W swoim życiu miałem 5 telewizorów. 2 CRTki, LCD 26", LCD 32" i teraz Plazma 42"...
co do wnoszenia/stawiania/czyszczenia LCD to łapałem zawsze za górne krawędzie LCD po bokach, że tak to ujmę otwartą dłonią z zagiętymi palcami. Człowiekiem silnym raczej jestem więc to nie problem przespacerować się z takim TV 26-32" przez pół mieszkania z pokoju gdzie TV został wyjęty z pudła, do miejsca docelowego. Postawić, podłączyć i sprawdzić. Dla mnie najlepsza metoda.
Gorzej było z plazmą, nie dość, że nie miałem transportu z MM do domu (jakiś kilometr) to musiałem zaciągać do noszenia pudła kolege, razem przeniesliśmy całe pudło prosto z MM przez środek Warszawy aż do mieszkania
W mieszkaniu sru na podłoge (w pozycji pionowej) i otworzyć zobaczyć co w środku. Po zlokalizowaniu gdzie znajduje się przód zacząłem wyjmować co się dało z pudła, górne styropiany, instrukcje, gwarancje, pilota itd. I stwierdziałem, że TV zbyt się kiwa by zdejmować pudło odczepiając te 4 zaczepy na dole i podnosic pudlo do góry. Zastosowałem "stary trik" z podnoszeniem TV robiąc mu kleszcze dłońmi u góry po bokach, przyznam iż ryzykowna to zabawa ale i pary trzeba mieć troche, ale dało się spokojnie zrobić. Podstawka poskładana polozona na podłodze, TV w rekach i powolne opuszczenie i "nadzianie" na podstawkę. Skręcenie wszystkiego i we 2 (ja i ojciec) zanieśliśmy Plazmę do mnie do pokoju przez kręte korytarzyki mieszkania trzymając jedna reka za spód, druga za górną część obudowy.
Co do czyszczenia LCD i Plazmy...
LCD - tylko i wyłącznie szmatka z mikrofibry namoczona imocno wyżmięta
Idealnie czyści i nie zostawia absolutnie żadnych smug.
Plazma - tu nie jest już tak pieknie, widać moją plazmę ktoś juz kiedyś odpakowywał (pewnie w MM, choc sprawdziłem, że miała 0h działania) bo miala pare odcisków paluchów w miejscach gdzie ja jej nie dotykałem. Do czyszczenia zastosowałem mocno wytrzepaną bawelnianą podkoszulkę
Pieknie wszystko wyczyściła nie zostawiając plam, smug itp. Bardzo podobnie działa szmatka do okularów.
Moją rodzinkę nauczyłem już iż sprzętu RTV nie myje się detergentami, płynami do szyb itd. kiedys przyłapałem matkę na próbie mycia LCD płynem do mycia szyb, skończyło się na wielkim krzyku ale nauczyła się, że to nie CRT