Paweł,
Poszukam bezpośredniego linka, Chris to wyjaśniał. Powinno być w podwieszonym. Ja tam te linki umieszczałem i jest na bank. Ew. przefiltruj moje wypowiedzi, bo było o tym, a tu nie chce.
W skrócie, w KD jest jak z kalibracją monitora. Raz zrobisz i jest dobrze (pod konkretny materiał) W stereo nie ma takiego wzornika, a samo wydanie może być nagrane róznie.
Millerek,
Nie wiem czy zrozumiałeś co napisałem. Właśnie zaglądnij do wspomnianego wątku, to skumasz.
Wyobraż sobie, że ktoś się chował na "Altusach" i postanowił zmienić sprzęt, uderzył do salonu audio, odsłuchał Dali, Kefy czy MA (przykład, bo to popularne skrzynki).
Wrócił na forum i napisał, że nic z tych kolumn nie zagrało, a przede wszystkim nie ma "basu" i nie zrobi na nich dyskoteki.
Jednym słowem jest "lipa" i zero grania.
Teraz rozumiesz o co mi chodzi?
To nie jest obiektywna ocena, a preferencje - przyzwyczajania, często skrzywione takim czymś jak Altusy.
Preferencje kogoś, kto nie ma pojęcia o brzmieniu i o tym jak co powinno grać.
No i dobrze, niech sobie kupuje pod siebie, ale taki ktoś nie powinien nikomu nic radzić.
Bo Ciebie, czy kogokolwiek innego kto zaczyna przygodę z audio wprowadzi w błąd.
Bez krzty referencji nigdy nie dowiesz się gdzie reżyser chciał, żeby było tupniecie.
Przykład, scena w "Wojna Światów" walący się maszt w kościele. Każdy oczekuje łomotu na subie, a tam nie ma za wiele, bo taki był zamysł. Niektórzy kręcą na subie, żeby coś usłyszeć i potem zostawiają i reszta ścieżki to jedno wielkie dudnienie. To nie jest referencja, a preferencja i wierz mi, że nie chcesz czytać opinii takich osób!
Więc nie pisz mi monotematyczności, a podziękuj, że ktoś zwraca na to uwagę i sam za to dostaje, bo się wychyla. Ja nie muszę.
Ale finalnie Ty skorzystasz na tym.