HK 3490 , Marantz 5004,6004 do 14m2

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No ja słuchałem modelu 6004. Ciekawe czy ta korekcja akustyki w 7004 coś daje, czy może to taki bajer nic nie wnoszący w poprawę dźwięku? Uważam żeby coś poprawić jeśli chodzi o akustykę, to był by potrzebny mikrofon jak w przypadku ampli do KD.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

gonzo2000

New member
Ja też tego nie wiem bo nie korzystałem z takiej funkcji ,bo nie ma jak wiesz 6004 , ale kolega krzysztofradio@ może to zweryfikuje bo chyba chce go posłuchać i kupić .

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
ja go już słuchałem, ale w trybie pure direct. Macie racje, ze wtedy wszelkie polepszacze są wyłączane. Niestety nie wiem, czy jest tam mikrofon, czy nie. Ja na razie traktuje te dodatki jako bajer, lecz kuszą mnie pokretła dla pełnego pasma, a nie tylko dla basu i trebli jak w 6004. Poza tym roznica w cenie miedzy 6004 a 7004 nie wydaje mi się duża. Mi 7004 brzmiał ciut lepiej niz 6004 i ma większą moc, co lubią Ikony, gdyż nie grzeszą basem, a 7004 dostarcył im jeszcze więcej mięcha. :)
Wszystko jeszcze zweryfikuje przed samym zaupem, który raczej nie w tm roku. 6004 to tez zacny sprzęt. Najpierw jednak trzeba dokupic UD5007, bo filmy z wiatrakami PS3 to dopiero efekty :) a plyt też słuchałem na UD5007 podłączonym do 6004 i 7004 i nie było duzo gorzej niz w dedykowanym odtwarzaczy CD6004. UD5007 dawał radę, oczywiście po analogu, bo po HDMI było troszkę za szorstko.

Ostatnia edycja:

gonzo2000

New member
krzysztoradio @ Z tego co mi się wydaje chyba masz sporą powierzchnię do nagłośnienia , także moc jest ważna w takich warunkach i tu 7004 jest decydowanie mocniejszy , to chyba jeden z nielicznych wzmacniaczy z korekcją "akustyki" i regulacją średnich tonów , jakiej muzyki słuchasz coś lekkiego czy raczej preferujesz np. mocną , ciężką muzykę .
Bo wydaje mi ,się że 6004/7004 świetnie sprawdzają się w muzyce typu pop, jazz, instrumentalna itd.

Ramzes765

New member
Bez reklam
Heh panowie a u mnie znowu zmiana koncepcji ;)

Jednak w salonie tez robie zmiany - JBL ES i HK 355 jest na sprzedaż (jak ktoś chętny pisać na PW) i kupuje samo stereo - Marantz PM-KI Pearl Lite (jutro odsłuch) i do tego albo Paradigm 11v7 albo Monitor Audio RX8.

Podjąłem decyzję, że jednak dla mnie ważniejsze jest stereo a nie kino.
Pozdrawiam wszystkich audiomaniaków :)

gonzo2000

New member
Ramzes765@ no tak przy takiej klasie wzmacniacza KI i RX 8 to super , sprzęt ,ale już radości Ci koncerty muzyczne w DTS MA czy filmy 5.1 nie dadzą ,ale gratuluję wyboru, jak dużą powierzchnię masz do nagłośnienia ?

Ostatnia edycja:

Ramzes765

New member
Bez reklam
Najpierw odsłuchy i testy.
Co do 5.1 i koncertów to wszystko jest ok ale jednak stereo jak dla mnie lepsze. Każdy wybiera to co lubi. Poza tym taki zestaw zawsze mogę w przyszłości rozbudować. W moim przypadku to robie to wszystko od drugiej strony ;) ale tak to z tym hobby jest - zawsze bedzie czegoś brakowało.

Najprawdopodobniej jutro będę mógł w warunkach domowych potestować Paradigmy 11v7 i Pearl Lite. Monitor Audio RX8 dopiero w przyszłym tygodniu najwcześniej.

Dodatkowo dzisiaj ma dojechać panasonic BDT500, którego też jestem bardzo ciekawy. Po testach tego BluRaya opisze wrażenia.

gonzo2000

New member
A jaką powierzchnią dysponujesz , bo RX 8 to "kawał" kolumny w sensie gabarytów no o jakości nie wspomnę , klasa sama w sobie ,jak można wiedzieć jaką muzykę preferujesz ?

miłych odsłuchów wiem ,że są salony co bez problemy wypożyczają sprzęt na kaucją to jest chyba najlepszy sposób na testy .
pozdro

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Wg mnie RX8 sa malutkie jak na najwiekszy model w serii, tylko 5 cm wyzsze od RX6, a u innych producentów są duzo wieksze gabaryty w swojej klasie. Mi niestety Seria RX nie przypadła brzmieniowo do gustu. Jakość wykonania wzorowa, lecz wielokrotnie próbowałem się przekonac do RXów, niestety, w niczym mnie muzycznie nie ujęły. Jako mebel owszem :)

Wypozycznie do domu to idealne rozwiązanie. U mnie zestaw też nie gra tak bajecznie jak brzmiał w salonach.

Gratuluję KI, Ramzes. Daj znać po odsłuchach.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Ramzes765

New member
Bez reklam
@krzysztofradio ja kiedyś słuchałem RX8 i też nie zrobiły na mnie wiekszego wrazenia - ale sluchalem ich z amplitunerem :fool: a teraz wiem, że juz więcej zadnego ampli do stereo :D Chociaz Paradigmy 11v7 nawet z ampli grały super. Mam teraz porównanie z RX2 i te kolumienki (jak je mozna tak nazwac) grają przepieknie ze wzmacniaczem. Czlowiek caly czas sie czegos uczy :grin:

@gonzo2000 powierzchnia to ok. 30-33m2 otwarta i wysoka.

gonzo2000

New member
Rames765@ 30m2 to bardzo dużo powierzchnia , ale RX8 powinny sobie poradzić .
krzysztofradio@ masz rację są dużo większe kolumny niż RX 8 ,ale ja mam w pamięci RX2 wiadomo ,że nie am co porównywać do monitorów , a tak z ciekawości ,czego brakowało Ci w RX ?

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Ramzez, rx z amplitunerem nie grały, ale inne kolumny owszem, dlatego zawężałem wybór i RX odpadły.
Gonzo, czego brakowalo? Wszystkiego (moznaby je porównac z JBL. No moze przegiąłem :) RX to jednak duzo lepsze kolmny niz JBL E, ES, Studio). Czasem mialem wrazenie, ze niższa seria BX grała lepiej. Kiedy słuchałem BX bardzo mi się podobały, fjane cieple wyrównane brzmienie, myslelm, ze z RXami będzie jeszcze lepiej. Niestety zawsze, w każdym salonie, na elektronice róznych marek grały płasko, mało dynamicznie, w muzyce spodziewam się emocji, niestety one mi ich nie dostarczały, to nie bylo to czego oczekiwalbym w tej cenie . Owszem to na pewno bardzo poprawne kolumny, np. grajace o niebo lepiej od Cantonów Chrono SL .2, grające czysto, ale bez tego czegoś, stereofonia byla poprawna, ale scena duzo mniejsza i uboższa niż u innych za podobną cenę, dzwięk malo odrywał się od glosnikow i jednoczesnie loklizacja muzykow na scenie kulała. Inne kolumy biły je na głowę.

Ostatnia edycja:

gonzo2000

New member
krzysztofradio@ Szkoda że nie miałem możliwości posłuchania nad 326 z dali ikonami na pewno też ciekawe połączenia ,domyślam się że muzyki słuchasz z dużą dawką instrumentów , bo te dali stworzone do grania w takim repertuarze .
Ale jeszcze takie pytanie również do Ciebie jak innych kolegów angażujących, się w tym wątku nie przeszkadza wam hałas wentylatora z laptopa ,bo jak rozumiem będziecie podłączać odtwarzacz sieciowy-strumieniowy do laptopa , mnie irytuje jak się włącza od czasu do czasu i hałasuje może nie tak jak w PS3 ale jednak .

Ostatnia edycja:

Ramzes765

New member
Bez reklam
Zobaczcie ile osob tyle opinii. Ja bym RX8 zaliczył absolutnie do bardzo dobrych kolumn, spokojnych ale bardzo dobrych.

@gonzo2000 ja nie używam w ogole laptopa ani komputera do sluchania muzyki, tak jak pisalem wczesniej, muzyke mam zapisaną na dysku sieciowym (Synology) i odtwarzam z sieci (obecnie przez Dreamboxa - i to nie wypada za ciekawie, a w planach albo przez BDT500 albo Marantza NA7004 albo jeszcze inaczej ;) ) .

gonzo2000

New member
Ramzes765@ Dokładnie ile ludzi tyle opinii ja uważam ,że RX mają soczystość w sobie dynamikę ,nawet jak na monitory RX2 to bas dla mnie był bardziej głęboki z 20cm przetwornika niż z podłogówki BX5 raczej , "spokojne"są moim zdaniem Tannoy v4 ,AEV ,Epos,KEF... wszystko kwestia percepcji , akustyki i systemu -elektroniki i innych czynników ,dla tego nie ma wydaje mi się utartych schematów - złotego środka .
Co do dysku sieciowego mało mam doświadczenia , wydawało mi się żeby "nawigować po plikach " trzeba dysponować np. laptopem .

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Heh panowie a u mnie znowu zmiana koncepcji ;)

Jednak w salonie tez robie zmiany - JBL ES i HK 355 jest na sprzedaż (jak ktoś chętny pisać na PW) i kupuje samo stereo - Marantz PM-KI Pearl Lite (jutro odsłuch) i do tego albo Paradigm 11v7 albo Monitor Audio RX8.

Podjąłem decyzję, że jednak dla mnie ważniejsze jest stereo a nie kino.
Pozdrawiam wszystkich audiomaniaków :)

Zastanów się dobrze:) Ja tez miałem napaści różnych myśli, szczególnie siedząc długo na forum. Również myślałem żeby opylić KD a kupić lepsze fronty i CD do mojego wzmaka stereo, ale jakoś kurczę nie wyobrażam sobie oglądać film z efektami na wzmaku stereo. Czuję że czegoś by mi brakowało. Poza tym sprzedając nawet kolumny czy ampli na gwarancji sporo się traci, bo przeważnie ok. 1/3 ceny trzeba opuścić. Co do Paradigm,to mi również te kolumny bardzo się spodobały i na dzień dzisiejszy też bym takie kupił. Oczywiście jakieś mniejsze:) - 7 v.7 lub 9 v.7.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
krzysztofradio@ Szkoda że nie miałem możliwości posłuchania nad 326 z dali ikonami na pewno też ciekawe połączenia ,domyślam się że muzyki słuchasz z dużą dawką instrumentów , bo te dali stworzone do grania w takim repertuarze .
Ale jeszcze takie pytanie również do Ciebie jak innych kolegów angażujących, się w tym wątku nie przeszkadza wam hałas wentylatora z laptopa ,bo jak rozumiem będziecie podłączać odtwarzacz sieciowy-strumieniowy do laptopa , mnie irytuje jak się włącza od czasu do czasu i hałasuje może nie tak jak w PS3 ale jednak .

Równiez nie używam laptopa do takich rzeczy, lecz teraz w koncu mam takiego, ze wiatraka w ogole nie slyszę :) Jednak 90% plikow przez sieć domową, a serwer w zupelnie innym pomieszczeniu. Dlatego jak będzie (jesli bedzie) NA7004, to nie jako DAC, lecz jako Streamer.
PS3 też odpuscilem, wlasnie ze wzgledu na wentylator (czyszczona regularnie, wymiania pasty, itp, bez wiekszych efektow, no moze taki, ze zamist po 2 minutach od załaczenia wiatrak wchodzi na wysokie obroty po 10 min, a moja Fatka ma się wyjątkowo dobrze, bo nie jest zasłonięta z żadenj strony.)
Masz racje, Ikony przepieknie odwzorowują muzykę instrumentalną. Gitara brzmi wyjątkowo naturalnie i szalenie dynamicznie od najnizszych do najwyzszych rejestrów, a zawyczaj trudny dla kolumn fortepian nie stanowi dla nich najmniejszego problemu, brzmiał czysto i soczyście, wręcz koncertowo. Nawet mam taki kawałek gitarowo-fortepianowy, który zabierałem na odsłuchy. Ikony zdały test bezbłędnie ;) Ikony w ogole mi odpowiadają. Mam wrazenie, ze utowry jakie z nich słyszę są dla mnie prywatnym koncertem, ze stoję tuż przy lub na scenie, a instrumentaliści i wokalisci stoją tuż przede mną.

Ostatnia edycja:

gonzo2000

New member
krzysztofradio@Przypuszczam ,że lubisz muzykę klasyczną ,chyba raczej nie gustujesz w ostrych metalowych klimatach ,bo ikony właśnie są pod instrumentarium i spokojną muzykę .
Krzysiek1980@ Paradigm to bardzo dobre kolumny ale z np. agresywnym brzmieniem jasnym wzmacniaczem mogłoby być ostro i twardo ,tak przypuszczam , mnie się one dobrze kojarzą z HK , NAD , te kolumny mają ekspresję pod rockowe kawałki chyba idealne , ale już pod np. chillout, smooth jazz wydaje mi się że zbyt energiczne i to są te "subtelności "

Ramzes765

New member
Bez reklam
Ja to ogolnie slucham muzyki lat 80, Depeche Mode, U2, Bon Jovi, Fleetwood Mac, Stinga ale też lubie zapuscic Roxette, troche popu, Madonne, C.C.Catch ;) no i też cos z nowszego techno, disco wiec niemal wszystko leci. Powiem Wam, ze te Monitor Audio RX2 właśnie chyba się wygrzały (mam je gdzies ze 2-3 tyg) bo z tym moim Denonem 710 to normalnie roznoszą mi mój pokój (16m2). Jest dynamika, bas taki jak trzeba, wokale słychać bardzo dobrze - jak dla mnie świetnie to gra, w niektórych utworach jak muza wychodzi przed te kolumny to aż ciary na rękach się robią :) i te detale... cudownie

Coś mam pecha do tego panasa BDT500 - już drugi raz nie dojechał :(, kolejna próba we wtorek. Jutro testy Marantza Pearl, Denona 1510 i Paradigmow 11v7 :eek:k:

Do góry