Jbl studio 290

Whiplash

New member
Bez reklam
Ale siedząc na planie trójkata rownoramiennego ciezko jest uzyskac kat 30st przy jego podstawie. Podstawa to linia kolumn, wiec musielibysmy siedziec dosc blisko kolumn a one same powinny byc rozstawione dosc szeroko?

popej

New member
Jak masz układ trójkąta równoramiennego i kolumny równolegle do ściany, to słuchasz wg charakterystyki 30 stopni od osi kolumny.

Obracanie kolumn, to nie tylko dopasowanie dźwięku ale także regulacja wielkości strefy dobrego odsłuchu. Jak masz kolumny równolegle do ściany, to przy przesunięciu miejsca odsłuchowego w lewo, zbliżasz się do osi lewej kolumny ale zwiększasz kąt względem prawej.

Przy ustawieniu kolumn frontami do słuchacza, przesunięcie w bok powoduje podobne odejście od osi w obu kolumnach i wypadkowa różnica jest mniejsza, czyli strefa dobrego odsłuch robi się szersza.

W rzeczywistości charakterystyki kierunkowe kolumn są dość różnorodne, zmienia je np. założenie maskownicy. Ustawienie w pomieszczeniu ma też istotny wpływ na charakterystyki. W rezultacie nie ma sztywnych reguł i trzeba eksperymentować. Opisane zasady są pomocne do określenia, co możemy uzyskać, ale faktyczny efekt trzeba sprawdzić.

Whiplash

New member
Bez reklam
Panowie zejdzmy na ziemie, nie stac mnie na LS ;)

Najgorsze jest to, że nie mam gdzie posluchac interesujacych mnie kolumn, nie wspomne o tescie w domu. U mni jest jeden sklep hi fi, jeden top fi hi i MM. Odsluch 100 zl, już bym przebolal ta stówke jakbym mogl posluchac JBL, Dali, Klipsch, Paradigma ale niestety takich kolumn nie ma na stanie, sa tylko JBL 280. Wiec takie posluchanie jednej pary kolumn za 100 zl to kiepski interes, nic mi sie nie rozjasni a pozatym w salach odsluchowych wszystko gra zajebiscie ;)

Whiplash

New member
Bez reklam
No własnie wafli nie mialem, sluchalem 10.7 w MM z denonem to graly fajnie, basowo i cieplo.
Góra wycofana jak to u wafli wiec z jasnym Denonem bylo bardzo fajnie. Seria 200 to nowość na ten rok, what hi fi bardzo dobrze sie rozpisuje o tych kolumnach. Zastanawia mnie jedna rzecz, mianowicie sa to kolumny bass reflex ale z tylu i przodu "wydechu" nie widac, podobno jest on wyprowadzony gdzies w podloge dlatego kolumny stoja na podstawkach.. ?

http://www.wharfedale.co.uk/product.php?pid=78

Bipo, nie chcialbym Cie zasmucic ale wygrzewanie kolumn nie zmienia ich brzmienia w sposob radykalny, sa to kosmetyczne zmiany o ile w ogóle sa bo co do tego też sa wątpliwości. Ja nie zauwazyłem zmiany brzmienia moich kolumn po 2 latach grania. Także nie licz na to, że jak kolumny pograja to ich brzmienie w dolnym zakresie zmieni sie radykalnie. Napewno nie jest tak, że nowe graja plasko tak jak opisujesz a po 2 miesiacach bas rozwala ściany i rusza nogawkami ;)

W sklepie kolumny odsluchuje sie w warunkach, które pozwalaja kazdemu zestawowi zagrać dobrze bo taki jest cel odsluchu. Powalić klienta brzmieniem aby dokonal zakupu, w domu nie żadko okazuje sie, że zestaw gra calkiem inaczej a zwłaszcza w zakresie basu. Nie zdziwie sie kiedy ten pudelkowaty bas już taki zostanie bo nie jest to wina kolumn a akustyki pokoju. Ja tez jak sluchalem Denona i Yamahy w sklepie z Focalami na 13cm basikach brzmienie w direct bylo rewelacyjne, bas mocny, miekki jak z suba. Kolejny odsluch Rotela i NAD z monitorami B&W w pomieszczeniu ok 20m2 i też mimo głosników podstawkowych bas mocny jak z nie jednej kolumny. Ale pomieszczenie wygluszone i przygotowane pod odsluch, nasze pokoje niestety nie sa salami odsluchowymi tylko pokojami dziennymi. W domu mimo, że JBL maja 16.5 cm woofer brzmienie całkiem inne, bas plytki i krotki.

Ostatnia edycja:

Geronimo zx

New member
W sklepie kolumny odsluchuje sie w warunkach, które pozwalaja kazdemu zestawowi zagrać dobrze bo taki jest cel odsluchu. Powalić klienta brzmieniem aby dokonal zakupu, w domu nie żadko okazuje sie, że zestaw gra calkiem inaczej a zwłaszcza w zakresie basu. Nie zdziwie sie kiedy ten pudelkowaty bas już taki zostanie bo nie jest to wina kolumn a akustyki pokoju. Ja tez jak sluchalem Denona i Yamahy w sklepie z Focalami na 13cm basikach brzmienie w direct bylo rewelacyjne, bas mocny, miekki jak z suba. Kolejny odsluch Rotela i NAD z monitorami B&W w pomieszczeniu ok 20m2 i też mimo głosników podstawkowych bas mocny jak z nie jednej kolumny. Ale pomieszczenie wygluszone i przygotowane pod odsluch, nasze pokoje niestety nie sa salami odsluchowymi tylko pokojami dziennymi. W domu mimo, że JBL maja 16.5 cm woofer brzmienie całkiem inne, bas plytki i krotki.

Prowadziłem testy w salonie i później w domu.Niestety to co wychwyciłem bardzo szybko w salonie w domu było dużo mniej słyszalne itp. Aukustyka jest podstawą do dobrego dźwięku,walczę z nią od jakiegoś czasu i naprawdę nie ma co jej lekceważyć :)

Mam pytanie może ktoś już skorzystał z oferty aukustycznych paneli z dobrowolną wybraną przez nas grafiką?? Są nowością produkowaną przez firmę akukustik ogłaszającą się na all.....
Szukam odpowiedniej grafiki i chyba skorzystam na próbę z ich oferty.Mam w salonie dość sporą cześć wolnej ściany (róg salonu) gdzie następuje pogłos,echo :???: muszę coś z tym zrobić.

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Whiplash moje JBL 190 po "wygrzaniu" grają zauważalnie lepiej. A nie jestem osobą która wierzy w cuda. Po prostu głośniki muszą się rozruszac. Tak samo jak nowy samochód, itd.

Bipo

Active member
Bez reklam
Whiplash moje JBL 190 po "wygrzaniu" grają zauważalnie lepiej. A nie jestem osobą która wierzy w cuda. Po prostu głośniki muszą się rozruszac. Tak samo jak nowy samochód, itd.

Akustyka pokoju to praktycznie najważniejsza rzecz i wiem o tym doskonale, ale wygrzane kolumny a wyjęte prosto z pudełka mają naprawdę inne brzmienie. W trakcie wyjęcia i podłączenia dźwięk był masakryczny tj.:basu to było jak na lekarstwo, góra była bez pazura, wszystko grało i nakładało się na siebie. Po 50h grania góra jest już praktycznie taka jak w salonie a bas jeszcze nie, nie schodzi nisko ale w porównaniu z tym co było na początku to jest niebo a ziemia. Pierwsze uderzenia bębna przypominały jakieś pykanie i namiastka basu, teraz on jest dużo głębszy. Poczekamy zobaczymy, ja obstawiam źródło oraz wygrzanie. Po 250h kolejny test zobaczymy co wyjedzie, jak będzie tak samo zmiana źródła....;-)

Whiplash

New member
Bez reklam
A moze to poprostu iluzja, że zmiana dzwieku jest aż tak diametralna spowodowana poprostu przezwyczajeniem sie uszu do okreslonego brzmienia. Zmiana będzie ale kosmetyczna a tak radyklana jak opisuje Bipo, że kolumny nowe graja plasko i ze slabym basem a te wygrzane w sklepie ruszaja nogawkami od spodni. Chcesz sie o tym przekonać to zabierz do tego sklepu Twoje nowe kolumny, postaw je obok tych wygrzanych i włacz. Zobaczysz, że różnica bedzie minimalna. Akustyka i jeszcze raz akustyka, zwłaszcza jesi chodzi o bas to jest podstawa. Wygrzanie to tylko dopieszczenie brzmienia.

Ale zeszliśmy z tematu, mnie inetersuja te nowe Diamondy ale chyba nikt ich nie sluchal.

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Wiedziałem!!!!!;-) Dzisiaj od rana walczyłem, aby podpiąć komputer stacjonarny w którym siedzi w miarę dobra karta dźwiękowa asus xonar stx za pomocą interconektów. Po włączeniu pokazał się banan na twarzy ponieważ był bas i to jaki..... Zejście głębokie, aż nadto..Sprawdziłem jeszcze dokładne wskazówki jakie są w instrukcjo odnośnie odległości odsłuchowych i wprowadziłem małą korektę. Odsunąłem kolumny od ściany na 0,5m (w instrukcji min.20cm od tylnej/30cm od bocznych) usiadłem i się zastanawiam jak daleko będzie leciał ten mój niesforny cd....;-) Winowajca znaleziony, niestety ale podstawowe model danego producenta dają taki a nie inny dźwięk...;-( A już miałem jechać ze swoimi kolumnami do sklepu, aby porównać z tymi co dokonywałem odsłuchu....;-)
I wszystko w tym temacie.... ;-)

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
A karta dzwiekowa skonfigurowana neutralnie czy z zalaczonym jakims korektorem EQ? Wybacz kolego ale nie wierze w teorie, że wygrzanie kolumn lub wymiana CD spowoduje przyrost basu na tak radykalnym poziomie :)

Coś czuje, że jestes zawiedzony obecnym brzmieniem, była radość po odsluchu w sklepie a w domu okazalo sie calkiem co innego i teraz szukamy dziury w calym. Najpierw byly nie wygrzane kolumny, potem wzmacniacz a teraz sie okazalo, że cały winowajca to podstawowy model CD :D

Mówię Ci weź swoje kolumny do sklepu i odsluchaj twoje i te wygrzane w tych samych warunkach i na tym samym sprzecie. Jesli sie okaze ze Twoje graja zdecydowanie inaczej to musisz sie uzbroic w cierpliwosc jesli zagraja podobnie to znaczy, że akustyka u ciebie lezy tak samo jak u mnie i bas gdzies ucieka :(

W sklepie na odsluchu zawsze jest mocny bas. Sale odsluchowe sa tak budowane aby każda kolumna grala super. Byłem na kilku odsluchach i zawsze brzmienie bylo rewelacyjne, czy to grały monitorki czy podłogówki czy na wzmacniaczu stereo czy na amplitunerze kinowym za 2000zl zawsze brzmienie bylo lepsze lub gorsze ale w kazdym przypadku bylo lepsze niz to jakie uzyskuje w domu. Niech Ci zobrazuje ten fakt to, że małe monitorki z 13cm jednym wooferem w pokoju odsluchowym zagraly lepszym basem niż moje podlogowki u mnie w pokoju :) Odsluch pokazuje roznice miedzy poszczegolnymi kolumnami bo sluchamy ich w tych samych warunkach ale nigdy tego brzmienia nie przeniesiemy do naszych wielofunkcyjnych pomieszczeń :)

Ostatnia edycja:

Rafal7

Banned
Whiplash ma racje, wzmak?Nie możliwe tym bardziej taki.
Cd?Mh podstawowy bo podstawowy ale to tez nie to.
Sam kiedyś podpiąłem komputer z zintegrowaną karta Real-teka i w ustawieniach można sporo namieszać i podbić dźwięk.

Bipo

Active member
Bez reklam
Karta, zrobiona na 0, bez żadnych wspomagaczy. Ten mój cd 500tka, wiedziałem że ma taki dźwięk, ale nie do tego stopnia. Wcześniej miałem cd technicsa 590 podpięte tylko do amplitunera i miał mocniejszy bas. Sprzedałem technicsa i kupiłem denona aby mieć wszytko z jednej firmy i pod kolor. Po włączeniu pierwsze co to od razu wyłapałem, że jest słabszy bas. Wzmocniłem go na amplitunerze i było w miarę. Teraz kiedy kupiłem lepsze kolumny, które są podpięte bezpośrednio do wzmacniacza bez żadnych dodatkowych ulepszaczy jak było w przypadku ampli cd ukazał swoją słabość. A przekonałem się o tym podpinając cd 1520 pod mojego wzmaka na moich kablach...;-) W sklepie było wszystko tak jak trzeba. Teraz muszę tylko to zrobić u siebie. Pozostało mi wypożyczyć tego cd do domu i się przekonać....ewentualnie tak jak mówisz zabrać moje kolumny do salonu...

Ostatnia edycja:
Do góry