Jaki TV 55" do 5,5 tyś zł

redrum1906

New member
Mam od tygodnia Sony 8509C i byłem przed podobnym wyborem co Ty.
Testowałem Samsunga ale ostatecznie wygrał Sony- obrazowo wg. mnie to podobny poziom. W jednym aspekcie Sony lepszy, w drugim Samsung jednak są to właściwie detale. Mnie przekonał Android TV bo chciałem mieć zintegrowany protokół Chromecasta w TV- sprawdza się to znakomicie. Natywne apki Google w systemie są bardzo dobrze zaprokektowane- natomiast sam w wersji 5.1 UX-owo niestety trochę niedomaga. Jest obiecnay update do 6.0, który trochę tych elementów poprawi.
Obecnie korzystam z aktualnej wersji Andka, dużo się bawię, instaluję, korzystam z wszystkich ficzerów i nie zawiesiłem jeszcze TV.

Jedyne do czego faktycznie można się przyczepić w tej cenie to procek odpowiadajacy za działanie systemu- 2 rdzeniowy Mediatek niestety nie daje pełnej responsywności Androida. Może po update będzie trochę lepiej ale ogólnie na chwilę obecną jest przeciętnie- nie ma co wielce narzekać ale jest to odczuwalne.

Widzim

New member
Nie ma i nie będzie TV idealnych. Każda marka i model ma swoje wady i zalety. Generalnie Soniaki najlepiej radzą sobie z zachowaniem płynności ruchu. Sony na tym polu wyprzedza Samsunga. Za to Samsung jest lepszy multimedialnie, ma stabilniejszy system i w mojej ocenie taki JU7000 daje lepszy obraz niż X8505C. Także coś za coś.

Samsung fajnie działa pod względem Tizena. Przy Sony na Androidzie nie odczułem zbytnio róznicy. Moim zdaniem obraz porównywalny,ale w teście motion samsung jest daremny jak za te pieniądze. Sony działał o niebo lepiej. W sklepie gościu bardziej polecał sony gdyż będzie mieć aktualizację, a tizenie nie koniecznie przynajmniej model z serii H

Seizo

Active member
Bez reklam
W sklepie gościu bardziej polecał sony gdyż będzie mieć aktualizację, a tizenie nie koniecznie przynajmniej model z serii H
Ale Tizen został wprowadzony dopiero od serii J. Seria H nie działa w oparciu o ten system i na pewno nie będzie wspierana przez Samsunga.

piteron

Active member
Bez reklam
Panowie
Jeśli piszecie o plynnosc sonego
Krótki test
Film Elyzium początek filmu gdzies do 4 minuty.konkretnie scena startujacego promu z Elyzium na ziemię
Czar plynnosci Sonego pęka jak bańka mydlana
Sorry ale przewalilem prawie wszystkie modele 55 calowe i jedynie Samsung otworzył ten materiał na dobrym poziomie . Oczywiscie nie chodzi o ustawienie uplynniacza w max no chyba ze ktoś oglada brazylijskie telenowele

piteron

Active member
Bez reklam
Materialy najlepsze sa takie jakie sie oglada. Kto bedzie sie wpatrywał w testowe filmiki
Nie wiem co Sony zmajstrowalo ale wiem jedno ze legendarna płynność skonczyla sie dla mnie na modelach z 2014
Obecnie wszystko co dziala na X1 jest bardzo takie sobie. Jedynym ratunkiem jest tryb klisza ale ja osobiście wytrzymuje max 15 min i bolą mnie oczy

piteron

Active member
Bez reklam
Krzysztofie
Zdecydowana większość materiałów jest nagrana z wysokim bitrate i z optymalną dla panelu rozdzielczością. Schody sie zaczynają gdy zapodamy slaby bitrate dodatkowo telewizor musi przeskalować obraz do swojej natywnej rozdzielczosci. Dlatego dla mnie testowanie na materiałach do tego przystosowanych jest tak.samo wiarygodne jak podawanie spalania przez producentow aut
Osobiście nagrany mam mecz piłki z tvp hd do tego jakieś studia z różnych stacji i to uważam za wiarygodny test. Na demach to nawet Technika z Tesco gra bardzo dobrze
To samo tyczy sie Sonego a zwlaszcza ich modeli 4K.Nie ma co deliberować na temat tego co było a tego co jest, prawda jest taka android plus 4K przy takiej platformie sprzętowej nie bedzie działać dobrze
Powoli nawet Sony zaczyna między wierszami sie do tego przyznawać bo jak skomentować wypowiedzi że android na telewizorze nigdy nie bedzie działać tak dobrze jak na tablecie czy smartfonie,a ja się pytam a dlaczego nie ma.działać szybciej i stabilniej.Problemem moze by było upchnąć wydajne komponenty w smartfonie (choc jak widać z tym sobie poradzono) ale w tv gdzie można nawet aktywne chlodzenke zastosować. Tu właśnie wychodzi to o czym wiadomo juz od dawna czyli zapakować kupę w sreberko ładnie i skomplikowanie to ponazywać kupić trochę czasu antenowego wysłać na wakacje kilku testerow i biznes sie kręci

Widzim

New member
Dziś testowałem materiał na Sony Kd-55X8509C tzn nie odczytał video z pendriva, czekałem pół minuty i tylko nazwy plików były,a jak klikło się w plik video to wczytywał i nie wczytał. Podłączyłem materiał do Sony kd65-X8505C i zadziałało :) Wszystko odtworzyło na dobrym poziom przy czym na materiale https://www.youtube.com/watch?v=uzPOblI-kXA&feature=youtu.be
przycinało na 24 i 30 fps,a na 60 fps ok.
Samsung ue55JU7000 bez problemu szybko otworzył cały materiał, jednak też w podobnym teście przycinało przy 24 i 30 fps.Jednak najlepiej wszystko działało jeśli chodzi o prędkość. Podłączyłem materiał do Sony Kd-55DX9305 jak dobrze pamiętam. podobno najnowszy model,który też miał zwieche przy odtwarzania materiału. Wczytał nazwy i materiału nie chciał odtworzyć. To ma płynnie działać,więc włożyłem materiał do modeli Sony kd-550507C i odtworzył wszystko. Jednak nie obyło się bez zwiechy. telewizor przestał działać na pilot podczas gdy grzebałem w ustawieniach i po czasie około 15 s zareagował. Na koniec podeszłem do jakiegoś Lg bodajże 65uf800 i że czasu było mało to tylko zdążyłem zauważyć,ze szybko odtworzył materiał, lecz nie cały. Działanie podobne jak przy samsungu,ale w teście https://www.youtube.com/watch?v=5mzd3g_jteE&feature=youtu.be najgorzej ze wszystkich. Myślę,że wybierając mniejsze zło obecnie zastanawiam się nad Samsungiem ue55JU7000. Mam czas,więc pewnie jeszcze poczytam i pooglądam inny sprzęt TV

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Przy 60 fps wszystkie powinny grać jak marzenie.
Wszystkie modele są dostępne dla niebieskich z kalibracją.

redrum1906

New member
Ja odtwarzam pliki wideo na X8509C przez sieć, udostępniając je na serwerze.
Do odtwarzania używam zamiennie KODI i VLC i nie miałem nigdy problemu z odtworzeniem pliku, działaniem, płynnością czy szybkością wczytywania- wszystko szybko.
Z pendrive'a kiedyś próbowałem sample Elysisium z wysokim bitrate to poczatek nie działał płynnie ale to zapewne wina wolnego Pendraka.

piteron

Active member
Bez reklam
W moim wypadku nie est to wina Pena. Gdyby tak było to wszystkie by szarpaly obrazem a tu Samsung i uwaga TCL odtwarza plynnie(w TCL zanim wczyta mija sporo czasu) a Sony i Philips szarpie

redrum1906

New member
W sumie u mnie taka kwestia, że ogląda tylko minimum 1080p z dobrym bitrate wiec TV za mocno się nie przemęcza przy skalowaniu- i tutaj wszystkie pliki działają dobrze a obraz płynnie, nic nie szarpie (ustawienia płynności mam takie żeby nie był widoczny efekt opery mydlanej)

Widzim

New member
Dzisiaj testowałem Panasonica TX-55AS650E. Może i jest na matrycy IPS, lecz obraz zadawalający. W próbie MOTION o wiele lepiej na pewno niż Lg,którego prędzej testowałem. Również lepszy niż samsung ue55JU7000. Troszeczkę gorszy jak Sony KD-55x8505/7/9C. Cała reszta wystarczająca dla kogokolwiek. Tym bardziej, że nie zaciął się i wszystkie pliki z pena odczytał szybko(podobnie jak Samsung i LG) i nawet widział treści 4k ,których nie obsługuje,bo to TV FHD. test fbs Sony i Panas później samsung i LG. Na obecną chwilę TV Samsunga i Panasa zrobiły na mnie najlepsze wrażenie. Jest czas,więc jeszcze będę się rozglądać

Widzim

New member
Półtorej roku u znajomego. Można zawsze kupić inny model nowszy,ktory sie przetestuje do własnych potrzeb.Także panasonica rowniez na sklepowych półkach poogladam. Jest czas sa testy.

Wysłane z mojego Lenovo A806 przy użyciu Tapatalka

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tak niestety niema . Nowszy nie oznacza lepszy. W przypadku Panasonica to się niestety potwierdza...

lizbona

Member
Tak niestety niema . Nowszy nie oznacza lepszy. W przypadku Panasonica to się niestety potwierdza...

Tyle że Panasy są na Firefox OS i są stosunkowo stabilne, w przeciwieństwie do tworów z Androidem, które polecałeś na forum (m.in Philips PUS 7600). Panas, matryca IPS, ma wady i zalety, ale chyba wolę nieco gorszą czerń niż zamulający TV, który ma problemy z włączaniem z pilota albo inne cuda, znane z androidowej stabilności.

Widzim

New member
W moim wypadku nie est to wina Pena. Gdyby tak było to wszystkie by szarpaly obrazem a tu Samsung i uwaga TCL odtwarza plynnie(w TCL zanim wczyta mija sporo czasu) a Sony i Philips szarpie
Przy testowaniu materiału z pena w sklepie sony na modelu kd55x8509c,ktory wisiał na scianie z bardzo małym odstepem i działal od 8-20 materiał został podgladowo wyswietlny,lecz po kliknieciu w wybrany plik video telewizor buforowal i łapał zwieche nieodtwarzajac materialu. Tym samym wiele czynnikow ma wpływ na płynność działania. Pendrive jak wyciagnalem był cały gorący,. Wyszedłem ze sklepu i było czuc ulge,bo duszno tam było.

Do góry