Szanowni grupowicze, ostatni raz do zakupu TV podszedlem w miare rzetelnie i od prawie 15lat ciesze sie z mojej plazmy panasonica 46py80. Dziala swietnie ale czas na przeprowadzke do nowego i wiekszego kolum wiec i wymagania beda zupelnie inne. A wiec zaczynamy
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 35m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3,5-4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-4 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisiec
6. Jak słońce świeci w pokoju? TV ma wisiec na scianie poludniowej (skierowany ekranem w kierunku polnocnym), ok 2m od krawedzi TV jest 4m okno z widokiem na ogrod, 1,5m z drugiej strony waskie wysokie okno z widokiem na strone zachodnia, zaslonete czesciowo sasiadem i drzewami. Swiato nie pata bezposrednio na TV, w przypadku slonca zasuwam zaluzje fasadowe
7. Jaki masz obecnie telewizor? Panasonic plasma 46PY80 model z 2007r - ani razu mnie nie zawiodl!
8. Co chcemy, aby telewizor posiadał? Brak efektu teatru jak w starych LCD (przyspieszania i zwalniania), wazne jest odwzorowanie barw podobne jak w plazmie i brak duszkow po dluzszym wyswietlaniu stalego logo
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? dekoder Nki via hdmi
10. Jakie urządzenia? Xbox series X, amplituner kina domowego (na razie stary Onkyo 606), laptop via hdmi/displayport
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-5 - zależy od dnia. Ale uśredniając raczej tyle
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program?
Rzadko, choć elementy statyczne w postaci pasków życia czy innych w grach będzie wyświetlał statycznie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? programy satelitarne (dekorowanie wnetrz, troche muzyki i filmy puszczane z laptopa)
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Glownie weekendy - dla dzieciakow, wyroslismy juz z Xbox360
16. Preferencje co do marki? mam niechec do produktor Samsung, Panasonic sie sprawdzil chociaz drugi TV z sypialni TX-P42S20e jest potwornie wolny (YT i ogolnie nawigacja przez menu)
17. Preferencje co do wielkości? 65+ cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? wolne dzialanie, nienaturalne przesycenie barw w LCD w porownaniu z plazma
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorem
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? do 5000pln, chetnie mniej
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? 15 lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? do obecnej plazmy dokupilem pod choinke Mi Box S, w nowym mam nadzieje juz korzystac z wbudowanego systemu rozrywki
Nie mam zadnych preferencji co do technologii (lcd, led, oled, qled, miniled itp) oraz wyposazenia (jaki system operacyjny) ani tez marki (poza samsungiem ktorego nie chce). TV ma prezentowac poziom podobny do plazmy jesli chodzi i naturalnosc barw. W dobie rosnacych cen pradu, utrzymanie plazmy (300-500W/h) staje sie czyms ekskluzywnym wiec mniejsza konsumpcja pradu bedzie mile widziana.