Witam,
Długo się łamałem czy zakładać ten temat czy sobie odpuścić, ale bezsilność mnie przemogła. Im dłużej czytam posty na tym portalu i w innych zakątkach internetu - tym większy mam mętlik w głowie. Przymierzam się do kupna telewizora (trudno odgadnąć, prawda?).
Sytuacja wygląda tak, że nie wiem do końca do którego pokoju odbiornik kupić. Waham się między salonem a swoim pokojem. Jak już coś myślę, że sensownego wymyśliłem to za parę chwil przeczytam dobre opinie o innym telewizorze i znów jestem w punkcie wyjścia.
Obawiam się, że telewizor będzie musiał być kupiony na raty, a w tym przypadku najlepszą metodą będą chyba raty 0% (Saturn, Media, Rtv euro agd). Bo w innym przypadku sam koszt kredytu będzie dodatkowym obciążeniem - przynajmniej tak mi się wydaje.
Gdybym wybrał opcję do salonu - byłoby to opłacone 50/50 z rodzicami.
Do pokoju - wiadomo 100% udziału własnego
Zbliżają się Mistrzostwa Świata w piłce nożnej, więc fajnie byłoby na czymś porządnym popatrzeć.
Może dosyć przynudzania, przejdę do szczegółów.
Moje warunki do salonu:
Pokój: 5x4
Odległość od ekranu: 2m i 3m i 3,5 w zależności o miejsca
Nasłonecznienie pokoju: pokój z oknem na wschód - słoneczko od południa nie zagląda przez okna
Poprzedni telewizor: 21" CRT LG z zieloną plamą na ekranie
Jakie programy najczęściej oglądasz: sport, filmy, wiadomości
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem: 50% - 50%
preferowana wielkość matrycy: ze względu na cenę max 42" min 37 chyba (a może 32 by wystarczyło? nie wiem.
Jakie urządzenia będą podłączone: ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 99% TV, 1% dvd analogowe
z jakimi złączami: wyjście słuchawkowe
jaki sygnał: sd (kablówka)
ma stać czy wisieć: stać
jaka klasa cenowa: ok 2500zł
Z tego co wyczytałem do sygnału sd najlepiej nadawałaby się plazma, ale trochę przerażają mnie powidoki i zużycie prądu (tutaj podobno bardzo demonizowane). Zważywszy, że jest to salon tv zdarza się, że "chodzi" od świtu do późnej nocy. Boję się potem rachunku za prąd 1/10 wartości tv/miesiąc.
Moje warunki do pokoju:
Pokój: 2,5 x 3,5
Odległość od ekranu: 1,8m
Nasłonecznienie pokoju: okno na zachód z roletą, spore nasłonecznienie
Poprzedni telewizor: 21" crt elemis bez koloru białego - wszystko ma bardzo żółtą

Jakie programy najczęściej oglądasz: sport, filmy, przyrodnicze
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem: 30%, 70% wieczorem
preferowana wielkość matrycy: powinna 32 wystarczyć
Jakie urządzenia będą podłączone: ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70% tv, 30% ps3
jakimi złączami: hdmi (ale to chyba standard)
jaki sygnał: sd (kablówka) - myślałem od września by się szarpnąć na canal + (liga hiszpańska i angielska w hd)
ma stać czy wisieć: stać
jaka klasa cenowa: ok 2500zł
W moim pokoju jak widać doszłaby konsola. W przyszłości nie wykluczam, że jakiś film blu-ray by się pojawił na odbiorniku. Myślę, że u siebie podłączyłbym także pc.
Z jednej strony chciałbym zrobić przyjemność Tacie by miał jak w komfortowych warunkach oglądać sport wszelakiej maści, z drugiej fajnie byłoby mieć tv pod ręką (gdzie często też mama ogląda - zważywszy, że w salonie leci praktycznie tylko sport

). Tata powiedział, że jak kupie do siebie to płakać nie będzie (bo nie będzie się dokładać, a na mecz przecież też przyjdzie).
W tym momencie mam jeszcze kartę tv w kompie jakąś starą i czasami oglądam tv jednocześnie coś robiąc, czy przeglądając internet. Na monitorze (22") gram także na konsoli.
Rozumiem, że przez wzgląd na sport nawet mam nie odwracać głowy w stronę telewizorów z 50hz? Jest aż taka różnica?
Bardzo podoba mi się Sharp Le700. pobór prądu, input lag, czerń - wydawałby się ideałem. Być może gdyby w wymienionych na wstępie marketach znalazłbym za 2500 bym się skusił.
Myślałem także nad Toshibą 40xv733. Wydaje się fajnym rozwiązaniem w przystępnej cenie (2200zł).
Przez chwilę, też zastanowiłem się na mymi oczyma. Czy aby na pewno widziałbym znaczącą różnice w jakości obrazu między najtańszymi modelami typu LG lh2000, funai lh7-32bb (skądinąd podobno dobry w swej cenie) a wyższymi modelami. Nie mam pojęcia czy gorsza czerń byłaby dla mnie jakąś przeszkodą.
Jeszcze bym zapomniał na moim monitorze (jest to dell 2209Wa, nie jest to matryca tn, ale ips - lepsze kąty - dodatkowo matowa i jak patrzą pod kątem przez nasłonecznienie pokoju wydaje się jakby za mgłą, wyblakła. Czy w tv da się jakoś tego uniknąć czy matowe tak już mają?
Trochę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że chociaż odrobinę pomożecie się zdecydować. Za wszelkie rady (dotyczące do którego pokoju wybrać telewizor również mile widziane) dziękuję.
Pozdrawiam,
Miszka Miszka