Jestem użytkownikiem HD UPC od 2 tygodni i może to co napiszę jakoś zachęci / zniechęci kolejnych amatorów "cyfryzacji".
Najpierw fusy
:
- obraz SD, jak był, tak jest w zależności od kanału, akceptowalny lub nadający się do oglądania na 42" chyba z 4 - 5 m, nie sprawdzałem pokój ma tylko 3 m - jednym słowem mimo sygnału przez hdmi - ble...
- brak możliwości posortowania kanałów wg własnych upodobań
- posługiwanie się pilotem od mediaboxa - mimo że tv też philips, pilot od tv mimo dużo lepszej ergonomi popadł w niełaskę
- najbardziej irytujący jest problem autoformatowania proporcji obrazu, przez kabel analogowy/antenowy działa to wzorowo - po hdmi padaka.
Pewnie bardziej to wina tv ale mogliby puścić tym kablem antenowym odkodowane kanały SD a hdmi zarezerwować dla kanałów HD.
- podobnie jak ktoś pisał wcześniej dźwięk z mediaboxa jest trochę słaby, tv trzeba podgłaśniać o jakieś 5% a "kino domowe" po toslinku nawet o 20%
- oj mały ten dysk, co to jest 250 GB, 30 filmów HD i zaraz trzeba będzie coś skasować
- wiatrak + inne odgłosy... coorfa... rozumiem że urządzenie miało być tanie - nagrywanie 2 programów jednocześnie w letni dzień jest foorfesko głośne
- obecna ilość kanałów HD
- bardzo różnie działający EPG
- wolno działające MENU
To może na koniec kilka plusów
k:
+ może trochę mniej szumów na kanałach SD
+ włączyłem 100 Hz na minimum i nareszcie skończył się "teart"
+ kilka dodatkowych kanałów !E, TV1000, FTV...+ "premium"
+ kanały HD, a szczególnie C+
+ największy - nagrywarka HD - żadko mamy czas i siłę oglądać cokolwiek live, bardzo łatwo programujemy i w chwili wolnego spokojnie oglądamy - idealne przy naszej 10 msc córeczce
W sumie, na chwilę obecną nie polecam. Mam nadzieję że ilość HD w ciągu 12 msc się przynajmniej podwoi i nie trzeba będzie szukać innego dostawcy sygnału.