HK 3490 , Marantz 5004,6004 do 14m2

gonzo2000

New member
Witam jeszcze nie tak dawno rozważałem kupno kina ,ale już się wyleczyłem z systemu kina i po przeanalizowaniu moich potrzeb jest zdecydowany na system stereo .
Mam prośbę do doświadczonych użytkowników którzy użytkują w/w elektronikę ,oraz tych którzy na indywidualnych odsłuchach mieli możność obcowania z elektroniką : amplituner stereo HK 3490 , wzmacniacz stereo Marantz PM 5004, PM 6004 .
Moje oczekiwania i preferencje :
Pokój 14m2 w bloku raczej tendencja do słuchania nie głośno z uwagi na warunki lokalowe , ściany w panelach MDF, pokój z przeciętną akustyką , zagospodarowany czyli meblościanka , kanapa , dywan gruby, innymi słowy nie jest pusty .
Muzyka : chillout, new age, pop, smooth jazz, elektroniczno-instrumentalna , nawet w małym procencie taneczna .
Preferencje co do brzmienia : miałem możliwość już posłuchania " jasno grających wzmacniaczy " CA azury z niższej serii no i nie podobało mi się to brzmienie , preferuję ciepłe granie z głębszym miękkim basem , wyeksponowaną sceną muzyczną i dobrą detalicznością .

Z informacji i opinii o hk3490 wyczytałem ,dobre komponenty zwłaszcza sekcja zasilacza , duży pobór mocy, solidna waga , małe zniekształcenia , głęboki mocny bas, mniej detaliczny ,ale scena muzyczna klarowna .
Marantz mało opinii o modelu podstawowym PM 5004 detaliczny i szczegółowy , bardzo skromny tor zasilający , mały pobór mocy , określany jako " słabowity, ospały" w sensie dynamiki , punkowy bas .Ponoć dużo lepiej wypada starszy brat model PM 6004 , oba posiadają funkcje luodness poprawiającą dynamikę przy niskim poziomie głośności .

Będzie to połączone z kolumnami MA BX2 lub 5 lub OLi roth audio 30 .

Z góry dziękuję za wszelką konstruktywną krytykę oraz wszelkie sugestie doświadczonych forumowiczów , pozdrawiam

artur

P.S oczywiście nie omieszkam w najbliższym czasie w marę możliwości odsłuchać w/w elektroniki i kolumny .

Ostatnia edycja:

gonzo2000

New member
krzysiek1980@
Witam czytałem Twój wątek dotyczący doboru wzmacniacza .
Z tego co napisałeś ,również słuchałeś wzmacniacza PM 6004 , rozumiem że podstawowego modelu nie chciałeś już słuchać - z opinii osób obytych wynika ,że PM 5004 określany jest jako mało dynamiczny i bez większej witalności ,na pewno to wynika z słabej sekcji zasilacza i małego poboru prądu , nawet ta funkcja 'loudness" ponoć za dużo nie pomaga w stosunku do wydajnego prądowo hk 3490 .

Posiadasz Oli roth 30 ,chyba w rzeczywistości lepiej się prezentują niż na zdjęciach ? trochę mnie irytuje iż występują w dwóch kolorach i ta dolna część błyszcząca - absorbująca kurz , ale podstawa to brzmienie a to ich mocno strona zwłaszcza w tym segmencie cenowym

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nie słuchałem tego HK, bo mnie zależało na mniejszych gabarytach. Z tego co gość w salonie mówił to większych różnic między Marantz 5004 a 6004 nie ma. Marantz w porównaniu do Rotela i CA był bardzo dynamiczny:), ale jak dla mnie NAD, Exposure i Music Hall jeszcze lepiej zagrały. Co do bajerów. Faktycznie Marantz ma sporo ustawień (loundness, regulacja tonów, Direct), ale i tak praktycznie słucha się tylko w trybie Direct. Bawiłem się nim trochę i po wyłączeniu Direct i załączeniu Loundness było takie przymulenie, brak czystości. Tak samo jak krecenie gałkami od basu. Więc praktycznie te ustawienia są bo są, ale szczególnej poprawy dźwięku nie dają. Tyczy się to także innych wzmaków, w tym CA. Jeszcze co do zasialcza to mój wzmak ma 120W, a kładzie na łopatki inne mocniejsze wzmaki. Nawet miałem porównanie z tym CA Azur 650 co ma chyba 300W

Ostatnio edytowane przez moderatora:

gonzo2000

New member
krzysiek1980
"Miałem podobny problem. Poczytaj sobie http://www.hdtv.com.pl/forum/stereo/88071-opinie-o-wzmacniaczach-do-2k-3.html. Byłem 2 razy na odsłuchach (str. 3 i 4) i w końcu wybrałem swój sprzęt:) Na 14 mkw nie muszą być nie wiem jak mocne wzmaki. Ten mój ma 50W na kanał i w 15 mkw nawet na połowie nigdy nie słuchałem."

Czyli wynika z tego że pobór mocy i waga nie przekłada się na charakter brzmienia , dynamika,
głebię basu i nie należy się sugerować parametrami od strony technicznej , faktycznie CA azury są " dość prądo-żerne " ale bas te podstawowe modele mają bardzo szczupły.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jak już pewnie wyczytałeś te CA jak dla mnie to do spokojniejszej muzyki. W Metalu czy Rocku były do kitu. Tak samo jak głośność. Większość wzmaków słuchałem tak na godz 12, a CA musiałem kręcić na ok. 14. Właśnie to dość dziwne, ale nie sugeruj się mocą czy poborem prądu. Ja byłem w szoku że ten Exposure ma taką dynamikę i nie potrzeba mocno kręcić aby ładnie i głośno zagrał. Tym bardziej że nie masz salonu 30mkw tylko niewielki pokój, podobnie jak ja. Dużo zależy też od kolumn i akustyki. Najlepiej pojedź i odsłuchaj sobie kilku wzmacniaczy. Ja byłem też nastawiony na Marantza a kupiłem calkiem inny, co nawet nie słyszałem o tej marce.

gonzo2000

New member
krzysiek1980
"Nie słuchałem tego HK, bo mnie zależało na mniejszych gabarytach. Z tego co gość w salonie mówił to większych różnic między Marantz 5004 a 6004 nie ma. Marantz w porównaniu do Rotela i CA był bardzo dynamiczny:), ale jak dla mnie NAD, Exposure i Music Hall jeszcze lepiej zagrały. Co do bajerów. Faktycznie Marantz ma sporo ustawień (loundness, regulacja tonów, Direct), ale i tak praktycznie słucha się tylko w trybie Direct. Bawiłem się nim trochę i po wyłączeniu Direct i załączeniu Loundness było takie przymulenie, brak czystości. Tak samo jak krecenie gałkami od basu. Więc praktycznie te ustawienia są bo są, ale szczególnej poprawy dźwięku nie dają. Tyczy się to także innych wzmaków, w tym CA. Jeszcze co do zasialcza to mój wzmak ma 120W, a kładzie na łopatki inne mocniejsze wzmaki. Nawet miałem porównanie z tym CA Azur 650 co ma chyba 300W "

Czyli wynika z tego ,że wydajność prądowa i pobór nie jest wykładnikiem dynamicznego brzmienia , ta funkcja loudness może faktycznie " podbarwiać " i podbić dynamikę ale kosztem neutralności w paśmie tym bardziej ,że ani MA BX , ani Oli roth nie są trudnymi kolumnami do wysterowania .Jakiego źródła korzystasz dac zew., cd, bd, w jakich formatach masz muzykę ,pytam gdyż nie dysponuję płytami cd a mp3 nagrywanymi z płyt , a spotkałem się z opinią ,że wzmacniacze dość mocno obnażają każdą kompresją , której podana została muzyka .
Krzysiek z Twojego opisu wynika ,że preferujesz do czasu do czasu dać " czadu " czyli posłuchać głośno i chyba preferujesz również ostrzejsze gatunki muzyki , ja wręcz przeciwnie muzyka łagodna , spokojna ,ale i szybsze bity taneczne od czasu do czasu , głośno słuchać nie lubię .

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ja niestety z braku miejsca na dodatkowy klocek podpiąłem pod DVD. Ale powiem ci że lepiej faktycznie kupić jakieś nawet używane CD, bo pomimo że gra fajnie to jednak brak mi trochę detaliczniejszej góry pasma jaka była na odsłuchach. U mnie pewnie ogranicza to DVD, kable i iterkonekt "No Name". Niby takie drobne niuanse, ale jednak wydaje mi się że trochę czyściej to na odsłuchu grało. Co do płyt to faktycznie MP3 w porównaniu do FLAC czy CDAudio to przepaść. Im lepszy sprzęt tym więcej wad wytyka. Nawet na dobrej jakości MP3 słychać zarąbistą różnicę w porównaniu do w/w formatów. Ja słucham róznej muzyki i to z lat 80's, 90's, poprzez Rock, Pop. Jakieś płyty ATB, Enigma, Dire Straits,Queen itp. Czyli wszystko co wpada w ucho i jest dobre:)

gonzo2000

New member
krzysiek1980@
Ok ,ale zawsze możesz używać dvd jako transportu i dokupić tani dac zew. i to chyba tańsza alternatywa dla odtwarzacza cd , bo ciężko by mi było kupić cała dyskografię i wszystkie albumy które mam na mp3 , po prostu nie dostanę już tego u nas w kraju zwłaszcza muzyka chillout.
Powiedź mi jeszcze jako że masz ten av onkyo do kina rzeczywiście odczuwasz diametralną różnicę między swoim wzmacniaczem a av do kina gdzie dostrzegasz największą różnicę w muzykalności , kontroli i jakości basu , jak wiesz nie dawno pisałem o kinie ale po przemyśleniu ,dla 5% filmów nawet w DTS HD nie warto inwestować w av .
Jak oceniasz swoje OLi roth bo nie wiem gość mi mówił ,że 14m2 to monitory większe małe podłogówki mogą się dusić w 14m2 i bas będzie dudniący , z tego co czytałem to Roth mają dynamiczniejsze brzmienie i głębszy bas niż MA seria BX , natomiast BX chyba bardziej klarowna ,łagodniejsza góra - bardziej stonowane brzmienie niż Roth - jak oceniasz estetykę tych kolumn, widać kurz osiadający w końcu to piano błyszczący lakier na dole przy cokole .

Ostatnia edycja:

Ramzes765

New member
Bez reklam
A może zamiast CD jak masz zasoby muzyczne na HDD lepiej zainwestować w odtwarzacz sieciowy np. Marantz NA7004. Ja teraz też szukam wzmacniacza (temat dotyczący wyboru między Marantzem PM7004 a Denonem PMA-1510) a w następnej kolejności właśnie NA7004

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
krzysiek1980@
Ok ,ale zawsze możesz używać dvd jako transportu i dokupić tani dac zew. i to chyba tańsza alternatywa dla odtwarzacza cd , bo ciężko by mi było kupić cała dyskografię i wszystkie albumy które mam na mp3 , po prostu nie dostanę już tego u nas w kraju zwłaszcza muzyka chillout.
Powiedź mi jeszcze jako że masz ten av onkyo do kina rzeczywiście odczuwasz diametralną różnicę między swoim wzmacniaczem a av do kina gdzie dostrzegasz największą różnicę w muzykalności , kontroli i jakości basu , jak wiesz nie dawno pisałem o kinie ale po przemyśleniu ,dla 5% filmów nawet w DTS HD nie warto inwestować w av .
Jak oceniasz swoje OLi roth bo nie wiem gość mi mówił ,że 14m2 to monitory większe małe podłogówki mogą się dusić w 14m2 i bas będzie dudniący , z tego co czytałem to Roth mają dynamiczniejsze brzmienie i głębszy bas niż MA seria BX , natomiast BX chyba bardziej klarowna ,łagodniejsza góra - bardziej stonowane brzmienie niż Roth - jak oceniasz estetykę tych kolumn, widać kurz osiadający w końcu to piano błyszczący lakier na dole przy cokole .

Roth Oli wdł. mnie są bardziej uniwersalne do różnej muzyki. MA BX natomiast mają chyba ciut lepszą górę pasma. Przynajmniej mnie się tak wydaje. Roth natomiast bas mają fajniejszy, chociaż górze też niczego nie brakuje. Poczytaj opinię naszego kolegi Don111 Roth Audio Oli Roth 40 - sprzęt audio - opinie, testy, porównania, on je bezpośrednio porównywał. Mam podobne odczucia do tych co sam napisałeś. Co do wielkości kolumn to u każdego wprawdzie jest inna akustyka, ale mnie w podobnym metrażu nic nie dudni. Jak chcesz MA to możesz kupić albo MR4 albo BX5, i nie będzie problemu. BX6 mogą być trochę za duże i szkoda ładować kasę jak i tak nie wykorzystasz ich potencjału. Wykonanie Roth jak i BX jest bdb. Oczywiście jak to piano black, kurz i odciski palców widać, ale mnie nie przeszkadza. Przetrzesz szmatką i po krzyku:) Jak dla mnie w porównaniu wzmaka do ampli Onkyo to był szok jakościowy. Pełniejszy i głębszy bas, lepsza góra pasma a o dynamice nawet nie ma co pisać. Jak słuchałem na ampli to niby wszystko grało czysto ale brakowało tego kopa, dynamiki. Dźwięk jakby był wycofany i ciemny. We wzmaku jest odwrotnie. Dźwięk wychodzi przed kolumny, aż się unosi. Powiem ci że szkoda dobrego wzmaka do MP3. Ja też posiadam ponad 60 płyt z MP3 i jak posłuchałem FLAC, to teraz tylko w takiej postaci słucham muzyki. Po prostu zupełnie inna jakość i doznania. Pewnie trudno by było dostać wszystko co masz w MP3 na CDAudio, ale jakość jest zupelnie inna. Ja też jeszcze czasami włączę jakieś mp3 bo również mam wiele fajnej muzy w tym formacie. U mnie zewnętrzny DAC też nie wchodzi w grę, bo jak pisałem absolutny brak miejsca na nowy klocek. Jak bym miał miejsce to bez problemu bym dokupił DAC albo jakieś CD. No chyba że kiedyś zrezygnuję z platformy N i tego dekodera.

gonzo2000

New member
krzysiek1980@
Ok , też tak uważam że 14m2 to w końcu już coś tam jest nie duża powierzchnia ,ale jednak i chyba małe podłogówki sprawdzą się lepiej niż podstawkowe .Najwyżej odsunę od ściany z tyłu i z boku po 50-60cm i po problemie .
Co do formatów mp3 kontra flac całkowita zgoda tylko jest mało w sieci z moich gatunków muzyki , tu jest problem .
Co do miejsca ale taki dac zew. to jest małe gabarytowo ,możesz położyć nawet na inne urządzenie dekoder tv itp. wiesz że teraz przy dobrym wzmacniaczu i fajnych kolumnach , wąskim gardłem jest dvd i jego tor analogowy taki dac tani dac zew. można kupić za 800-1000zł a odtwarzacz sieciowy to już sprzęt droższy ale i funkcjonalniejszy i taki Marantz 7004 to dobra klasa urządzenia cd ale cena chyba ponad 2 tyś.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Wiem, wiem. Tylko u mnie stolik RTV mam na max wykorzystany i właśnie chodzi o miejsce nad innymi urządzeniami. Dlatego wybierając wzmak zależało mi na jak najniższym klocku. W tym momencie mam na półce ok 5cm wolej przestrzeni, więc i tak tam nic nie wcisnę. Jeszcze kiedyś nadzieja jak bym się pozbył N recordera, bo to dość spore urządzenie, lub podwiesił pod TV głośnik centralny bo stoi mi teraz na górze stolika. A całkiem możliwe że za parę lat sprzedam KD i zostawię sam wzmak i fronty, bo widzę że coraz więcej muzyki zaczynam słuchać, chociaż film też na KD inaczej się ogląda:) Dobre CD jest w podobnej cenie co wzmak. W naszym przypadku to podstawkowe też by się sprawdziły. Słuchałem Paradigm Monitor v.7 i B&W 686 i nieźle dawały w większym metrażu. Na odsłuchach mi gość podłączył.

gonzo2000

New member
krzysiek1980@ dokładnie tak jak piszesz , kino ma też swój urok i ja jeszcze 2 tygodnie temu rozważałem taką opcję ,ale w 5% filmów to by był zakup " sztuka dla sztuki" tym bardziej że mkv są raczej w zwykłym DD lub nawet 2.0 ścieżką z uwagi na wagę takiego pliku .
Masz zamiar kupić jakieś lepsze kable głośnikowe taki np. procab ls , albo melodyka to nie są drogie kable chyba ,że masz taki w systemie , ja tam też nie wierzę w magię jakości kabli ,ale taki za 10-15zł myślę że to nie jest duży wydatek .
Co do jeszcze kwestii źródła , jest też możliwość kupienia taniego nettopa , netbooka i gdzieś tam przy stoliku go kładziesz + taki dac małych gabarytów i to też jest jakieś wyjście cd odtwarzacz w dobie sieci zasobów bezstratnych to chyba mało uniwersalne urządzenia bez obsługi falc itd.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No właśnie mam tak ustawione meble że nie ma jak podłaczyć na stałe DAC i laptopa, bo muszę przez cały pokój ciągnąć kabel. Mógłbym jeszcze pokombinować z dekoderem, ale na razie i tak nie mam kasy żeby lepsze źródło kupić. A może za rok czy dwa będą już odtwarzacze BD z torem audio porównywalnym do teraźniejszych CD?:) Wszystko jak by nie było idzie do przodu. Pewnie nawet już jakieś są, tylko cena też konkretna. Myślałem o kabelkach, ale poczekam jak będzie malowanie pokoju to wszystkie wymienię na tego Procaba lub Cordial CLS, bo w droższe nie będę się bawił. Na dzień dzisiejszy mam jedną więlką plątaninę kabli za stolikiem i nie chce mi się wszystkiego przepinać i wymieniać. Parę godz roboty, dodatkowo jeszcze obrobić kable pod banany itd. Za dużo zachodu:) hehe. Sam nie wierzę czy taki kabel za 15 zł jakoś zauważalnie poprawi brzmienie, ale dla świętego spokoju... Wiesz, tak się powie, ale tu lepszy CD albo DAC, tam lepsze kable i interkonekt i już idzie ze 2k. Ja już chyba limit na ten rok wyczerpałem. Gość miał na Allegro fajne CD Exposure 2010 za 1200zł używane. Nówka to 4k, dlatego mnie trochę dziwi dlaczego tak tanio puszcza?

gonzo2000

New member
używki to tylko z pewno źródła bo bez gwarancji to można się narazić na duże koszta , co do BD z bardzo dobrym torem audio to jest Oppo BDP koszt od 3 tyś w górę ,dużo masz w swojej kolekcji filmów w DTS MA lub koncertów muzycznych w DTS MA HD , porównywałeś z starym DD i DTS na swoim kinie ?
Kolega mój ma takie kino jakiś tani av pioniera niski model + takie kolumny jamo chyba takie chude wąskie małe przetworniki ,no dobrze że tego nie czyta tragedia jak puścił mi film to po 30 minutach już miałem dość , bas jak z tanich midiltonów z lat 80 chyba one miały lepszej jakości , ostre wysokie ja nie wiem może on to źle poustawiał albo film źle nagrany nie wiem ,ale i zestaw tani więc chyba tak to gra .
Muzyka to już kompletnie żadnego miłego grania dudnią mu , byłem w szoku .

Wracając do stereo to tak jak piszesz , posłuchać 2,3 urządzeń na kolumnach na pewno MA są do odsłuchania dość popularne ,ale Roth -tu może być problem z dostępnością , jeszcze czytałem ostatnio o chwalonych tagach nawet na tym portalu są użytkownicy i chwalą nową serię platinum , tylko że podłogówki są sporych wymiarów i ceny też wyższe niż BX ,czy Roth , pisałeś jeszcze o marce NAD też wart posłuchania wiem ,że dość uniwersalny wzmacniacz jak pisałeś dynamiczny z szeroką sceną i dobrze się też zgrywa BX jak i Roth chyba też rozważałeś model 325 nad z tego co pamiętam ,fakt estetyka mocno vintage ale nad z tego słynie ma swój styl w sensie linii wzorniczej

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
używki to tylko z pewno źródła bo bez gwarancji to można się narazić na duże koszta , co do BD z bardzo dobrym torem audio to jest Oppo BDP koszt od 3 tyś w górę ,dużo masz w swojej kolekcji filmów w DTS MA lub koncertów muzycznych w DTS MA HD , porównywałeś z starym DD i DTS na swoim kinie ?
Kolega mój ma takie kino jakiś tani av pioniera niski model + takie kolumny jamo chyba takie chude wąskie małe przetworniki ,no dobrze że tego nie czyta tragedia jak puścił mi film to po 30 minutach już miałem dość , bas jak z tanich midiltonów z lat 80 chyba one miały lepszej jakości , ostre wysokie ja nie wiem może on to źle poustawiał albo film źle nagrany nie wiem ,ale i zestaw tani więc chyba tak to gra .
Muzyka to już kompletnie żadnego miłego grania dudnią mu , byłem w szoku .

Wracając do stereo to tak jak piszesz , posłuchać 2,3 urządzeń na kolumnach na pewno MA są do odsłuchania dość popularne ,ale Roth -tu może być problem z dostępnością , jeszcze czytałem ostatnio o chwalonych tagach nawet na tym portalu są użytkownicy i chwalą nową serię platinum , tylko że podłogówki są sporych wymiarów i ceny też wyższe niż BX ,czy Roth , pisałeś jeszcze o marce NAD też wart posłuchania wiem ,że dość uniwersalny wzmacniacz jak pisałeś dynamiczny z szeroką sceną i dobrze się też zgrywa BX jak i Roth chyba też rozważałeś model 325 nad z tego co pamiętam ,fakt estetyka mocno vintage ale nad z tego słynie ma swój styl w sensie linii wzorniczej

No właśnie, tylko w cenie tego OPPO to bym kupił dobry BD i niezłe CD:) Niestety ja posiadam jeszcze DVD i całą kolekcję filmów, dlatego nie mam bezpośredniego porównania do dźwięku HD. Ponoć różnica DTS HD jest spora do zwykłego DTS. Nie kupiłem na razie BD bo i nie mam nagrywarki a i oryginały są drogie. Szkoda mi to DVD wyrzucić jak się świetnie sprawuje. W porzyszłości na bank będzie BD. Co do kolumn u kolegi to pewnie Jamo s606, jak piszesz że wąskie. One tak grają, dlatego ja je wymieniłem na Roth. Jamo jeszcze w kinie są niezłe ale w stereo to tragedia. Może kolega je kiepsko ustawił, bo one są wymagające co do ustawienia? Tagi nie słuchałem, więc nic nie doradzę. Wracając do wzmaka. Ja cenię sobie dobrą dynamikę i czystość brzmienia. Jak bym miał jeszcze coś teraz wybrać z tych co odsłuchałem to na pewno NAD 326 i Music Hall. Ten drugi świetnie zagrał, wizualnie też się nieźle prezentuje. Tylko ja słuchałem model A 35.2 za ok 3k, nie wiem jak zagra model podstawowy A 15.2, myślę że również wart uwagi. Tak od siebie ci powiem, że jak idziesz w stronę stereo i myślisz nad kolumnami w cenie MA BX to lepiej kupić trochę droższy wzmak. Ogólnie się mówi że kolumny powinny być przynajmniej w tej cenie co piec, lub droższe. Ja też chciałem kupić tak do 1500zł, ale jak odsłuchałem to jakoś te podstawowe modele do mnie nie przemówiły. Tak jak pisałem głównie byłem nastawiony na Marantz 5004/6004 lub Nad C316. Ale już w NAD C326 była znacząca poprawa dźwięku w stosunku do modelu C 316. Jak myślisz o kolumnach to potestuj jeszcze Paradigm Monitor np. 7 v.7. Na mnie zrobiły naprawdę pozytywne wrażenie.

gonzo2000

New member
krzysiek1980@
Witam a Ty jak byłeś na odsłuchach to miałeś we falc-u nagrania ,czy płytę cd do testów zabrałeś , bo czasem salony mają swoje płyty z określoną muzyką , dokładnie zgadzam się ,że wzmacniacz pokroju 326 to już dobry sprzęt na początek drogi z audio - stereo , wiem też iż są salony które wypożyczają sprzęt do indywidualnych prezentacji w domu , na czas chyba 48 godzin odpłatnie , nawet 2 systemy można posłuchać warunkach realnych w domu i sprawdzić akustykę i wpływ innych czynników , zawsze to wiarygodny odsłuch tylko , wiesz jak to jest , w pośpiechu uszkodzisz kartony, albo porysujesz przypadkiem i obciążają cię kosztami .
Co do Music Hall to chyba konstrukcja tańsza ,rekomendowanych dość drogich wzmacniaczy Creek ,ale może się mylę .Natomiast co do marki CA to słuchałem niski model i jak pisałem bardzo dużo góry i środka ,mało dynamiki w przekazie , bas niższego kompletny bark ,być może modele wyższe grają dobrze również w dolnym zakresie ale dla mnie za jasno grające urządzenia .
Jeden z użytkowników z tego forum ma nad system i tagi platinum i bardzo je chwalił ,ale jak wiesz to kwestie subiektywne .
Jest w tym jedno ale.. wzmacniacz i kolumny o których piszemy jak już doszliśmy do wniosku wymagają rzetelnego źródła i formatów ( cd, dac zew. , odtwarzacz sieciowy - falc, aple, cd itd.) - tu mam największy problem bo na odsłuchu jak mi podłączą cd za 2 tyś IC za 300zł to będę miał uśmiech długo ,ale jak ten sam system wykorzystam i moje mp3 to może być lipa , a ściągniecie wszystkiego od początku to nie realne , byłem w MM i patrzyłem na płyty cd i z mojego repertuaru prawie nic nie znalazłem , a w sieci też nie znalazłem za wiele portali gdzie jest sporo muzyki którą mam już w mp3 , chociaż wydaje mi się że 320kb/s zgrywane z płyt to powinno być ok zobaczymy u mnie wąskim gardłem będzie format bo źródło bym sobie zbudował w oparciu o transport + zew. dac.

P.S ciekawe czy jeszcze jacyś użytkownicy ,osoby które słuchały wzmacniacze wypowiedzą się

Ostatnia edycja:

gonzo2000

New member
@krzysiek1980
Mam jeszcze do Ciebie pytanie ale nie o stereo ,tylko dekoder n-ki , masz jakiś lepszej klasy , kupiony indywidualnie czy taki będący na wyposażeniu z pakiem n jak ocenisz jakość jego bo nie wykluczone że przejdę , tym bardziej że synergia jest między cyfrowym polsatem a n-ką

Do góry