Jaki LCD do sygnału z kablówki?

Deo3

Member
Witam wszystkich.
Czytałem wiele pytań i odpowiedzi na tym forum i dalej nie wiem jaki najlepszy, pod względem jakości obrazu, jest lcd 32 ewentualnie 37" do odbioru sygnału z kablówki (cena 5000 do 6000 zł).
Odległość oglądania to ok. 2,5m (max 3,0m jak lcd będzie przymocowany do ściany). Z tego co do tej pory wyczytałem na forum zdania są bardzo rozbieżne.
Najwięcej pozytywnych opinii przy odbiorze z kablówki miały LCD Philipsa, ale z kolei słabo były oceniane pod względem awaryjności.
W dalszej kolejności: Sharp, Panasonic, LG, Samsung.
Czy powyższa kolejność jest zbliżona do prawdy?
Nie wymieniam Loewe gdyż cena nie ta.
Czy sensownym jest wymiana teraz telewizora CRT na LCD jeżeli kablówkę będę miał jeszcze przynajmniej rok?
Przyznam się, że chciałbym wymienić telewizor już teraz, ale na jaki?

Deo3

Pixel+ w Philipsie faktycznie duzo polepsza obraz z kablowki.
Nie wiem natomiast skad wziales dane o awaryjnosci w/wymienionej firmy ?
Zapewniam Cie ze Philips nalezy do swiatowej czolowki i nie psuje sie czesciej niz Samsung, LG czy Sharp.
Pozdrawiam

Deo3

Member
Dzięki za informację.
O awaryjności czytałem na forum - opinie osób rozmawiających ze sprzedawcami niektórych sklepów, czyli z tak zwanymi "znawcami".

Deo3

Member
OK!
Czyli Philips jak najbardziej dla sygnału z kablówki?
A kwestia wielkości ekranu - czy 37" dla odległości ok.2,7m to nie za dużo?

adambe

Member
Ja poleciłbym Ci
Philips 32PF9551D , spełnia twoje warunki.

Chociaż ja uważam,że do kablówki lepsza byłaby plazma ,na przykład Panasonic TH-37PV70P, następca już legendarnego PV60.

Mistic

New member
Przy sygnale z kablówki PHILIP'sy naprawde są dobre, również na forum było o JVC X70 że dobrze gra z kablówki.
Pozdrawiam.

Deo3

Member
Zgadzam się że plazma do kablówki jest lepsza od lcd, ale mam w przyszłości zamiar zmiany kablówki na np. "n". W kwesti jakości obrazu z satelity, a tym bardziej jakości HDTV, to wydaje mi się, że wygrywa tutaj LCD - przynajmniej zdecydowanie więcej korzystnych opinii jest na temat lcd. A nie chciałbym zbyt często wymieniać telewizorów. Dodatkowo kwestia mocy elektrycznej - mimo obrony plazm przez ich niektórych użytkowników, że nie jest tak źle, to jestem skłonny twierdzić że tutaj wygrywa lcd.

adambe

Member
Deo3 napisał:
Zgadzam się że plazma do kablówki jest lepsza od lcd, ale mam w przyszłości zamiar zmiany kablówki na np. "n". W kwesti jakości obrazu z satelity, a tym bardziej jakości HDTV, to wydaje mi się, że wygrywa tutaj LCD - przynajmniej zdecydowanie więcej korzystnych opinii jest na temat lcd. A nie chciałbym zbyt często wymieniać telewizorów. Dodatkowo kwestia mocy elektrycznej - mimo obrony plazm przez ich niektórych użytkowników, że nie jest tak źle, to jestem skłonny twierdzić że tutaj wygrywa lcd.
Myślę,że najlepiej dla Ciebie by było,gdybyś na żywo obejrzał w tych samych warunkach oba rodzaje tv. Ja miałem taką okazję i moje spostrzeżenia były następujące;
1.Obraz z kablówki analogowej- obraz z plazmy znacznie lepszy.
2.Obraz z kablówki cyfrowej i platformy satelitarnej - tu na słabszych sygnałach lepiej radziła sobie plazma, na lepszych obraz porównywalny
3.Sygnał HD-tu obraz na LCD był jakby trochę ostrzejszy,ale naturalność kolorów była po stronie plazmy.
I to u mnie zdecydowało. Ja wybrałem plazmę.
Ty może będziesz miał inne preferencje, ale żeby to ocenić musisz sam zobaczyć.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
jednak przy sygnale cyfrowym prym wiedzie Loewe.
Przy Twoich warunakch na dwoje babka wróżyła. Raczej 32" wielkość będzie lepsza .
32" Loewe Xelos za 4999 zł
32 Sharp BV 9
32 JVC x 70
32 Panasonic lx 7
oraz
37" Loewe Modus za 6899 zł
Znakomitą jakością dysponuje JVC 37 M 70 - jedyny na świecie z takim wyposażeniem / clear moution driver/- 6300 zł
Zaś trzymając się kwot :
Sharp 37 BV 8
37 JVC r 71
Panasonic 37 PV 70
pozdrawiam

helper

New member
Ja polecałbym przede wszystkim LC32RA1E Sharpa, ewentualnie 32" Loewe Xelos (chociaż jest go mało narynku :( ), ewentualnie 32" Samsunga z serii N71 (jest teraz bardzo tani)

Deo3

Member
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Reasumując, do sygnału z kablówki lepsze są Plazmy. Z LCD najlepszy obraz z kablówki dają Philipsy (w określonej cenie - pomijam Loewe), chociaż KIKI nie wymienił żadnego Philipsa! Oglądanie z odległości ok.2,7m: największe LCD to 32", natomiast Plazma może być 37" z uwagi na brak efektu pikselizacji?
Wchodzą na rynek nowe modele Plazm Panasonica. Czy jakość obrazu z kablówki w ich przypadku jest dużo lepsza niż np. LCD Philipsa, Loewe, Sharpa?
W przypadku Plazm odstrasza mnie trochę to znaczne zużycie energii (telewizor dziennie włączony jest przez około 5 godz, soboty i niedziele odpowiednio więcej) oraz wypalane loga na ekranie, chociaż nowe ekrany mają chyba już jakieś zabezpieczenia.

Deo3

Member
Jeszcze pytanie do KiKi.
Ile będzie kosztowała prezentacja w domu (dolnośląskie) oraz ile w przypadku zakończenia prezentacji kupnem jednego z prezentowanych modeli?

zen28

New member
Zdecydowanie polecam LG 37 LB2R. Długo się zastanawiałem, szukałem telewizora właśnie pod kablówkę. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Mam Aster w Warszawie, monter powiedział że mam słaby sygnał w mieszkaniu (coś na klatce jest źle podłączone) i spodziewałem się kiepskiego odbioru do czasu poprawy sygnału. A tu wielka niespodzianka!!! Obraz jak dla mnie rewelacyjny. Nie wiem co to będzie jak kupię sobie kino domowe ;)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Deo 3 - wejdź na priw albo na gg 2868228 - dostaniesz szczegóły prezentacji.
Dziś obejrzałem sobie kilkanaście modeli / starych i nowych/ Philipsa . Pofatygowałem sie do EURO .
Robią znakomite wrażenie na programach demo . Ale jak na życzenie zmieniono sygnał na programy w Palu - czar prysnął.
Konkurencja stojaca obok / Sony, Panasonic, Loewe, Sharp/ mniej smuży , ma lepsze kąty ma mniej intensywny obraz na którym automatycznie więcej widać.
Ale decyzja należy do Ciebie - jesli masz tylko HDTV - kupuj Philipsa . Chociaż dla mnie jest za ostry/ męczy wzrok po pewnym czasie/.
Do kablówki jak dla mnie lepsze są plazmy. Nie pobierają więcej prądu niż lcd, a wypalanie można okiełznać.
http://plazma-lcd-fakty.pl/
pozdrawiam

Deo3

Member
Dzięki KiKi za wyjaśnienia. Jeżeli Plazma, to czy warto czekać na tego nowego Panasonica - miał się chyba pojawić w marcu? Plazmy najmniejsze mają przekątną 37" - czy dla odległości 2,5 - 2,8m to nie będzie za dużo?
Co masz na myśli, że wypalanie można okiełznąć - co 1godz. przełączać na inny program? Czy nowe ekrany plazm nie mają zabezpieczeń przed wypalaniem?
W granicach 5000 - 6000 zł która plazma - chyba coś z Panasonica, bo dla mnie prawdopodobnie 37" to max?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
seria PV 70 - już za tydzień w sprzedaży.
Wielkość to zdecydowanie 37". Plazmy nowe są zabezpieczone przed wypalaniem. Kilku godzinne oglądanie na jednym programie nie ma żadnych skutków. Ale jak docieramy plazmy dla klientów to korzystamy w dużych ilosciach z formatowania obrazu. Wówczas przesuwają sie stałe elementy i jaokość jest extra i zero powidoków.
I w kosztach też się zmieścisz.
pozdrawiam

J

Judash

Guest
zen28 napisał:
Zdecydowanie polecam LG 37 LB2R. Długo się zastanawiałem, szukałem telewizora właśnie pod kablówkę. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Mam Aster w Warszawie, monter powiedział że mam słaby sygnał w mieszkaniu (coś na klatce jest źle podłączone) i spodziewałem się kiepskiego odbioru do czasu poprawy sygnału. A tu wielka niespodzianka!!! Obraz jak dla mnie rewelacyjny. Nie wiem co to będzie jak kupię sobie kino domowe ;)

No wlasnie, obraz jak dla ciebie.

J

Judash

Guest
Deo3 napisał:
Dzięki KiKi za wyjaśnienia. Jeżeli Plazma, to czy warto czekać na tego nowego Panasonica - miał się chyba pojawić w marcu? Plazmy najmniejsze mają przekątną 37" - czy dla odległości 2,5 - 2,8m to nie będzie za dużo?
Co masz na myśli, że wypalanie można okiełznąć - co 1godz. przełączać na inny program? Czy nowe ekrany plazm nie mają zabezpieczeń przed wypalaniem?
W granicach 5000 - 6000 zł która plazma - chyba coś z Panasonica, bo dla mnie prawdopodobnie 37" to max?

Od dwoch miesiecy ogladam na plazmie przez 5h z rana TVN24 i zadnych wypalonych znaczkow nie ma.

Deo3

Member
Czyli jednak chyba plazma - a na początku miało być LCD!
Wyczytałem na forum, że dla poprawy obrazu z kablówki na LCD warto zastosować separator galwaniczny. Czy faktycznie to urządzenie coś daje w poprawie jakości sygnału?

Do góry