Witam
Kilka dni temu złożyłem zamówienie na internet z UPC ale dałem się namówić także na kablówkę
Konkretnie internet FiberPower 25Mbit + pakiet TV Max HD PVR 75 (łącznie 135zł/miesięcznie).
Sprzęt jaki dostałem z usługą TV to dekoder z nagrywarką Cisco 8485DVB.
Jako że pierwszy raz mam kablówkę z dekoderem i nagrywarką mam kilka pytań odnośnie podłączeń i konfiguracji:
1. Jak najlepiej podłączyć to urządenie do kina domowego (Amplituner i TV) ?
a) Czy podłączać tak:
[Cisco] ---HDMI--->[Amplituner]---HDMI--->[TV]
W tym przypadku dźwięk i obraz poszły by przez HDMI ale żeby wogóle oglądać TV muszę mieć cały czas włączony amplituner.
Nie zawsze potrzebuję mieć włączone całe kino domowe żeby oglądać TV...
Plusem jest to że amplituner cały czas stosowałby upscalling do 1080p.
b) Czy lepiej tak:
[Cisco]---HDMI--->[TV]
......\----optical--->[Amplituner]
W tym przypadku obraz z dekodera trafiał by odrazu do TV z pominięciem amplitunera a sam dźwięk byłby puszczony
światłowodem z optycznego wyjścia dekodera do wejścia w amplitunerze. To umożliwiłoby oglądanie TV w obydwu opcjach
z włączonym całym kinem domowym w 5.1 i z włączonym tylko dekoderem w stereo.
c) Można jeszcze tak... ale:
[Cisco]---HDMI--->[Rozdzielacz sygnału]---HDMI--->[TV]
.........................................\---------------HDMI--->[Amplituner]
Szkoda że w przypadku HDMI nie ma zwykłych "przelotek" czy trójników bo wtedy poprostu puściłbym sygnał zarówno
do TV jak i Ampli dwoma kablami HDMI. Wiem że są rozdzielacze sygnału HDMI ale są strasznie drogie i nieopłacalne.
Jeszcze dodam że amplituner to Harman-Kardon AVR355 a TV to Samsung LE55B651.
2. Czy mój dekoder (wspomniany Cisco 8485DVB) jest zdolny do przesyłania dźwięku wielokanałowego ?
A jeśli tak to czy tylko po HDMI czy także na wyjściu optycznym dźwięku ? - Pytam się głównie dlatego że
na wszystkich kanałach (także tych HD) amplituner ciągle sygnalizuje na wejściu sygnał PCM Stereo (mam
podpięte tak jak w podpunkcie a) w pytaniu 1.)
3. W ustawieniach samego dekodera opcję "Rozdzielczość HDMI" lepiej mieć ustawioną na "1080i" czy "720p" ?
A może pozostawić na "Auto" ?
4. Jak zmienić firmware w dekoderze ? Nigdzie nie znalazłem takiej opcji... Teraz wyświetla wersję 3.8.0.709
Kilka dni temu złożyłem zamówienie na internet z UPC ale dałem się namówić także na kablówkę
Konkretnie internet FiberPower 25Mbit + pakiet TV Max HD PVR 75 (łącznie 135zł/miesięcznie).
Sprzęt jaki dostałem z usługą TV to dekoder z nagrywarką Cisco 8485DVB.
Jako że pierwszy raz mam kablówkę z dekoderem i nagrywarką mam kilka pytań odnośnie podłączeń i konfiguracji:
1. Jak najlepiej podłączyć to urządenie do kina domowego (Amplituner i TV) ?
a) Czy podłączać tak:
[Cisco] ---HDMI--->[Amplituner]---HDMI--->[TV]
W tym przypadku dźwięk i obraz poszły by przez HDMI ale żeby wogóle oglądać TV muszę mieć cały czas włączony amplituner.
Nie zawsze potrzebuję mieć włączone całe kino domowe żeby oglądać TV...
Plusem jest to że amplituner cały czas stosowałby upscalling do 1080p.
b) Czy lepiej tak:
[Cisco]---HDMI--->[TV]
......\----optical--->[Amplituner]
W tym przypadku obraz z dekodera trafiał by odrazu do TV z pominięciem amplitunera a sam dźwięk byłby puszczony
światłowodem z optycznego wyjścia dekodera do wejścia w amplitunerze. To umożliwiłoby oglądanie TV w obydwu opcjach
z włączonym całym kinem domowym w 5.1 i z włączonym tylko dekoderem w stereo.
c) Można jeszcze tak... ale:
[Cisco]---HDMI--->[Rozdzielacz sygnału]---HDMI--->[TV]
.........................................\---------------HDMI--->[Amplituner]
Szkoda że w przypadku HDMI nie ma zwykłych "przelotek" czy trójników bo wtedy poprostu puściłbym sygnał zarówno
do TV jak i Ampli dwoma kablami HDMI. Wiem że są rozdzielacze sygnału HDMI ale są strasznie drogie i nieopłacalne.
Jeszcze dodam że amplituner to Harman-Kardon AVR355 a TV to Samsung LE55B651.
2. Czy mój dekoder (wspomniany Cisco 8485DVB) jest zdolny do przesyłania dźwięku wielokanałowego ?
A jeśli tak to czy tylko po HDMI czy także na wyjściu optycznym dźwięku ? - Pytam się głównie dlatego że
na wszystkich kanałach (także tych HD) amplituner ciągle sygnalizuje na wejściu sygnał PCM Stereo (mam
podpięte tak jak w podpunkcie a) w pytaniu 1.)
3. W ustawieniach samego dekodera opcję "Rozdzielczość HDMI" lepiej mieć ustawioną na "1080i" czy "720p" ?
A może pozostawić na "Auto" ?
4. Jak zmienić firmware w dekoderze ? Nigdzie nie znalazłem takiej opcji... Teraz wyświetla wersję 3.8.0.709