Lolek, ale przeważnie są jednak dwa wydania osobne 2d i 2d+3d. Rzadko jest ten przymus o którym piszesz. Najczęściej w przypadku filmów, które wyszły na jednej płycie, gdzie jest wybór w opcjach trybu 2d i 3d. Ale to już chyba nie wina dystrybutora w Polsce. Są też przypadki, których osobiście jako entuzjasta 3d nie lubię, gdy w pudełku z filmem 3d nie ma wersji 2d (mam takie 4 filmy: Kung Fu Panda 1 i 2, Jak wytresować smoka 1 i Need for Speed). Wtedy trzeba się ratować sztucznym wyborem 2d w telewizorze lub w odtwarzaczu blu-ray, np. podczas oglądania bajek z dzieckiem, które jest za małe na 3d.
PS. A co do Need for Speeda to i tak dokupilem sobie za dobrą cenę steelbooka z anglii z dwoma płytami. Osobno 2d i 3d.
Mi się podobały Klopsiki, ale ja ogólnie jestem fanką animacji. Na mojej liście też jest Epoka Lodowcowa, Madagaskar 3. Ostatnio odkryłam Strażników Marzeń i też mnie oczarowali. Cudowna byłaby Koralina lub Miasteczko Halloween/The Nightmare Before Christmas w 3d, ale niewykonalne.