Cześć.
Proszę o podpowiedź co do wyboru telewizora. Obecnie mam 42" plazmę panasonic ale po 9 latach ciągłego grania pojawia się niebieski odcień na środku ekranu i zmuszony jestem pomyśleć o kupnie nowego tv
Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20 m2.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok. 4 m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? żona na wprost ja pod kątem 45`(naprzeciwko mam duże okno czyli światło pada z prawej strony telewizora patrząc na niego na wprost)
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? z prawej strony, okno na północny-wschód. TV używany jest od 15 do 24
7. Jaki masz obecnie telewizor? Plasma Panasonic 42`
8. Co chcemy, aby telewizor posiadał? internet, odtwarzanie filmów z usb
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? kablówka Vectra, może kiedyś konsola (dzieciaki rosną

), dużo gram na laptopie więc chciałbym go CZASAMI podłączyć do tv aby więcej widzieć
10. Jakie urządzenia będą podłączane do TV? soundbar? niekiedy laptop
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? ok. 8-9 godzin.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? preferuję matową
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? bajki, filmy (preferuję horror i s-fi więc często ciemne scenerie)
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? YouTube, Twitch itp. Do telewizora bezpośrednio będzie podpięty kabel LAN
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile godzin dziennie? nie potrafię określić ale fajnie by było pograć w Diablo III na duuużym ekranie
16. Preferencje co do marki? mam sentyment do Panasonica

ale nie upieram się przy tej marce choć ciężko mi będzie przełknąć TCL (jestem starej daty i chcę kupić tv na kolejne 10 lat :fool: )
17. Preferencje co do wielkości? 55`
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? brak czerni w czerni (jestem spaczony plazmą), wypalanie ekranu/artefakty, smużenie
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? ja+żona wieczorami, dzieciaki non stop w ruchu więc nie biorę ich pod uwagę
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? ok 4k
21. Czy telewizor ma mieć 3D? Nie
**
22. Wi-Fi? Tak.
23. ma mieć slot na karty SD ? nie musi
24. ma mieć tuner DVB-S? Nie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? hdmi kablówka/laptop
26. Rozdzielczość: full hd+
27. Funkcje SMART? tak
28. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: TAK
29. Kiedy zakup? luty/marzec (szukam, czytam testy i coraz bardziej głupieję...)
Dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam życząc pomyślności
Michał