Jakiego kupić LCD? Jeśli ktoś nie wybrał jeszcze marki

KTóRY BYś WYBRAł LCD ?

• Total voters
    0

famas15

New member
Witam kolegów. Proszę o pomoc. Telewizor ma służyć do oglądania telewizji naziemnej, bajek czy filmów z pendriva i może jakiś YouTube (na chwile obecna samsung UE37D5500). Który z tych telewizorów byście polecali: TCL 55P725 czy Philips 55pus7956 (ponoć Ambilight robi niezły efekt) jest jeszcze 55NANO753PR ale ten jest ciutkę droższy. Telewizory na chwile obecna w podobnej cenie czyli około 2000zł i taki gdzieś przewiduje budżet. Jeśli chodzi o wielkość raczej 55cali.

Ostatnia edycja:

Paździoch1

Klub HDTV.com.pl
VIP
Piszcie jeszcze czy tam gdzie będzie wykorzystywany telewizor do telewizji naziemnej jest dostęp do internetu, bo wówczas dobrze by było kupić telewizor z obsługą HbbTV 2.0.1 i dostępem do kanałów na żywo wirtualnych jak np. TVP Kultura 2, TVP Historia 2, TVP ABC 2, i innych, a w przyszłości zapewne też 4k.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
famas15 - każdy który wymieniłeś będzie lepszy ot tego Samsunga.
Największe możliwości ma Philips. Do tych potrzeb co podałeś powinie spełnić wszystkie potrzeby.
Jaka jest odległość od ekranu ?

famas15

New member
Kiki czy faktycznie ten Philips 55pus7956/12 jest ciemny w porównaniu z innymi telewizorami TCL 55C728 czy LG 55Nano863. Byłem w sklepie i faktycznie widziałem różnice. Czy to tylko taki zabieg ze strony sklepu aby zniechęcić do tańszego u konkurencji. Mam dylemat miał być Philips 55pus7956/12 za 1999zł bo wydawał mi się okazja ale jak mam się wpatrywać w ciemny telewizor to nie mam ochoty. W końcu nie kupuje go na 1-2 lata.

famas15

New member
Chciałbym do telewizji naziemnej, do oglądania filmów, bajek 4K jakiś może Youtube, nie wiem jakie teraz maja możliwości te nowe telewizory wiec jest ciężko powiedzieć co jeszcze. Byłem w mediaexpert i ten LG miał tak piękne kolory że żona by kupiła od razu nawet 65 ale nie zmieści się i dlatego musi być 55 choć wcześniej miał być budżet do 2tys. I takie mam przygody. Z drugiej strony nie musze go mieć już teraz bo czekamy za meblami, i tak nie wiem sam co robić bo tez tak nie mam gdzie go trzymać. Nie ukrywam że było by fajnie jeśli obraz byłby igła i za nie duże pieniądze. Ten philips w porównaniu do innych mnie rozczarował. P.S. Apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Ostatnia edycja:

khaos1

Klub HDTV.com.pl
VIP
Witam, w styczniu lub najpóźniej w lutym planuje zakup nowego tv do salonu i chciałbym prosić o radę, na chwilę obecną po przewertowaniu forum zostały mi dwa modele do wyboru:

TCL 65C728
Samsung QE65Q80A

Proszę o pomoc, który bardziej się nada do moich preferencji. Obecnie oba można na internecie kupić za ok. 4000zł
Chyba że w tej kwocie było by coś lepszego co przegapiłem.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 30m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-3 osoby (jak są goście to więcej :) )
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? kanapa jest na wprost ale często oglądam siedząc przy stole pod kątem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? duże tarasowe okno od południa na bocznej ścianie i na wprost telewizora okno od wschodu.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Panasonic TX-L42ET60E
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? dekoder 4K canal+
10. Jakie urządzenia? na razie brak, w przyszłości na pewno jakaś konsola
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? ok. 8 godzin
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Tak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? informacja, seriale i filmy netflix, dziecko bajki.
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? raczej nie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? na razie brak konsoli ale w przyszłości pewnie tak.
16. Preferencje co do marki? brak
17. Preferencje co do wielkości? 65 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? smużenie i artefakty przy dynamicznych scenach, clouding
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorem
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 4000zł
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? ostatnio 8 lat temu
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? w obecnym tv nie mam smarta więc nie.

famas15

New member
Może i ładnie grał ale jak to się przenosi na użytkowanie w warunkach domowych. Czytałem trochę waszych wypowiedzi odnośnie tych podświetleń i rodzaju matrycy. Edge, Direct, Full Array. I najlepiej to VA niż IPS. Czytałem o tym HbbTV, Kodi, Chromecast. I nie wiem jak na te programy się zapatrywać a i fajnie by było jak by był ten pilot na głos. Chodzi mi też żeby było jak naj mnie tego cloudingu i Dirty Screen Effect.
LG 55NANO883 - IPS edge
SONY XR55X90JAEP - z Chromecast ale głośniki gorsze niż w Samsungu, VA i Direct Full Array
SAMSUNG QE55Q80A - ponoć ma dobre głośniki ale nie ma Chromecast, VA i Direct Full Array
LG 55NANO923PB - IPS Direct

Jeśli razem Wam Się podoba LG - to oczywiście wybrałbym LG .
Bardzo dobry telewizor.

Ostatnia edycja:

famas15

New member
Byłem widziałem i głośniki w Sony grają względnie szczerze powiem, te z Samsunga mnie rozczarowały.
Na chwile obecna Sony XR55X90J. Biel była bielsza i ogólnie android bardzo szybki. Kolory ładniutkie. Miałem obok siebie 65" te modele ale Sony wypadał dla mnie dużo lepiej. Znachor na Stopklatka prezentował się dużo lepiej.

Może i ładnie grał ale jak to się przenosi na użytkowanie w warunkach domowych. Czytałem trochę waszych wypowiedzi odnośnie tych podświetleń i rodzaju matrycy. Edge, Direct, Full Array. I najlepiej to VA niż IPS. Czytałem o tym HbbTV, Kodi, Chromecast. I nie wiem jak na te programy się zapatrywać a i fajnie by było jak by był ten pilot na głos. Chodzi mi też żeby było jak naj mnie tego cloudingu i Dirty Screen Effect.
LG 55NANO883 - IPS edge
SONY XR55X90JAEP - z Chromecast ale głośniki gorsze niż w Samsungu, VA i Direct Full Array
SAMSUNG QE55Q80A - ponoć ma dobre głośniki ale nie ma Chromecast, VA i Direct Full Array
LG 55NANO923PB - IPS Direct

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
khaos1
- Obydwa są dobre.
TCL został wybrany jako najlepszy telewizor w Europie w klasie cena do jakości.
TCL ma lepsze multimedia, otwarty system, DV,

Masz za 2899 zł dla niebieskich z pakietem.

Samsunga masz za 4350 zł z pakietem.

tom357

New member
Ma ktoś z forumowiczów porównanie tv sony xh90 z philipsem pus 9435 ?

Philipsa kupiłem właśnie w promocji i będzie przeznaczony do tv naziemnej,ale na ten moment nie mam możliwości sprawdzenia jakości,natomiast materiały w hd (chyba,że to nie hd) wyglądają mało ostro/ładnie.

Stąd też pytanie czy sony xh90 poradziłby sobie lepiej,ale na tyle lepiej by rezygnować z dobrego nagłośnienia w philipsie?

Oba tv w tej samej cenie jak narazie.

tom357

New member
Tv philips pus9435 zostaje ze mną na dłużej;)
Oczywiście tv ma swoje minusy,ale ogromnym plusem jest soundbar.
Jakość obrazu również jest bardzo zadowalająca,ale dopiero po "kalibracji" na oko przy użyciu plansz do tego przeznaczonych.
Ktoś tam pisał,że w philipsach kolory są tak jakby zamglone i to prawda,ale wystarczy włączyć poprawę kontrastu na minimum i kolory stają się żywsze a owa mgła znika.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To w dalszym ciągu jeden z lepszych modeli na rynku.
W cenie 4199 zł za 65" i to z pakietem dodatkowym dla niebieskich - ciężko kupić lepszy model.

tom357

New member
Czy pojawiający się kolor brudno zielony na matrycy VA,gdy patrzymy pod kątem jest rzeczą normalną?
Dzieje się tak tylko na czarnej planszy-pod kątem matryca robi się zielonkawa z takimi jakby plamkami/obszarami podświetlenia.
Inne kolory nieco bledną pod kątem,ale zachowują jednakowy kolor na całym ekranie.
Biała plansza jest idealnie podświetlona bez żadnego efektu brudnej bieli,tylko ten czarny.Ehhh

Ostatnia edycja:

tom357

New member
A jest możliwość byście to sprawdzili w ciemnym pomieszczeniu z wyłączonymi opcjami podbijania kontrastu i jasnością 50 na czarnej planszy?
W sumie nie pisalem wcześniej,ale taki efekt mam w mocno zaciemnionym pomieszczeniu i tylko patrząc z boku a włączenie funkcji kontrast-normalny trochę zmniejsza ten efekt.
Widziałem podobny problem i jedni pisali,że jest to norma (bo podświetlenie jest za ekranem) a inni,że nie.
Wszysytko zależy jak bardzo jest to widoczne.

Do góry