To ja też się podepnę, bo szukam 100Hz w rozmiarze 55 cali, ale mam trochę inne oczekiwania/wymagania niż poprzednicy a każdy z rozpatrywanych TV nie ma czegoś co ma inny i już powoli mam dosyć poszukiwań świętego grala:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? szer. 7,5m x dł 4,1 m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? również bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? na razie stać ale nie wykluczam powieszenia (ściana K-G)
6. Jak słońce świeci w pokoju? z prawej strony
7. Co chcemy aby telewizor posiadał? matryca 100 hz, Dolby Vision, szybki i dobry Smart TV
8. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? NETFIX, Prime Video, YouTube, CDA
9. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Amplituner ONKYO TX-NR838, laptop po HDMI, PS3 (obecnie służy do Netflixa). Może kiedyś X BOX One X albo inna nowsza platforma.
10. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 3-5
11. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? obecnie mam błyszczącą (plazma) i czasem to przeszkadza. Powłoka antyglare mile widziana
12. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy, bajki
13. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? Tak
14. Czy zamierzasz grać w gry PC/ konsola? Sporadycznie, jak będzie nowa konsola.
15. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
16. Preferencje co do wielkości? 55" ze względu na budżet. Dobre 65" zdecydowanie za drogie
17. Co Cię denerwuje w telewizorach? echo, brak płynności, słabe przejścia tonalne
18. Preferencje co do marki? Sony/Panasonic/LG... Samsung?
19. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Planowałem 3000 zł (aktualnie licze się z 4000zł)
Rozpatrywane modele oraz co mi się podoba a czego mi brakuje:
Samsung 55Q80
+ dobre kąty widzenia, brak odblasków
- jak każdy Samsung, brak Dolby Vision. Dostawcy materiału przechodzą na ten standard i zakładam, że Samsung kiedyś się ugnie tylko czy wówczas zrobi wsteczną aktualizację czy zmusi klientów do kupowania nowych TV.
- 4k w 60Hz a nie w 120 Hz
Cena w okolicach 4400 ale mogę jeszcze chwilę poczekać aż spadnie do 4000
LG 55SM9800
+ dobre kąty widzenia
+ Dolby Vision i HDMI 2.1
+ chwalony Smart i pilot magic
+ 4K w 120 Hz
- niska jakość strefowego podświetlenia i local dimming, smużenie/clouding/halo itd
Sony 55XG9505
+ bardzo dobre opinie o jasności i jakości obrazu
- kłopoty z upłynnianiem obrazu (podobno w XF było lepiej)
- słabe kąty widzenia
- mieszane opinie o android smart (chociaż z nowym procesorem ponoć lepiej niż w XF)
Najchętniej dodałbym do Sony powłokę poszerzającą kąty widzenia od Samsunga i Smart TV z pilotem od LG
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? szer. 7,5m x dł 4,1 m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? również bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? na razie stać ale nie wykluczam powieszenia (ściana K-G)
6. Jak słońce świeci w pokoju? z prawej strony
7. Co chcemy aby telewizor posiadał? matryca 100 hz, Dolby Vision, szybki i dobry Smart TV
8. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? NETFIX, Prime Video, YouTube, CDA
9. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Amplituner ONKYO TX-NR838, laptop po HDMI, PS3 (obecnie służy do Netflixa). Może kiedyś X BOX One X albo inna nowsza platforma.
10. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 3-5
11. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? obecnie mam błyszczącą (plazma) i czasem to przeszkadza. Powłoka antyglare mile widziana
12. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy, bajki
13. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? Tak
14. Czy zamierzasz grać w gry PC/ konsola? Sporadycznie, jak będzie nowa konsola.
15. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
16. Preferencje co do wielkości? 55" ze względu na budżet. Dobre 65" zdecydowanie za drogie
17. Co Cię denerwuje w telewizorach? echo, brak płynności, słabe przejścia tonalne
18. Preferencje co do marki? Sony/Panasonic/LG... Samsung?
19. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Planowałem 3000 zł (aktualnie licze się z 4000zł)
Rozpatrywane modele oraz co mi się podoba a czego mi brakuje:
Samsung 55Q80
+ dobre kąty widzenia, brak odblasków
- jak każdy Samsung, brak Dolby Vision. Dostawcy materiału przechodzą na ten standard i zakładam, że Samsung kiedyś się ugnie tylko czy wówczas zrobi wsteczną aktualizację czy zmusi klientów do kupowania nowych TV.
- 4k w 60Hz a nie w 120 Hz
Cena w okolicach 4400 ale mogę jeszcze chwilę poczekać aż spadnie do 4000
LG 55SM9800
+ dobre kąty widzenia
+ chwalony Smart i pilot magic
+ 4K w 120 Hz
- niska jakość strefowego podświetlenia i local dimming, smużenie/clouding/halo itd
Sony 55XG9505
+ bardzo dobre opinie o jasności i jakości obrazu
- kłopoty z upłynnianiem obrazu (podobno w XF było lepiej)
- słabe kąty widzenia
- mieszane opinie o android smart (chociaż z nowym procesorem ponoć lepiej niż w XF)
Najchętniej dodałbym do Sony powłokę poszerzającą kąty widzenia od Samsunga i Smart TV z pilotem od LG
Ostatnia edycja: