deniro24 napisał:
Ja zestaw Jamo S606 zakupiłem ok. 3 tyg. temu od Blackninja (przy okazji polecam tego człowieka każdemu), ale dokupiłem mocniejszego suba niż Jamo 200 - JBL'a E250P. Słabszego nawet nie brałem pod uwagę, jestem baaardzo zadowolony. Jamo 200 nie należy do gigantów, ale z niskotonowcami frontów S606 nie ma co porównywać - wg mnie są słabe. Więc chyba jednak masz cos źle ustawione.
Oczywiście, nie wymagałbym wiele po tym subie, ale moj wysluzony bass od komputera (z x-530 logitecha) czasami mocniej grzmiał.
Wydaje się że obadałem większość opcji - w aplitunerze crossover, faza (normal/ odwrócona), przekierowanie bassu, a w subie wiadomo. Może mam coś zle podłączone, sam już nie wiem.
Objawy są takie (15 minut temu jeszcze raz sprawdzalem), że po ustawieniu w yamaszce: crossover= 80 Hz, faza: norm, przekierowanie= SUBW, że bass bardzo słabo gra, prawie znikomo. Natomiast jak wlacze BOTH (ampli) momentalnie pojawia się silniejszy basik i z frontow i z suba . Z tym, że głównie dochodzi on z FRONTÓW. Aczkolwiek wówczas można podkręcić bass na samym subie, aczkolwiek to nadal nie to.
Na przekierowaniu SUBW przy zabawie potencjometrami, prawie w ogole różnica nie jest zauważalna.
Zastanawiam się czy to nie jest jeszcze sprawa samego podłaczenia, użylem kabla z kompletu od Jamo i wpiąłem do LINE-IN LEFT. W subie tylko jedno wejscie jest tego typu do suba, a przynajmniej by to wyglądalo.
deniro24 napisał:
Mam ampli bardzo podobny do Twojego - Yamaha 659. W ampli bas ustawiony na both, suba ustawionego na połowę w ampli (+5)(...). Myśle że diabeł tkwi w ustawieniu. Korzystałeś z automatycznego ustawinia YPAO w ampli?
Korzystałem oczywiście, system puszcza serię testów a ja siedzę w cichym pomieszczeniu i nie kicham

Tak poważnie to może i w tym problem. Dalem na scena 2 (dvd) -- było cicho, dalem autosetup, i doszedlem do start i dalej wiadomo. Wydaje sie ze dbrze dziala YPAO ale bass slabo gra. Czy jak sie ustawia tym systemem glosniki, to trzeba dac wzmocnienia na off. Ja suba dalem na srednia wartosc a Tre / Bass na amplitunerze na "0". ??