Telewizor pod PS3 + filmy
Witam.
Stoję przed zakupem telewizora, oraz konsoli PS3 + kierownicy. Mam bzika na punkcie Gran Turismo.
Pokój aktualnie ma 12m, odległość od TV to ok. 1,5 - 2m.
W kwestii rozmiaru - minimum 39", może 40/42" (mniejsze nie, większe też nie).
Budżet: 1.000 na konsolę, więc na telewizor zostaje coś w okolicach 1.800-2.000.
Więc jak widać - dobrej plazmy za to nie kupię
Pozostaje wybierać spośród LEDów, i tutaj istotnych jest kilka rzeczy z tego co już wyczytałem:
- kontrast, im wyższy tym lepiej
- rozdzielczość - Full HD jednak góruje - i w filmach i w wielu grach
- input lag - im mniejszy tym lepiej, lecz ciężko znaleźć jakiekolwiek dane
- czas reakcji - im mniej milisekund tym lepiej (dlatego wszystko pokroju 10 ms, 8 ms odpada na wstępie)
- jakość - bo jednak nie mam zaufania do niektórych marek. Sharp to już nie to co kiedyś, pogorszyli się. LG jakoś z zasady nie ufam. Philips może robić dobre suszarki, ale telewizory.. No i inne takie.
Ogólnie dziś na rynku dominują Panasonic, Samsung i Sony.
Przejrzalem parę modeli i w oczy rzuciło mi się kilka poniższych:
PLAZMA Samsung 43", bez bajerów,
HD Ready
www .euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-ps43f4500.bhtml
Niestety, tylko HD ready, więc raczej skreślam.
LED Samsung 40",z bajerami,
Full HD
www .euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-ue39f5300.bhtml
Nigdzie nie można znaleźć info nt. input lagów w Samsungach, podobnie nt. kontrastu, czasu reakcji ms.. Ma ktoś jakieś info?
LED Sony 40", bez bajerów,
Full HD
www .euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/sony-kdl-40r470a.bhtml
Sony, fakt płacimy nieco za markę. Ale też - nigdzie nie ma tych info co w przypadku Samsunga.
Ogólnie, dowiedziałem się, że w przypadku PS3 input lag ma być jak najniższy, szybkość reakcji ms podobnie, zaś kontrast jak najwyższy. Szkoda tylko, że większosć producentów nie podaje tych informacji.
Poza tym, liczyłem na inne propozycje z waszej strony.
Telewizor będzie wykorzystywany głównie do PS3 (w przyszłości pewno PS4), a wiem że konsole maja problemy z Full HD (skalowanie). Jednak fajnie byłoby obejrzeć czasem film w Full HD.
Poza tym, nie wierzę w takie opinie, że gry gorzej prezentują się w Full HD. Wyższa rozdzielczość = więcej detali. A grać bedę raczej w te flagowe tytuły, więc i te najbardziej dopracowane.
Reasumując, mógłby mi ktoś polecić kilka modeli ? Full HD, z naciskiem na najniższe input lagi i czasy reakcji oraz najwyższy kontrast? Coś może sprawdzonego, cokolwiek..?
Pozdrawiam