Też kupiłem ten odtwarzacz. Też jestem zniesmaczony. Poprzednio posiadałem odtwarzacz Ariva HDPlayer210. Też z dyskiem wewnętrznym SATA 2TB. Dlatego wybrałem HiMedia q10pro, właśnie z powodu dysku wewnętrznego.Najpierw zafascynowany, zaktualizowałem soft do 2.03 (Android 7) Pierwsze kilka godzin działał bezproblemowo, potem zaczęły się zwichy, czarne ekrany i inne takie. Do kompletu q10 pro przy zwichach niszczył strukturę dysku wewnętrznego i pliki na nim umieszczone. Pomagało skanowanie dysku pod Windowsem, ale za każdym razem parę filmów przepadało. Po poradzie (z tego forum) wróciłem do wersji softu 1.10 (Android 5). Jest lepiej, ale wcale nie mogę tego nazwać, że jest super. Odtwarzacz po uruchomieniu czasami nie widzi wewnętrznego dysku, czasami niby widzi, ale nie czyta, czasami długo wczytuje. Często bywa jednak, że działa szybko i prawidłowo. Uważam, że te niedociągnięcia to wina software, które jest mocno niedopracowane, wręcz to jakaś alfa testowa. Możliwe, że Android słabo sobie radzi ze sterownikami kontrolera SATA dysku wewnętrznego. Czy dołączony zasilacz jest prądowo wystarczający (mój ma 12v/2A) do pracy z wewnętrznym dyskiem 3,5 cala? Może to jest problem. Może ktoś mierzył pobór prądu HiMedia z zasilacza 12V w Q10PRO, czy te 2A wystarczy. Dodam, że mój dysk jest z tzw. serii "green" (5200 obr/min, niski pobór prądu)