pomoc w wyborze tv
Witam. Zamierzam kupić tv do sypialni i proszę koledzy o pomoc. Nie wiem jak tam z kątami widzenia teraz w tv, ale telewizor bedzie 2 metry od głowy i około metra powyżej.
1. Odległość od ekranu? - 2 m.
2. Jak słońce świeci w pokoju? - okno od strony zachodnie, tv będzie wisiał na ścianie północnej, a więc od 14 już słońce.
3. Jak duży jest pokój? - 8,5 m2.
4. Ile osób zasiada przed telewizorem ? - będą leżeć

, góra 2 .
5. Preferowana technologia? - LCD
6. Jaki masz obecnie telewizor? - Samsung 40ES6800 (oczywiście w innym pomieszczeniu)
7. Jakie programy najczęściej oglądasz? - sport, dokumentalno-naukowe (nationale, discovery, tlc itp), rzadko filmy.
8. Oglądasz w dzień czy wieczorem? - i w dzień i wieczorem.
9. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? - lekkie białe światło
10. Wolisz obraz ostry czy łagodny? - ostry.
11. Matryca błyszcząca czy matowa? - zasadniczo obojętne, ale o ile się orientuję to w słonecznym pokoju raczej matowa.
12. Preferowana wielkość telewizora? - min 32 cale, max 36 (ale takie będzie chyba ciężko)
13. Preferowana marka? - do tej pory był Samsunga, ale jestem otwarty na zmiany.
14. Czego nie lubisz w telewizorach? nierównomierności podświetlenia, słabej czerni, smużenia
15. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? - kablówka upc, czasami NC+
16. Jakie urządzenia będą podłączone? - dysk zewnętrzny.
17. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? - 90% TV, 10% dysk.
18. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? na wprost, ale leżąc, głowy około 1 metra poniżej tv
19. Czy ważne jest wifi ? Tak.
20. Czy będziesz korzystać z widgetów? - raczej nie, nawet nie wiem dokładnie o co chodzi z tym w tv
21. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? - nie.
22. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? - dodam też youtuba - tak
23. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? - tak
24. Ma mieć 3D? - nie.
25. Ma mieć slot na karty SD ? - może, ale niekoniecznie
26. Ma mieć tuner DVB-S? - jeśli dobrze kumam chodzi o tuner do odbierania cyfrowej telewizji naziemnej to tak.
27. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI: telewizja, USB: dysk zewnętrzny.
28. Jaki masz sygnał: UPC
29. Ile programów HD? - ponad 40.
30. Ma stać czy wisieć? wisieć
31. Rozdzielczość: 1920x1080
32. Dvb-t: tak, Dvb-T2 - Dvb-S2 -niekoniecznie DVB-C: jeśli chodzi o tuner do odbierania cyfrowej telewizji naziemnej to tak.
33. Na czym najbardziej Ci zależy: obraz dobrej jakości, i chyba dobre kąty oglądanie szczególnie w dół, gdyz jak wcześniej pisałem głowy będą 2 metry od tv i około metra poniżej.
34. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: Do 3
35. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup: 1300 PLN.