Cześć, doradźcie proszę wybór TV. Początkowo chcialem 65 LG OLED65B7V ale trochę czytam troche i już sam nie wiem. Na oku mam jeszcze Sony BRAVIA KD-65XE9005B , PHILIPS 65PUS8102 4K UHD AMBILIGHT SMART oraz SONY KD-75XE8596 i Philips 75PUS7101 (chociaż nie wiem czy nie przeginam z tym 75 cali)

. Telewizor będzie na ładnych parę lat. Nie mam też doswiadczenia z ambilight - czy to jest bajer, który się znudzi po miesiącu i będzie go trzeba wyłączyć (o ile się da), czy faktycznie potęguje fakty efekt oglądania.
Zależy mi na naturalności obrazu w filmach. Oglądałem Oledy w Saturnach

i fajnie to wygląda.
Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ok 25 m2.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok. 4 m. Czasem w odległości ok 3 m grając na PS4, albo 2,5m grając na kierownicy na PS4
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Głównie na wprost + lekki ukos.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? raczej stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? z lewej strony, okno na południowy-wschód. TV używany jest późnym wieczorem.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Plasma Panasonic 50' P50v20E
8. Co chcemy, aby telewizor posiadał? wi fi, dobry HDR (świetną czerń i dużą jasność- im większą tym lepiej), naturalnie nasycone kolory.
Stopka dobrze jakby nie wystawała za szafkę (180cm).
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? bez kablówki tylko PS4 (może w przyszłości PRO),
10. Jakie urządzenia będą podłączane do TV? tylko amplituner a z niego do ps4, możliwe, że komputer do selekcji zdjęć (nie obróbki), ale też przez amplituner,
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? ok. 1-2 godziny max. Na początku pewnie więcej

12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? preferuję matową
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy, seriale z Netflixa
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? przeglądarka będzie z PS4 -filmy z YouTube , ew YouTube bajki dla syna, ale to drugorzędny temat, Do telewizora bezpośrednio nie będzie kabla LAN, ewentualnie WiFi
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile godzin dziennie? Tak, PS4 1-2h dziennie max
16. Preferencje co do marki? Sony, Panasonic, ew. LG (ale podobno słaby support w razie problemów)
17. Preferencje co do wielkości? 65-75
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? zbyt żarówiaste kolory(nienaturalne), wypalanie ekranu/artefakty
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? 95% wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? ok 10-15 tys
21. Czy telewizor ma mieć 3D? Nie
**
22. Wi-Fi? Tak.
23. ma mieć slot na karty SD ? nie musi
24. ma mieć tuner DVB-S? Nie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? PS4 przez HDMI
26. Rozdzielczość: 4K i HDR
27. Funkcje SMART? tak
28. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: nie
29. Kiedy zakup? teraz, albo po świętach jeśli jest sens czekać bo będzie jakaś większa obniżka (np 5-10%)