Witam,
Podłączam się do tematu kolegi, ponieważ mam bardzo podobne wymagania, a nie chce dublować tematów:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? szer. 5m x dł 3,5 m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? +/- 2,5-3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć ok 1,5 m na podłoga
6. Jak słońce świeci w pokoju? tak od lewej strony
7. Co chcemy aby telewizor posiadał ? matryca 100 hz, wi-fi, smart tv, najlepiej wyjście słuchawkowe do podpięcia 2xchinch do starego amplitunera
8. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? cyfra+
9. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? minimi pc z windows poprzez displayport/hdmi, dekoder cyfra+, chromcast, komórki (docelowo nowy amplituner kwestia czasu 1-2 lata)
10. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-5
11. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojętne
12. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy,sport,bajki,wiadomości
13. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? netflix i YouTube, HBO GO, ESPN PLayer, NBA League Pass(to co nie będzie dostępne w TV poprzez mini PC)
14. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola? na razie nie planuję za małe dzieci.
15. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? mniej więcej tyle samo w nocy co w dzień
16. Preferencje co do wielkości? od 50 do 55" na więcej brak chwilowy możliwości
17. Co Cię denerwuje w telewizorach ? brak płynności podczas oglądania kanałów sportowyc(lub streamingu), brak płynności działania wbudowanego systemu TV
18. Preferencje co do marki ? brak
19. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Planowałem 3000 zł(aktualnie mogę dołożyć do około 3500 jeśli różnica w sprzęcie będzie na prawdę znacząca)
Wymieniam swojego leciwego samsunga(jeszcze 40 cali) Z pomiarów aktualnego umeblowana wyszło ze więcej jak 55 cali nie wejdzie.
Na początku swoich poszukiwań rozważałem modele:
QE55Q60RA
55SM8600
Oba modele mieściły się w pierwotnych założeniach cenowych, dodatkowo znajomi polecali mi również (55PUS8804, który jednak nie ma matrycy 100Hz, a dodatkowo nie chcę dopłacać za dźwięk, z którego w założeniu i tak nie skorzystam).
Po przeczytaniu wielu wątków na tym forum natrafiłem na wiele pochlebnych opinii modelu xf9005, który przy założeniu, ze model ten jest znacznie lepszy od wyżej wymienionych, jestem w stanie zaakceptować dopłatę)
Pytanie jednak czy na prawdę warto dopłacać do tego modelu(czytając testy wydaje się, że tak).
Główne obawy jakie się mam, to fakt ze model ten ma CPU z 2016 roku i tylko 2GB, co nie daje pewności dobrej wydajności systemu z androidem 8.0. (o Kolejnych aktualizacjach jak przypuszczam można zapomnieć)
Aktualnie posiadam mini pc dell CPU i5 i 8GB ramu, daje to pewność dużej wydajności ale nie wiem czy pozwoli w pełni wykorzystać potencjał nowego TV kątem przekazania sygnału wysokiej jakości, w stosunku do wbudowanych aplikacji(netflix, HBO, NBA League Pass).
Z góry dziękuje za Wasze komentarze i sugestie.
Pozdrawiam