No własnie wafli nie mialem, sluchalem 10.7 w MM z denonem to graly fajnie, basowo i cieplo.
Góra wycofana jak to u wafli wiec z jasnym Denonem bylo bardzo fajnie. Seria 200 to nowość na ten rok, what hi fi bardzo dobrze sie rozpisuje o tych kolumnach. Zastanawia mnie jedna rzecz, mianowicie sa to kolumny bass reflex ale z tylu i przodu "wydechu" nie widac, podobno jest on wyprowadzony gdzies w podloge dlatego kolumny stoja na podstawkach.. ?
http://www.wharfedale.co.uk/product.php?pid=78
Bipo, nie chcialbym Cie zasmucic ale wygrzewanie kolumn nie zmienia ich brzmienia w sposob radykalny, sa to kosmetyczne zmiany o ile w ogóle sa bo co do tego też sa wątpliwości. Ja nie zauwazyłem zmiany brzmienia moich kolumn po 2 latach grania. Także nie licz na to, że jak kolumny pograja to ich brzmienie w dolnym zakresie zmieni sie radykalnie. Napewno nie jest tak, że nowe graja plasko tak jak opisujesz a po 2 miesiacach bas rozwala ściany i rusza nogawkami
W sklepie kolumny odsluchuje sie w warunkach, które pozwalaja kazdemu zestawowi zagrać dobrze bo taki jest cel odsluchu. Powalić klienta brzmieniem aby dokonal zakupu, w domu nie żadko okazuje sie, że zestaw gra calkiem inaczej a zwłaszcza w zakresie basu. Nie zdziwie sie kiedy ten pudelkowaty bas już taki zostanie bo nie jest to wina kolumn a akustyki pokoju. Ja tez jak sluchalem Denona i Yamahy w sklepie z Focalami na 13cm basikach brzmienie w direct bylo rewelacyjne, bas mocny, miekki jak z suba. Kolejny odsluch Rotela i NAD z monitorami B&W w pomieszczeniu ok 20m2 i też mimo głosników podstawkowych bas mocny jak z nie jednej kolumny. Ale pomieszczenie wygluszone i przygotowane pod odsluch, nasze pokoje niestety nie sa salami odsluchowymi tylko pokojami dziennymi. W domu mimo, że JBL maja 16.5 cm woofer brzmienie całkiem inne, bas plytki i krotki.