Odrazu piszę że napisałem podobny post w temacie o Yamaha 659.
Posiadam amplituner Yamaha RX-V659 i chcę kupić do niego zestaw głośników Jamo S606 + Jamo S708 jako dodatkowa para frontów (subem będzie JBL E250P). Problemem może być moim zdaniem to że zarówno wszystkie pięć głosników Jamo S606, jak i dwie kolumny Jamo S708 maja impedancję 6 ohmów. Natomiast, o ile wiem, Yamaha 659 pozwala podłączyć kolumny o impedancji mniejszej niż 8 ohmów tylko na fronty jak są dwie sztuki, natomiast jeżeli podłącza się dodatkową pare frontów piszę 8 lub 16 ohmów (z tyłu amplitunera przy gniazdach głośnikowych "Front A or B - 4 or 8 ohm, Front A and B - 8 or 16 ohm" - czyli chyba Jamo nie pasuje). Co do pozostałych wejść na głosniki: centralny, surround, surround back (te mi nie są potrzebne) - pisze 6 or 8 ohm (czyli chyba by pasowało w sam raz).
Moje pytanie do znawców tematu: czy muszę kupić zestaw głośników o impedancji 8 ohmów żeby podłączyć dwie pary frontów?
Czy dodatkowa para frontów pod postacią Jamo S708 (do zestawu Jamo S606) nie może być u mnie podłączona z racji tego że na ampli pisze, że jeżeli są dwie pary frontów to muszą być 8 lub 16 ohmowe, a zarówno Jamo S708, jak i fronty Jamo S606 są 6 ohmowe?
Trochę dla mnie załamka, (ampli mam od października - narazie podłączony pod tonsile - i teraz dopiero mam pieniądze na kupno przyzwoitego zestawu głośników) bo wiele miesięcy czytania i decydowania sie co kupie jak będę miał wreszcie pieniążki może znowu sie przedłużyć!!! A juz byłem zdecydowany na taką konfigurację o której piszę. Ale jak amplituner ma się grzać za bardzo/za szybko, lub ulec uszkodzeniu to będę musiał zastanawiac sie dalej nad wyborem głosników.
Proszę o sugestię znawców tematu. Dla mnie to sprawa bardzo ważna!
Z góry dzięukuję i pozdrawiam.
P.S.
Jeszcze pytanie do Blackninja:
Jakie ceny proponujesz za:
Jamo S606 .............zł?
Jamo S708 .............zł?
JBL E250P .............zł?
Wszystko kupowałbym razem.