Jakiego kupić LCD? Jeśli ktoś nie wybrał jeszcze marki

KTóRY BYś WYBRAł LCD ?

• Total voters
    0

camen1987

New member
witam
z racji podeszłego już wieku mojego obecnego tv sony 42 cale ( ma już około 13 lat i dalej jest mega dobry ) rozważam zakup nowego tv bo zachciało mi się smart tv.
Budżet to max 6 tyś zł , tylko 55 cali bo 65 za duży do mojego salonu.
TV z przeznaczeniem do użytku codziennego , nie gram w gry.
Wytypowalem 3 telewizory.
1. Sony xr-55x90l
2. Samsung QE55QN92C 55
3. Hisense u8kq 55
który z tej trójki Wy byście wybrali ?
główną cechą na której najbardziej mi zależy to niezawodność i bezawaryjność , chciałbym , żeby posłużył mi przynajmniej tyle samo co obecny sony , który nawet dziś nie musi się wstydzić jakością obrazu i dźwięku.
Pozdrawiam

luck76

Well-known member
witam
z racji podeszłego już wieku mojego obecnego tv sony 42 cale ( ma już około 13 lat i dalej jest mega dobry ) rozważam zakup nowego tv bo zachciało mi się smart tv.
Budżet to max 6 tyś zł , tylko 55 cali bo 65 za duży do mojego salonu.
TV z przeznaczeniem do użytku codziennego , nie gram w gry.
Wytypowalem 3 telewizory.
1. Sony xr-55x90l
2. Samsung QE55QN92C 55
3. Hisense u8kq 55
który z tej trójki Wy byście wybrali ?
główną cechą na której najbardziej mi zależy to niezawodność i bezawaryjność , chciałbym , żeby posłużył mi przynajmniej tyle samo co obecny sony , który nawet dziś nie musi się wstydzić jakością obrazu i dźwięku.
Pozdrawiam
Jeśli masz Sony, bierz Sony. Awaryjność to nie kwestia marki. Pytanie czy gracz na TV, czy oglądasz sport. Jakie kąty oglądania?

camen1987

New member
Jeśli masz Sony, bierz Sony. Awaryjność to nie kwestia marki. Pytanie czy gracz na TV, czy oglądasz sport. Jakie kąty oglądania?
nie gram na tv , potrzebuje jedynie tv do normalnego użytkowania , czasem skorzystam z funkcji smart. A co do kątów oglądania to nie zależy mi aż tak bardzo na tym bo i tak siedzę na wprost tv. Bardziej mi zależy na opinii , który z tej 3 byłby częściej wybrany przez Was ?

luck76

Well-known member
Poprzedni Sony to był Sony.
Teraz produkcja zlecona
a kto sam dziś produkuje wszystkie komponenty tv pod jednym dachem? produkcja zlecona to coś złego? iPhone produkuje Apple?
Produkcja zlecona to dziś norma. Podzespoły produkują specjalizujący się w danym elemencie podwykonawcy, montaż też jest realizowany przez zewnętrzne firmy.
Za sukcesem produktu nie stoją wytwórcy a projektanci...

Ostatnia edycja:

arczi81

Member
a kto sam dziś produkuje wszystkie komponenty tv pod jednym dachem? produkcja zlecona to coś złego? iPhone produkuje Apple?
Produkcja zlecona to dziś norma. Podzespoły produkują specjalizujący się w danym elemencie podwykonawcy, montaż też jest realizowany przez zewnętrzne firmy.
Za sukcesem produktu nie stoją wytwórcy a projektanci...
Otóż to. Zależy ile dana firma telewizora jest w stanie z podzespołów wyciągnąć...

Damnen

New member
Dobrze że trafiłem na to forum bo byłem napalony na tego 9008 w wersji 65 cali, nie ukrywam że głównie ze względu na Ambilight. Ale chyba zdecyduję się na c845 i podepnę pod niego po prostu system Govee.

camen1987

New member
Dobrze że trafiłem na to forum bo byłem napalony na tego 9008 w wersji 65 cali, nie ukrywam że głównie ze względu na Ambilight. Ale chyba zdecyduję się na c845 i podepnę pod niego po prostu system Govee.
a ja zdecydowałem się jednak na sony xr-55x90l , pomimo że to tylko led z fald a nie mini led to i tak uważam , że ten tv będzie bardzo dobrym wyborem. Czekam jedynie na promocję w jednym ze sklepów.

Damnen

New member
a ja zdecydowałem się jednak na sony xr-55x90l , pomimo że to tylko led z fald a nie mini led to i tak uważam , że ten tv będzie bardzo dobrym wyborem. Czekam jedynie na promocję w jednym ze sklepów.
Bardzo Fajny tv, aczkolwiek w wersji 65 trochę cena przegięcie jak za LEDa bo 7 tysięcy na dzień dzisiejszy. To już półka cenowa dobrych OLED w tym rozmiarze. Tyle że jakoś się obawiam na razie tej technologi.

luck76

Well-known member
Bardzo Fajny tv, aczkolwiek w wersji 65 trochę cena przegięcie jak za LEDa bo 7 tysięcy na dzień dzisiejszy. To już półka cenowa dobrych OLED w tym rozmiarze. Tyle że jakoś się obawiam na razie tej technologi.
Oczywiście, że 7k to dużo jak za 65” ale tyle dziś kosztują dobre TV z tej kategorii (średnia wyższa). I nie ma znaczenia, czy to jest OLED czy LED. Za top modele w tym calarzu zapłacisz od 10 TPLN w górę.

luck76

Well-known member
Govee? Nie prościej od razu zrobić streaming na YT? Przyjemniej będziesz świadomy że Cię ktoś podgląda :) ale w sumie to bez różnicy. W końcu wybór TCL to podanie się na tacy chińskiemu wywiadowi.

Damnen

New member
Govee? Nie prościej od razu zrobić streaming na YT? Przyjemniej będziesz świadomy że Cię ktoś podgląda :) ale w sumie to bez różnicy. W końcu wybór TCL to podanie się na tacy chińskiemu wywiadowi.
Kamera skierowana jest w stronę matrycy. Zresztą niech oglądają. Wyjście z domu powoduje że obserwują Cie z każdej strony. Chyba że siedzisz zamknięty w 4 ścianach i masz zaklejone okna gazetami.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dokładnie. W tym pominięcie całej infrastruktury wifi w tym bankowości elektronicznej.
Najlepiej szałas w lesie, ale i tutaj trzeba uważać, żeby nas dzika zwierzyna nie zdradziła, bo już leśnicy monitorują zwierzynę kamerami i śledzą ich wędrówki ; )

Podobnie jak korzystanie z googla, androida, fejsbuka, w tym whatsupów czy messengerów. Nie wspominając już o alexach.

Powiem więcej, wystarczy wejść w "historie" na smartfonie, można się przerazić ilością informacji i nie mam tu na myśli historii przeglądarki.
Trzeba być wyjątkowo naiwnym, aby wierzyć, że nikt po za nami w razie "w" nie skorzysta z tym dobrodziejstw, a tam hulaj dusza.

Przy zintegrowanych urządzeniach, info dot. jakości snu, pobudek (czyli mówiąc wprost, kiedy idziesz się wylać do kibla), poprzez cały cykl dzienny z całą mapą dnia codziennego, jak dojdą do tego płatności elektroniczne, to już w zasadzie w 99% jesteśmy prześwietleni. Ten 1%, to jak nam się telefon rozładuje.

Paradoksalnie, co zresztą było już gdzieś poruszone, wolałbym już ten "chiński wywiad" odizolowany z dala od europy, podglądający jak myje zęby, jak całą resztę która jest kontrolowana tu na miejscu.

Nie dajmy się zwariować.

Damnen

New member
Który z tych tv polecielibyście?
Głównie Netflix i inne apki z filmami serialami oraz mecze plus czasami Xbox SS
Budżet to tak 5.5 tys
Te Philipsy jedynie kiedy przejdą pozytywnie przez kalibrację aczkolwiek ten ambilight przez to że mniej męczą się rodzince przy tym oczy, mocno mnie przekonuje.

TCL 65C845
Sony KD-65X85LAEP
Philips 65PML9008
Philips 65PUS8818

Paździoch1

Klub HDTV.com.pl
VIP
Philipsa 65PML9008 sobie odpuść, brak Google tv tylko ich system, do tego kiepski procesor.
Jak Philips to 65PUS8818 - topowy procesor i Google TV.

narren

New member
Hej,
miałbym prośbę o doradzenie w kwestii zakupu TV.
Szukam TV 55" chyba, że jednak lepiej warto 65" w budżecie ok 4500 zł raczej miniLED. Mam na oku TCL C845, Samsung QE55QN85C, QE55QN90, QE65Q80C, Hisense 55u7kq, Sony XR-65X90K.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Ok. 21m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3-4 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost, rzadziej bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? Od południa do wieczora, ekspozycja południowy-zachód okien
7. Jaki masz obecnie telewizor? LG 32 dość leciwy
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? LAN/WiFi, z dekodera UPC
10. Jakie urządzenia? dekoder, DVD
11. Ile godzin dziennie ma pracować? Uśredniając ok 5h/dobę
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? nie zbyt często
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? 40% kablówka/ 40% VOD głównie streaming Netflix, Disney, Prime Video/ 20% youtube
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? Niekoniecznie ale mogłoby być
15. Czy zamierzasz grać w gry? NIE
16. Preferencje co do marki?  brak
17. Preferencje co do wielkości? raczej 55 cali, 65 cali chyba będzie za duże
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Nie lubię słabej czerni( gdy jest szara a nie czarna), podkręconych, nienaturalnych kolorów
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Głównie wieczorami i nocami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 4500 zł max
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Średnio co 8 lat. Mam nadzieję że nowy posłuży wiele lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Na obecnym TV to niemożliwe:) Chciałbym móc korzystać z YT Vanced i Kodi,

Do góry