Jamo s606

plum1

New member
Przymierzam się do zakupu zestawu S 606 ale rozbudowanego do 7.1. Poradzono mi w sklepie aby jako dodatkowe surroundy wziąć S 604 i ustawić jako główne tylne a S 602 jako efektowe. Czy to ma sens, czy kupić 4 x S 602. Drugie pytanie subwoofer 250 czy 300. Pokój 25 m.

Yanki1010

New member
Witam, planuje zakup jakiegos fajnego zestawu kina domowego 5.1 (moze byc tez 7.1-spogladajc w przyszlosc, moze jakies filmy, gry beda to wykorzystywaly) do kwoty 3500zl, ktory to bedzie gral w pomieszczeniu o wymiarze ok. 22m2 (w bloku), nie jestem jakims melomanem ale lubie czysty dzwiek, dodam ze planuje podpiac zestaw rowniez do konsol (ps3, xbox360 itp.), zalezy mi zeby zestaw gral dobrze w systemie 5.1 (7.1) jaki i w stereo, przegladalem oferty i spodobaly mi sie kolumny Jamo S606 (wizualnie) tylko nie wiem czy potrzebny jest dodatkowo subwoofer, podobno kolumny same sie "nie zle bronia", byc moze to nie jest najlepszy wybor do tej kwoty,a ze jestem w tym temacie zielony wiec prosze o pomoc w doborze kolumn oraz amplitunera (milo by bylo jak by posiadal wi-fi oraz usb, choc moge poswiecic te rzeczy za cene lepszego dzwieku, ale z HDMI raczej bym nie rezygnowal, wydaje mi sie ze w dzisiejszych czasach raczej to niezbednik... za pomoc wielkie dzieki.
Ps. dodam ze zestaw glownie bedzie wykorzystywany do filmow, gier
ps2. i do czego jest potrzebne 1080p w amplitunerze? wiem ze to rozdzielczosc wykorzystywana w tv, grach itp. ale w amplitunerach? przeciez ampli dekoduje tylko dzwiek (dts,Dolby ProLogic II itp.) a nie obraz, chyba ze sie myle

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
byłem świadkiem testów Ampli Pioneera 519
http://www.pioneer.pl/pl/products/42/98/405/VSX-519V-K/index.html
vsx519vk_large.jpg

Doświadcz precyzji, dynamiki i prawdziwej dbałości o detale.

Niezlaeżnie od tego, czy oglądasz HDTV, film z Blu-ray, czy słuchasz muzyki z iPoda, VSX-519V zapewnia, że to co widzisz i słyszysz jest czyste i precyzyjne.
Dzięki funkcji HDMI repeater, jeden kabel HDMI wystarczy do cyfrowej transmisji sygnału audio i video do amplitunera.
Urządzenie oferuje wsparcie dla sygnałów video o rozdzielczości do 1080p, a funkcje x.v.Colour i Deep Colour zapewniają żywe i wierne odwzorowanie kolorów z płynnymi przejściami między kolorami.
Po podłączeniu odtwarzacza Blu-ray wyposażonego w dekodery audio HD, będzie można cieszyć się nieskompresowanym dźwiękiem ścieżek dźwiękowych najnowszych hitów kinowych.
advanced_soundretriever.gif
Podczas odtwarzania ulubionych kolekcji muzycznych ze swojego przenośnego odtwarzacza audio, możesz być pewny znakomitej jakości dźwięku.
Advanced Sound Retriever ‘przywraca brzmienie' i jakość skompresowanych ścieżek muzycznych przywracając je niemal do stanu oryginalnego materiału jeszcze z przed kompresji. Funkcja Auto Level Control, która kompensuje fluktuacje poziomu głośności między różnymi utworami i źródłami zapewnia dynamiczne i pełne brzmienie oraz komfort.

http://www.pioneer.pl/pl/products/42/98/405/VSX-519V-K/specs.html
sprawdź parametry i wyposażenie.

Odsłuchiwałem też płyty remasterowane - w klasie cenowej robi wrażenie.
Oczywiście można sięgać i wyżej po ampli Marantza - ale to już zupełnie inna półka.

Yanki1010

New member
Kiki, jesli to miala byc odpowiedz to dzieki za szybka reakcje, ale jak dla mnie Amli Pioneera 519 ma za malo kodekow audio tylko:
  • Dolby Digital Tak
  • Dolby Pro Logic II Tak
  • DTS Tak
  • DTS 96/24
szczerze, przydalo by mi sie wiecej kodekow audio, przegladalem amplituner pioneera VSX-819H-K , ktory spelnia moje wymagania pod tym wzgedem (odpowiednie kodeki, i nawet posiada usb), tylko czy w tej cenie to dobry wybor (moze jakis inny lepszy ampli jest w tej samej cenie?) i czy Pioneer VSX-819H-K z zestawem kolumn Jamo 606, bedzie ladnie i czysto gralo?

Ostatnia edycja:

Yamato

New member
Witam, ostatnim czasy zakupiłem tako oto zestawik (po wielkich bolach, braku specjalistycznych porad a finansowo zakup przeroslo mnie) :
H/K avr 155 + Jamo S 606 HCS 3 i mam parę pytań odnośnie sprzętu, od razu powiem, iż wcześniej nie miałem doczynienia z takim sprzętem, więc proszę po mnie nie jechać :p

1. Czy mój amplituner obsługuje Bi-amping? jak tak jak podłączyć całość, żeby było ok?
2. Czy w przyszłości po podlaczeniu odtwarzacza Blu-rey ampli da rade obsluzyc dzwiek wielokanalowy? tzn wiem, ze 7.1 w DTS HD to to nie bedzie ale czy odtworzy dzwiek wielokanalowy na mniejsze ilosci kanalow?
3. Planuje do zestawu glosnikow dokupic jeszcze suba, i wg wielu opini na roznych forach sub 200 moze okazac sie dla mnie za slaby, sprzet jest rozstawiony w pokoju 25m2, ale sam pokoj jest specyficznie podzielony na jadalnie/ kacic do ogladania tv/ filmow takze mozna by bylo liczyc pokoj 15m2, czy sub 250 da rade czy od razu inestowac w 300'tke?
4. Mam watpliowsci co do parametrow ampli/glosniki tj ampli w specyfikacji ma, iz obsluguje 8Ohm glosniki, a same glosniki maja 6Ohm, wszystko dziala ok ale czy te 6ohm to wychodzi bardziej na dobre czy na zle amplitunerowi? na co musze zwracac uwage?

z gory dzieki za info i pomoc

moze ktos pomoc?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Yamato

New member
glowne roznice jak widac na zdjeciach to + jeden glosnik sredniotonowy i woofer wiekszy bo juz jest to 10 cali - ale ale ... cena zaporowa - 1000 euro ... :(

Prokop

New member
Bez reklam
Yamato napisał:
glowne roznice jak widac na zdjeciach to + jeden glosnik sredniotonowy i woofer wiekszy bo juz jest to 10 cali - ale ale ... cena zaporowa - 1000 euro ... :(
1000 euro?? Chyba jakaś pomyłka, może 1000zł (za szt.), bez przesady jeden głośnik średniotonowy i większy woofer nie spowoduje podniesienia ceny kolumny o jakieś 3500zł. Jamo s606 kosztuje za sztukę jakieś 650zł a S608 ma kosztować ponad 4000 zł??? chyba przesada. Z kąd takie informacje??

Yamato

New member
cena wzieta z tego artykulu ! czytaj dokladnie :D

wg autora recenzji zestaw!!!( nie pojedyncza kolumna) ma kosztowac 999 euro, a to i tak wg mnie za duzo w porownaniu do aktualnej ceny zestawu s606 :> w tej cenie mozna juz kupic po znizkach JBL ...

Ostatnia edycja:
Do góry