Hej,
Mój stary TV już goni w piętkę i muszę znaleźć coś nowego. Będę wdzięczny za podpowiedzi.
1. Odległość od ekranu? 2m - 3,3m
2. Jak słońce świeci w pokoju? okna od strony południowej i zachodniej, TV nigdy nie jest oświetlony, niemniej w dzień pokój jest bardzo jasny
3. Jak duży jest pokój: 35 m2, z tym, że TV znajduje się w części powiedzmy 20 m2.
4. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2, czasami 3-4.
5. Preferowana technologia: LCD
6. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung LE32R81B 32cale
7. Jakie programy najczęściej oglądasz? wszystko, z naciskiem na filmy oraz dokumenty
8. Oglądasz w dzień czy wieczorem: od 16 do północy, z tym, że filmy wieczorem/nocą, a wcześniej dokumenty lub lecą „trudne sprawy” w tle
9. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? w 99% przypadków bez światła głównego, dochodzi światło z sąsiedniego pomieszczenia lub z tyłu pomieszczenia (zza miejsc siedzących) delikatne światło – generalnie półmrok
10. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Ostry.
11. Matryca błyszcząca czy matowa? Raczej błyszcząca
12. Preferowana wielkość telewizora? 55-65 cali
13. Preferowana marka? Brak
14. Czego nie lubisz w telewizorach? słaba czerń, smużenie
15. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: cyfrowy przez HDMI
16. Jakie urządzenia będą podłączone? Dekoder Cyfrowy Polsat/nc+, laptop, Raspberry PI jako serwer mediów/streamingowy, czasami aparat foto
17. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 99% TV
18. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? najczęściej prawie na wprost, ale w 20% zdarza się również z kątów.
19. Czy ważne jest wifi ? Doprowadzone jest gniazdko eth, wifi obojętne.
20. Czy będziesz korzystać z widgetów? Nie mam bladego pojęcia jak toto wygląda, więc raczej nie.
21. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? nie
22. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Raczej nie
23. Czy USB ma miec czytanie filmów z Pl znakami: tak
24. Ma mieć 3D? Obojętne
25. Ma mieć slot na karty SD ? Mam czytnik kart podłączany przez USB
26. Ma mieć tuner DVB-S? Obojętne
27. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI: dekoder, Raspberry PI, czasami laptop, w przyszłości amplituner; USB: dyski zewnętrzne, pendrive, czytnik kart
28. Jaki masz sygnał: Cyfrowy Polsat/nc+
29. Ile programów HD? Kilkadziesiąt.
30. Ma stać czy wisieć? Wisieć
31. Rozdzielczość: FullHD, może być 4K jeśli mieści się w limicie.
32. Dvb-t: tak, Dvb-T2 - Dvb-S2 -niekoniecznie DVB-C: niekoniecznie
33. Na czym najbardziej Ci zależy: dobry obraz w filmie, bez rozmyć w szybkich scenach/sporcie
34. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 6-12.
35. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup: 5000 PLN.
Dźwięk jest mi obojętny, obecny TV jest ściszony do zera od ponad 5 lat – leci przez kino domowe. Warto, by TV miał w niskie zużycie energii, z racji tego, że naprawdę długo będzie włączony (często leci po prostu w tle przez kilka godzin, a nikt na niego nie patrzy – nawet nie pytajcie, ja już przestałem z tym walczyć
). Nie kupię nowego aplitunera pewnie jeszcze ze 2 lata, czy w przypadku podłączenia dysku zewnętrznego do TV, jest możliwość puszczenia dźwięku z filmu z TV do aplitunera przez chinch, czy TV mają tylko „audio in”? Co do marki - LG raczej odpada, tak samo mało znane marki.
Oczywiście, jeśli można kupić coś dobrego taniej, zawsze lepiej wydać 3500 zamiast 5000 zł
Oczywiście, budżet jest do 5 tys, więc się nie upieram, TV ma wystarczyć na kolejne 5 czy 10 lat