1. Odległość od ekranu? ok 1,5-3m - zależy czy z fotela, czy z łóżka
2. Jak słońce świeci w pokoju? pokój średnio-jasny, telewizor będzie bokiem do okna
3. Jak duży jest pokój: 13,5m2
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor? Thomson CRT 21''
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? zdecydowana większość filmy, czasem jakiś sport
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: filmy głównie wieczorem, w dzień czasem tv gra a ja zerkam od czasu do czasu
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? raczej z jakąś lampką, żeby oczy nie bolały
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? nie bardzo rozumiem
wyraźny i czysty
10. Matryca błyszcząca czy matowa? hmm a jaka to różnica? może półmat, żeby nie odbijała tak bardzo światła.
11. Preferowana wielkość telewizora? Tutaj właśnie mam problem, 32'' wydaje mi się za mało, z kolei boję się że 40'' lub 42'' będzie za dużo. oglądając z łóżka mam 3m do ekranu, ze środka pokoju 1,5m, siedząc przy kompie tv będę miał tuż obok (niecały metr).
12. Preferowana marka? Samsung ze względu na opinie znajomych i dobre Smart TV, Philips ze względu na Ambilight
13. Jakie urządzenia będą podłączone? komputer, w przyszłości konsola, dysk zewnętrzny z filmami.
14. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? Z łóżka pod lekkim kątem, ale zawsze można przekręcić
15. Czy ważne jest wifi ? ważne, ale jeśli jakiś model bez wifi będzie bardzo polecany, zawsze mogę dokupić przystawkę do TV.
16. czy będziesz korzystać z widgetów? to się okaże
pewnie na początku tak, później się zobaczy
17. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? jeśli będzie to w miarę wygodne, to czemu nie.
18. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? jeśli się da to chciałbym, jeśli nie mogę to robić z poziomu kompa.
19. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? zdecydowanie TAK!
20. ma mieć 3D? chciałbym aby miał, ale zastanawiam się czy warto? oglądałem u znajomych 2 filmy w 3D na LG 42LW4500 i strasznie bolały oczy, a nic nie wychodziło z TV, także kiszka. Czy zbyt wiele oczekuję od 3D czy tamten TV to kit?
21. ma mieć slot na karty SD ? nie ma znaczenia
22. ma mieć tuner DVB-S? nie ma znaczenia
23. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? Głównie USB, no i HDMI do konsoli
24. ma stać czy wisieć? stać
25.Rozdzielczość: Full HD
26.Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu, płynność, a także dobre 3D jeśli miałbym kupić TV z 3D. Dobre SmartTV także by się przydało, ale to nie jest najważniejsze, bo można to zawsze poprawić przystawką do TV.
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 3-5
28.Sugerowana cena ? do 2,5tys
Witam, powyżej starałem się opisać jak najlepiej swój problem. Generalnie mam 2 główne dylematy:
- Jaką przekątną kupić do mojego pokoju. Boję się że 40'' lub 42'' będą za duże i w nocy nie da się oglądać, będą boleć oczy no i trzeba będzie latać oczami po ekranie.
- Czy warto kupować TV z 3D czy nie. Jak napisałem, oglądałem na LG 42 LW4500, który na porównywarkach ma bardzo dobre opinie jeśli chodzi o 3D, i ja osobiście nie widziałem żadnych efektów, a bolały mnie oczy. Czy to ze mną jest coś nie tak, czy to wina TV?
Z tego co rozglądałem się, to wpadły mi w oko te modele:
- Philips 42PFL5008 -zalety: fajna opcja Ambilight, ładny design, dobre opinie na ceneo i skąpiec, wady: 2'' większy niż Samsung, a boję się aby TV nie był za duży
- Samsung UE40F6400 - rozmiar wydaje się kompromisem, między 32 i 42, podobno dobre SmartTV. Wady: 3D aktywne (na pasywnym LG bolały mnie oczy, co będzie na tym?) no i bardzo sprzeczne opinie co do jakości obrazu.
Z prostszych konstrukcji i tańszych (bez 3D i smarta) mam do kupna:
-Philips 39PFL3088 za 1300zł
-Panasonic TX-L42E6 za 1600zł
Błagam o pomoc, bo czytam i czytam różne opinie i już głupieję
Pozdrawiam Wszystkich,
WojciszPL!