.....;-( Wracam do punktu wyjścia......;-(

Kiedyś, chyba właśnie tak robili sprzęt, mocna góra i dół aby się to wszystko masom podobało....Teraz się okaże, że mi dźwięk bez podbarwień się nie spodoba bez względu jakie podłącze źródło...a nie chce używać magicznych pokrętełek na wzmaku bo to najłatwiejszy sposób...;-(

Jak się nic nie zmieni to w na tygodniu odwiedzę sklep z moimi kolumnami...;-(
Wybrałem kolumny praktycznie z najmocniejszym basem na sklepie, mocniej grały tylko jbl studio 290 a w domu się okazuję że mi go brakuje...... ;-(

Ostatnia edycja:

lycone

Banned
Współczuję :D Dobrze, że mi słoń na ucho nadepnął i kolumn używam w 95% do filmów :) Zmianę jednak planuje dopiero jak poukładam klocki na dźwięk "nowej generacji"ATMOS itd. Trzeba dopasować poziom audio do obrazu z HW55 ;)

Wysłane z Note 3

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
No i widzisz jednak miałem racje :( Jaki masz metraż Twojego pokoju bo po fotkach ciężko określic.
Tak jak mówilem, technics grał troche jak nasze Altusy a wiec konturowym brzmieniem, z mocnym basem i góra co podobało sie ludziom. W chwili wymiany sprzetu na coś ambitniejszego przezywało sie szok, jak to stary wzmak gral tak fajnie a nowy sprzet plasko bez basu?

Jesli jestes przezwyczajony do brzmienia konturowego to nie dziw sie, że brzmienie Direct z Denona Ci nie leży. Inna kwestia to taka, że Denon tez nie gra bardzo basowo, raczej równo i neutralnie ale zapewniam Cie, że po chwili przewyczajenia uszu do normanej charakterystyki takie brzmienie bedzie ok. Mnie też na poczatku wydaje sie zawsze, że malo basu ale po 2-3 kawalkach jest juz ok i brzmienie mi odpowiada.

Oj chyba trzeba było postawić na JBL 290 bo widze, że lubisz bas tak jak ja. Ew. uzupelnil bas subwooferem. Widze, że masz wiec kup kabel RCA podlacz go i sporoboj tak ustawic odciecie aby nie za bardzo wcinał sie w kolumny a tylko uzupelnial bas. Okolice 50-60hz sadze, że będa optymalne.

Geronimo zx

New member
Coś mi się wydaje że nasz kolega ''Bipo'' przyzwyczaił się do podbijania dźwięku :) Ja uważam że jeżeli jest nagranie bez dominacji któregoś z pasm to nie ma co kombinować podbiciami-tak musi być.Inna sprawa jest wtedy kiedy nagranie dominuje np niskie tony a sprzęt nasz sobie z tym nie radzi.
Sytuacja dziwna,aczkolwiek nie mogę sobie wyobrazić tak naprawdę Twoich oczekiwań i tego co oddaje zestaw.

Bipo

Active member
Bez reklam
Coś mi się wydaje że nasz kolega ''Bipo'' przyzwyczaił się do podbijania dźwięku :) Ja uważam że jeżeli jest nagranie bez dominacji któregoś z pasm to nie ma co kombinować podbiciami-tak musi być.Inna sprawa jest wtedy kiedy nagranie dominuje np niskie tony a sprzęt nasz sobie z tym nie radzi.
Sytuacja dziwna,aczkolwiek nie mogę sobie wyobrazić tak naprawdę Twoich oczekiwań i tego co oddaje zestaw.

Macie koledzy rację, z tego co pamiętam na każdym wzmacniaczu jaki miałem pokrętło od basu było zawsze ustawione na maksa w prawo ponieważ zawsze tego basu mi brakowało...(nawet altus 300 z 30cm basowcem był wspomagany zarówno na wzmaku jaki i w komputerze...;-) ) Szczególnie jak się słuchało za młodego mało wymagającej muzyki....;-) Teraz jak człowiek się troszkę postarzał, kupił mieszkanie, założył rodzinę to zmieniły się priorytety, a przede wszystkim gust muzyczny. Muzyka jest bardziej ambitniejsza niż tylko łup, łup...;-). Aktualnie kupując lepszy sprzęt podejrzewam, że muszę się po prostu przestawić i zmienić oczekiwania odnośnie sprzętu..... sam bas przecież to nie wszystko. Złapałem się nawet na tym, że w kompie gdzie siedzi karta ze wzmacniaczem słuchawkowym, mam podpięte słuchawki akg242 i podbite niskie tony (na szczęście tylko w odtwarzaczu, bo już myślałem że w sterownikach karty też....) Kupiłem kolumny, które na sklepie grały praktycznie najmocniejszym basem a w domu mi go brakuję...
Ponadto pokój odsłuchowy był dużo mniejszy na oko gdzieś 1/3 mojego, dlatego bas z tych głośników był bardziej i masywniej odbierany. Po przeniesieniu ich do mojego salonu 4,7/5,5m czyli ok 26m2 bas się zmniejszył ponieważ głośniki już się tak nie duszą i może dlatego ja odbieram je że grają słabszym dołem....? Jeśli się okaże, że jednak mi tego basu nadal będzie brakować to tak jak kolega Whiplash radzi podepnę suba tylko nie tego co aktualnie mam w salonie a bardziej skierowanego do muzyki np. Rel t7/t9 lub velodyne cht-12Q i na pewno basu będę miał pod dostatkiem...
Ponadto moim oczkiem w głowie jest kino domowe z którego na szczęście jestem bardzo zadowolony, a muzyka jest tylko dodatkiem....;-)

Ostatnia edycja:

Geronimo zx

New member
Jeśli się okaże, że jednak mi tego basu nadal będzie brakować to tak jak kolega Whiplash radzi podepnę suba tylko nie tego co aktualnie mam w salonie a bardziej skierowanego do muzyki np. Rel t7/t9 lub velodyne cht-12Q i na pewno basu będę miał pod dostatkiem...
Ponadto moim oczkiem w głowie jest kino domowe z którego na szczęście jestem bardzo zadowolony, a muzyka jest tylko dodatkiem....;-)

Rel t7/t9 lub velodyne cht-12Q-dobry wybór ;)
Spróbuj jeszcze odsłuchać pare nagrań na których się sprawdza dolne rejestry (bass boosted)
Mi któregoś razu zabrakło porządnego trzęsienia,włączyłem-posłuchałem chwile (głowa nie wytrzymała)
;)

Whiplash

New member
Bez reklam
Większy metraż u Ciebie + gorsza akustyka niż w sklepowej salce więc innego efektu być nie mogło. Chyba jednak te JBL 290 by sie lepiej sprawdziły u Ciebie :)

Bipo

Active member
Bez reklam
Szkoda tylko, że te jbl studio nie są w białym kolorze bo żonie i mnie białe pasują aktualnie i idealnie do wystroju salonu ...;-) Niestety nie jesteśmy audiofilami, dla których liczy się tylko jak gra ale też jak wygląda, oczy też muszą się nacieszyć... ;-)

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Mam tak samo :) ALe z drugiej strony czarny pasuje do wszystkiego. Wiesz jakie jest nie pisane prawo audiofilskie. Im brzydszy sprzet, tym lepiej gra :D

lycone

Banned
Jest sens myśleć o JBL Studio 290 do mojego amplitunera Onkyo 607 (140W 6ohm/kanał) czy lepiej patrzeć na JBL 280?

Wysłane z Note 3

jaco.37

Member
Bez reklam
Jest sens myśleć o JBL Studio 290 do mojego amplitunera Onkyo 607 (140W 6ohm/kanał) czy lepiej patrzeć na JBL 280?

Wysłane z Note 3

Popatrz lepiej na coś innego.
Z tym ampli będzie to kiepsko grało.
Posłuchaj sobie np. Magnat Quantum 675,Melodikę Bl40,Monitor Audio BX5.
Co wy sie tak uparliście na te JBL ?
Jest tyle innych fajnych kolumn.
Najlepiej wziąść swój ampli czy wzmak pod pachę i udać się do salonu na odsłuch i samemu sie przekonać jak to gra. Nie jedni się rozczarują swoim faworytem i kupią coś innego.
Do salonu daleko?
Dzień urlopu,samochód i po sprawie.Jak jest czas na słuchanie muzyki to znajdzie sie też czas na odsłuch.
Kupując w ciemno,potem się często żałuje że nie jest tak by sie chciało.
I od nowa się zaczyna pogoń za króliczkiem...

lycone

Banned
Popatrz lepiej na coś innego.
Z tym ampli będzie to kiepsko grało.
Posłuchaj sobie np. Magnat Quantum 675,Melodikę Bl40,Monitor Audio BX5.
Co wy sie tak uparliście na te JBL ?
Jest tyle innych fajnych kolumn.
Najlepiej wziąść swój ampli czy wzmak pod pachę i udać się do salonu na odsłuch i samemu sie przekonać jak to gra. Nie jedni się rozczarują swoim faworytem i kupią coś innego.
Do salonu daleko?
Dzień urlopu,samochód i po sprawie.Jak jest czas na słuchanie muzyki to znajdzie sie też czas na odsłuch.
Kupując w ciemno,potem się często żałuje że nie jest tak by sie chciało.
I od nowa się zaczyna pogoń za króliczkiem...
Aż tak słabo będzie czy tylko teoryzujesz? Kolumny mają służyć w 95% do kina domowego. Obecnie mam Mission MV-6, które chciałbym zastąpić właśnie tymi JBL 280/290, a Missiony przenieść na boczne efektowe, a Mission MV-2 na tył. Tym samym uzyskam 7.1. Charakterystyka JBL pasuje mi do kina domowego, ale nie słuchałem ich na swoim Onkyo 607.

Wysłane z Note 3

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Charakterystyka JBL pasuje mi do kina domowego, ale nie słuchałem ich na swoim Onkyo 607.

Ja mam nowsze Onkyo (616) i poprzedni model Studio (190). Muzyki słucham bardzo mało. Filmy blu-ray non stop. Dla mnie i do moich potrzeb to połączenie jest boskie. U Ciebie powinno być podobnie. Mój salon ma 22 metry plus z dwóch stron jest otwarty.

lycone

Banned
Ja mam nowsze Onkyo (616) i poprzedni model Studio (190). Muzyki słucham bardzo mało. Filmy blu-ray non stop. Dla mnie i do moich potrzeb to połączenie jest boskie. U Ciebie powinno być podobnie. Mój salon ma 22 metry plus z dwóch stron jest otwarty.
Swojego amplitunera też nie będę trzymał do końca życia, ale jeszcze z 2 lata u mnie zostanie. Przyznam, że wolałbym Studio 290 bo są bardziej przyszłościowe (lepszy amplituner). Pozatym planuje przeprowadzkę a tam będzie do nagłośnienia większe pomieszczenie niż mam teraz. Boje się tylko, że z niedostatkiem mocy zagrają gorzej niż obecne tanie Missiony. Jest to w ogóle możliwe?

Wysłane z Note 3

[Raccoon]

New member
Bez reklam
190 napedzic jest bardzo łatwo. 290 pewnie podobnie. Do tego Onkyo 616 trochę mocy ma. Nie wiem jak 607 wypada. Ja bym się nie obawiał. Seria Studio 100, a teraz 200 to nie są potwory wymagające dużych pieców :)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Aż tak słabo będzie czy tylko teoryzujesz? Kolumny mają służyć w 95% do kina domowego. Obecnie mam Mission MV-6, które chciałbym zastąpić właśnie tymi JBL 280/290, a Missiony przenieść na boczne efektowe, a Mission MV-2 na tył. Tym samym uzyskam 7.1. Charakterystyka JBL pasuje mi do kina domowego, ale nie słuchałem ich na swoim Onkyo 607.

Wysłane z Note 3

To zależy jakie będzie pomieszczenie odsłuchowe. Jeśli ponad 30m2 to można myśleć o Studio 290. Jak mniejsze to lepsze będą Studio 280. Do kina domowego będą to bardzo dobre kolumny. Możesz też zainteresować się dla porównania kolumnami Klipsch, Paradigm, Melodika.

lycone

Banned
W tej chwili i przez najbliższe 2 lata mam okolo 20m2 z otwartą częścią po prawej stronie. Całe pomieszczenie ma 38m2. Po przeprowadzce myślę o pomieszczeniu w granicach 25m2 tylko pod kino domowe. A jak wygląda sprawa z kolumnami Mission MV-6, które mam zamiar użyć na głośniki boczne? Został by mi też głośnik centralny Mission MV-C. Boje się, że będzie się to w jakiś sposób "gryzło". W przyszłości planuje wymianę reszty kolumn na JBL Studio 230 i 235C.
Podobają mi się tez kolumny Klipsch RF62/82, ale cenowo wychodzą gorzej niż te JBL.

Wysłane z Note 3

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Najlepiej mieć cały zestaw od serii (sub niekoniecznie) żeby brzmienie było spójne. Na początek możesz wykorzystać Missiony, a potem dokupisz resztę.

Do góry