Miałem oba modele (55xh80) i tak, warto. Zaznaczam, że również kablówke oglądam.
I tłumaczę czemu warto. 55xh80 jest na direct Led, 49xh80 już na krawędziowym. Przy IPS, z racji że w takim rozwiązaniu mocniej świeci krawędź od centrum będziemy mogli spodziewać się akcji jak z nano80 lg, który zniszczył reputację paneli ips. Mówisz IPS myślisz lg nano.
Na VA zupełnie inaczej się to prezentuje, bardziej akceptowalnie bo nie rozświetla się jak ips. Owszem, potrafi walnąć światłem jak mamy jakaś czarna plansze, zmianę sceny itp ale musimy się z tym liczyć przy każdej krawędzi. Od algorytmów wygaszania zależy, czy zdążymy to zobaczyć czy nie. Panas np w hx940 podszedł inaczej do stref, gdzie wygaszanie sprawdziło się rewelacyjnie i pozamiatał xh85 pod tym kątem. No ale ten nie ma stref.
Druga sprawa xh85 (wspieram się geex) ma zastosowany inny rodzaj fosforu, co daje nam przesycona czerwień a co za tym idzie świetna jak na VA kolorystykę. Obraz jest mega soczysty, kolorki świetnie się prezentują.
120hz czy zauważymy... Zależy od nas samych. Ja zauważam różnice ale jestem typem, który szuka dziury w całym. Widziałem jak zachowuje się tło w ruchu, linie proste w tle czy inne takie i wolę 120hz. Na każdym 60hz coś było, na 120hz niet. Żona nie widzi żadnej różnicy, na dodatek uważa xh80 za chyba najlepszy tv jaki mieliśmy pod kątem obrazu

no ale ja jak sprawdzam tv to mam nos w ekranie i szukam kwiatków różnych, najczęściej niewidocznych z odległości metra i więcej.
Gdybyś zastanawiał się nad 55xh80 to inaczej bym pisał.
Jesli możesz to dołóż. Jeśli jednak różnica w cenie jest dla ciebie istotna wartością - bierz xh80 ale nie uzyskasz takiej czerni jak na 55 calach. Direct robi robotę bo świeci równo na całej powierzchni i przede wsyztskim jaśniej.
Aha, jeszcze jedno. 49xh80 jest teraz w promocjach, xh85 w normalnej. Osobiście wziąłbym przez net xh80 i sprawdził. Nie pasuje - zwrot i biorę xh85.
W odwrotnym przypadku możesz się nie załapać na promocje na xh80, który może okazać się wystrczajcy.
Ale pamiętaj, to Twoje oczy, Ty wiesz co jesteś w stanie zaakceptować a czego nie. Nikt nie powie Ci, co dla Ciebie będzie najlepsze.