Witam.
Powiedzcie mi jak ten mundial w HD wygląda. Przekaz na zwykłym kanale TV z tej całej cyfrówki to tragedia, przy zbliżeniach i szybkich akcjach szalona pikseloza, widać działanie programu odszumiającego skutkiem czego masa duszków i ucieczka szczegółów zwłaszcza przy ruchu. Po przełączeniu na analog notabene również z kabla UPC obraz żyleta, kolory, szczegóły obrazu, DŹWIĘK, wszystko jak z innej planety, trochę nie przeszkadzającego szumu. Problem polega na tym, ze mam CRT 25" 4/3 a w analogu mundial w 16/9 i niestety wydłużyło słupki i zawodników. W syfrze da się ustawić środek obrazu na ekranie. Nie będę ukrywał, ze dla mnie ta cała cyfrówka to badziew do wyciągania kasy od ludzi i domniemam bat dla niepłacących bo zdalnie odłączyć sygnał to zapewne jedno kliknięcie. Córeczka bawi się tym dekoderem, ja wolę analog, ładniej i szybciej, kanały w kolejności według upodobania. Dzwoniłem dziś do UPC w sprawie tej jakości meczów a jakiś cymbał tłumaczy mi , że nic się z tym nie zrobi bo TVP podaje taki kiepski sygnał. Potem dialektyka erystyczna, skąd macie sygnał do cyfry - z anteny, skąd do analogu - a anteny, z tej samej? - tak z tej samej, to w takim razie wy degradujecie obraz cyfrowy, odp. - nie to telewizja Polska tak źle nadaje, ręce opadają jak się takiego barana słucha, który sam sobie zaprzecza. Więc jakby ktoś mi tak rzetelnie odpowiedział jak ten mundial w HD wygląda to byłbym zobowiązany i przekonany, że mogę jutro skoczyć po jakąś plazmę lub LCD. Powiem szczerze do tej pory gdzieś na stoiskach RTV oglądałem czasami telewizję HD i dla mnie osobiście to marketingowa ściema, obraz kiepski choć ciut lepszy niż SD, demonstracyjne filmy HD z Blu-ray ładne ale widać manipulację, fajnie wszystko wygląda w scenach mało dynamicznych i przy od początku progresywnym materiale, tam gdzie pojawia się dynamika tak jak w futbolu najczęściej prezentuje się akcje w zwolnionym tempie aby uniknąć utraty szczegółów. Ale może coś w materii HD sie zmieniło i jakoś ten mundial da się obejrzeć. Z góry dziękuję za odpowiedzi.