Wychodzi że jest czas abym i ja napisał post w tym mega wątku..
Planuję zakup TV do salonu (obecnie mam już kilkuletniego 40 calowego Samsung UE40ES6100 i z nim żyję) ale przyszedł czas na zmianę (na lepsze?
)..
Przyznam że mam na oku coś w stylu i budżecie Sony 55XF9005, dlaczego taki.. hmm.. Teściowie sobie takowy kupili i chyba nie jest zły aczkolwiek chętnie poznam wasze zdanie.. TV nie muszę kupować i oglądać w sklepie stacjonarnym byle był to dobry model, zresztą obecnego co mam tez w necie kupiłem.
Co do odpowiedzi to:
1. Pomieszczanie w którym ma stać telewizor. 30 m2 (salon z kuchnią)
2.Jak słońce świeci w pokoju? z boku, południowa strona, choć TV to przed 20stą rzadko odpalam
3.Preferowana technologia: Nie mam.
4. Matryca błyszcząca czy matowa? Nie mam zdania
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? około 3,5 m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać
7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung UE40ES6100
8. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Naziema, Filmy ściągnięte z neta, Netflix, trochę PS4 weekendami
9. Wifi: obojętnie
10. Czego nie lubisz w telewizorach? Tego co w każdej elektronice tj. mulenia się sytemu, awaryjności, aktualizacji które działają jak downgrade ale to chyba nieuniknione..
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 4 h
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? tak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, Seriale, 20% czasu gra weekendami, Newsy 2 razy w tygodniu
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Nie
15. Preferencje co do marki? Nie mam żadnej ulubionej.
16. Preferencje co do wielkości? 55 cali
17. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami
18. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? ok. 5 tys zł
19. BT - Może być ale nie kosztem jakości obrazu
Generalnie chciałbym mieć dobrą jakość obrazu w moim budżecie nawet kosztem tandetnej obudowy itp oszczędności. W końcu po to kupuję TV, choć z drugiej strony jak ktoś zobaczy być może z jakiego TV do tej pory korzystałem to może pomyśli że nie znam się na dobrym obrazie (?), niemniej mi on dobrze działa jak dotychczas w szczególności po kalibracji którą parę lat temu znalazłem w necie, niestety sprzęt nie chce się popsuć a mi się marzy coś nowego i obecnego wyniosę do sypialni
Pozdrawiam,
Tomek