Witam
Jakiś czas temu pytałem o telewizor jednak sprawa zakupu przeciągnęła się nieco i dopiero teraz podchodzę do tematu drugi raz. prawdopodobnie w nowym roku będę chciał nabyć telewizor. Kiki doradził mi następujące modele:
Do Twoich potrzeb :
- Sharp 60 le 740
- Philips 55PFL 6007
- Panasonic 55DT50
pytanie czy coś się w międzyczasie nie pozmieniało i nie pojawiło ewentualnie nowego
poniżej zamieszcze jeszcze raz parametry - zakres cenowy zmniejszyłem do około 4-4,5 tys
Oprócz tego 3 TV około 42 calowe.
generalnie pokój dość jasny, 3D nie jest bardzo konieczne ale obsługa sieci już tak. grubośc ramki dookoła ekranu nie robi mi dużej różnicy - pod warunkiem ze ramka nie ma 50cm poniżej szczegółowe parametry
1. Odległość od ekranu? 4,5 - 5,0 m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Okno balkonowe po prawej stronie TV około 2 m na wschód i okno na wprost TV około 5m na południe generalnie pokój dość słoneczny
3. Jak duży jest pokój? 5m x 5m
4. Preferowana technologia: LED / OLED(?)
5. Jaki masz obecnie telewizor? LCD
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Filmy, informacje, sport, internet
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczór, w weekend w ciągu dnia
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Lekkie światło
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Ostry wyraźny
10. Matryca błyszcząca czy matowa? -
11. Preferowana wielkość telewizora? 55-60
12. Preferowana marka? Samsung / LG / inne
13. Czego nie lubisz w telewizorach? Odbijania światła, smużenia, migotania przy niskim odświeżaniu
14. Jakie urządzenia będą podłączone? DVD, amplituner Yamacha, router z dyskiem sieciowym.
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 60% telewizja, 40% inne (film, Internet)
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? Raczej na wprost – kąt do 45 stopni w obie strony czyli kąd widzenia do 100 stopni
17. Czy ważne jest wifi ? tak
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? może
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora ? tak
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? może
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? dobrze by było ale to nie priorytet
22. Ma mieć 3D? opcjonalnie
23. Ma mieć slot na karty SD ? nie
24. Ma mieć tuner DVB-T? tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? hdmi, usb, Ethernet, wifi
26. Jaki masz sygnał: sygnał naziemny cyfrowy oraz kablowy cyfrowy
27. Ile programów HD? 10
28. Ma stać czy wisieć? wisieć
29. Rozdzielczość: full HD / UHD
30. Na czym najbardziej Ci zależy: obraz dobrze widoczny w jasnym pomieszczeniu, brak migotania, brak smużenia, współpraca z innymi urządzeniami / DLNA
31. Ile osób ogląda: 2
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 3h - 5h
33. Jaka klasa cenowa ? 4-5k
do tego będę potrzebował jeszcze prawdopodobnie 3 inne telewizory w okolicach 40-42 cale, z dobrą ostrą jakością obrazu, dodatki typu 3D i zaawansowane funkcje internetowe nie są niezbędne. Istotna niska cena[/QUOTE]
Jakiś czas temu pytałem o telewizor jednak sprawa zakupu przeciągnęła się nieco i dopiero teraz podchodzę do tematu drugi raz. prawdopodobnie w nowym roku będę chciał nabyć telewizor. Kiki doradził mi następujące modele:
Do Twoich potrzeb :
- Sharp 60 le 740
- Philips 55PFL 6007
- Panasonic 55DT50
pytanie czy coś się w międzyczasie nie pozmieniało i nie pojawiło ewentualnie nowego
poniżej zamieszcze jeszcze raz parametry - zakres cenowy zmniejszyłem do około 4-4,5 tys
Oprócz tego 3 TV około 42 calowe.
generalnie pokój dość jasny, 3D nie jest bardzo konieczne ale obsługa sieci już tak. grubośc ramki dookoła ekranu nie robi mi dużej różnicy - pod warunkiem ze ramka nie ma 50cm poniżej szczegółowe parametry
1. Odległość od ekranu? 4,5 - 5,0 m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Okno balkonowe po prawej stronie TV około 2 m na wschód i okno na wprost TV około 5m na południe generalnie pokój dość słoneczny
3. Jak duży jest pokój? 5m x 5m
4. Preferowana technologia: LED / OLED(?)
5. Jaki masz obecnie telewizor? LCD
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Filmy, informacje, sport, internet
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczór, w weekend w ciągu dnia
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Lekkie światło
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Ostry wyraźny
10. Matryca błyszcząca czy matowa? -
11. Preferowana wielkość telewizora? 55-60
12. Preferowana marka? Samsung / LG / inne
13. Czego nie lubisz w telewizorach? Odbijania światła, smużenia, migotania przy niskim odświeżaniu
14. Jakie urządzenia będą podłączone? DVD, amplituner Yamacha, router z dyskiem sieciowym.
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 60% telewizja, 40% inne (film, Internet)
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? Raczej na wprost – kąt do 45 stopni w obie strony czyli kąd widzenia do 100 stopni
17. Czy ważne jest wifi ? tak
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? może
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora ? tak
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? może
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? dobrze by było ale to nie priorytet
22. Ma mieć 3D? opcjonalnie
23. Ma mieć slot na karty SD ? nie
24. Ma mieć tuner DVB-T? tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? hdmi, usb, Ethernet, wifi
26. Jaki masz sygnał: sygnał naziemny cyfrowy oraz kablowy cyfrowy
27. Ile programów HD? 10
28. Ma stać czy wisieć? wisieć
29. Rozdzielczość: full HD / UHD
30. Na czym najbardziej Ci zależy: obraz dobrze widoczny w jasnym pomieszczeniu, brak migotania, brak smużenia, współpraca z innymi urządzeniami / DLNA
31. Ile osób ogląda: 2
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 3h - 5h
33. Jaka klasa cenowa ? 4-5k
do tego będę potrzebował jeszcze prawdopodobnie 3 inne telewizory w okolicach 40-42 cale, z dobrą ostrą jakością obrazu, dodatki typu 3D i zaawansowane funkcje internetowe nie są niezbędne. Istotna niska cena[/QUOTE]