Witam,
poproszę o pomoc w wyborze i kopnięcie mnie w którąś stronę ponieważ forum i strony sklepów i modele w sklepach oglądam i przeglądam już od świąt i nadal nie wiem co kupić…
Celuję w 65” ze względu na stosunek cena/wielkość chociaż 75” również ładnie wejdzie na trzy metrową ścianę z TV i audio.
LED ze względu na cenę i spokój z brakiem wypalania OLED, chociaż wiem że po plaźmie nie zapewni takich kolorów i czerni, dlatego raczej matryca VA z Full Array.
Przyszłościowo wolałbym 100Hz i hdmi 2.1 ale czy aby zmieścić się w budżecie to dla moich potrzeb 75” w 50Hz nie byłby dobrym pomysłem zamiast 65” z 100Hz?
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 30m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-4 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Z kanapy na wprost, rzadziej od stołu pod kątem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? Tarasowe duże drzwi od południa 2m do środka telewizora
7. Jaki masz obecnie telewizor? Panasonic plazma 42” ST60
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Dekoder 4K Canal+
10. Jakie urządzenia? Jest i będzie DAC do wzmacniacza stereo, w przyszłości soundbar z dolby atmos i ew. konsola
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 5 godzin dziennie w tygodniu, 10 w weekendy
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Tak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Dzieci bajki i muzyka, wieczorami seriale i filmy
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? Tak, filmy z YT
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Nie planowane
16. Preferencje co do marki? W kolejności: Panasonic, Philips, Sony, LG
17. Preferencje co do wielkości? 65 cali, ewentualnie 75 (ściana na TV ma 3 metry)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Blade kolory, powolne działanie, brak aktualizacji
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? W tygodniu wieczorem, w weekendy cały dzień
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? max 5 tyś zł ale jak będzie warto to może być więcej
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Ostatni 8-10 lat temu
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Obecnie nie. Będzie YT, HBO, Netflix, strumieniowanie zdjęć i filmów z iPhone na TV.
Chciałbym TV wystarczający na moje potrzeby i na kolejne lata i przez to nie mogę znaleźć***złotego środka, nie chciałbym też aby za 2-3 lata stracił wsparcie producenta.
Moje pomysły i wiedza i zauważone plusy modeli i firm:
1. Kusi mnie Philips 65PUS9206 ze względu na 4-stronny Ambilight, dobre wbudowane głośniki i nowy procesor P5 (w obecnym tv ścianę podświetliłem paskiem led i podoba się) - ale nasłuchałem się o kiepskiej polityce serwisowej i gwarancyjnej wobec klienta i nie najlepszym ekranie, mimo że w sklepach obraz i smużenie i białe poświaty miał mniejsze od niby lepszego Sony.
Może 75PUS8536?
2. Kusi mnie również Panasonic TX-65JX940E ze względu na sentyment do obecnej plazmy, która nie chce się popsuć

i ma rewelacyjne kolory. Panasonica nie oglądałem live ale podobno trzyma jakość obrazu i ma bardzo przyjazdną politykę serwisową DTD. Tylko jak to wygląda ze wsparciem i działaniem androida?
3. LG 65NANO923PB ze względu na Airplay2 i na zamknięty WebOs (nie przepadam za raczej zamulającym androidem z tysiącem nie potrzebnych mi aplikacji)
4. Sony XR65X90JAEP może za Google TV? (podobno lepszy od androida) i ładne prezentacje w sklepach, chociaż w bezpośrednim porównaniem z Philips (prezentacja z kameleonem) miał o wiele bardziej widoczne białe poświaty na czarnym ekranie
ewentualnie:
5. TCL 65C825 podobno b.dobry miniled ale problemy i opóźnienia z aktualizacjami i softem o czym można poczytać, w moich oczach przekreślają go.
6. Samsung może QE65Q80A? Znajomy zachwala ten model i ich system ale te przejaskrawione nienaturalne barwy nie przekonują mnie.
Można upolować promocje 500-1000 zł taniej od głównych wystawionych w sklepach cen za powyższe modele, były raty gratis a teraz promocja 55 zł za każde 500 zł pozwolą zaoszczędzić 500-600 zł i dokupić za do podstawową „kalibrację standart” telewizora - taka kalibracja rozumiem obowiązkowa?

Tak w ogóle to kupować teraz któryś z powyższych modeli 65" lub w 50 Hz 75" czy może już zaczekać na tegoroczne z 2022?
Z góry dziękuje za pomoc.
Tomek