HD w UPC

gryzio

New member
pawel-krk napisał:
Zgadza sie, przez Scart. Mam w takim razie rozumieć, że nowocześniejsze technicznie złącze HDMI jest pod tym względem "głupsze" od Eurozłącza?

Ale moment... teściu ma Cyfrowy Polsat podłączony przed HDMI i tam telewizor przełacza sie automatycznie po włączeniu dekodera.
Wydaje mi się jednak, że wina leży po stronie dekodera UPC.

Jakby to powiedzieć... I tak i nie...
Specyfikacja interfejsu HDMI wymaga by urządzenia posiadały okablowanie umożliwiające przesyłanie kanału CEC (Consumer Electronics Control), w kolejnych wersjach specyfikacji była rozszerzana lista komend etc jakie ma to obsługiwać.
Jednakże okablowanie to nie wszystko - specyfikacja NIE wymusza na urządzeniach posiadających interfejs HDMI obsługi tychże sygnałów. Tym samym 'może ale nie musi' ;-)

Większość producentów ponazywała sobie kanał CEC po swojemu (Samsung - Anynet, Sharp - Aquos Link, Sony - BRAVIA Theatre Sync, Pioneer - Kuro Link, Toshiba - Regza Link, Onkyo - RIHD, LG - Simplink, Panasonik - Viera Link, Philips - Easylink...)

Jeśli specyfikacja definiuje dokładnie komendy to nawet urządzenia różnych producentów powinny ze sobą gadać - jeśli zostało to zaimplementowane.

Jeśli chodzi o mediabox'a to hmmm... myślę że nie zaimplementowano - aczkolwiek teoretycznie może to być tylko kwestia softu.

gryzio

New member
zagadki techniczne...

Pierwsza zagadka techniczna:

- pan monter przychodząc z mediabox'em HD na wieść o tym, że pod drodze do telewizora jest splitter kategorycznie stwierdził, że tak to nie będzie działać, trzeba splitter zdjąć bo PIERWSZYM elementem toru musi być mediabox; i następnie jako pierwszy element toru podpiął separator/splitter sygnału do modemu kablowego... czyli co ? prawie jak pierwszy element toru?
odpowiedzi nie oczekuje, splitter wcześniejszy wrócił na swoje miejsce pół godziny po wyjściu montera i jakoś wszystko dalej działa...

Druga zagadka techniczna
- separator dla modemu oddziela sygnał 'DATA' od sygnału 'TV'; mediabox, jako urządzenie cyfrowe posiadające modem w zasadzie powinno po obydwu stronach - prawdopodobnie wewnątrz ma drugi podobny separator... no wieć ten zewnętrzy jest potrzebny tak naprawdę czy nie? a jeśli tak to do czego ;-)

Trzecia zagadka
- skoro mediabox posiada wbudowany modem kablowy, port ethernetowy (i usb również) to zakładam, że posiadając sensowniejszy soft mógłby pracować za 'kombajn' i nie byłby potrzebny ani dodatkowy separator, ani dodatkowy modem kablowy dla posiadania internetu? mniej skrzynek, kabelków etc.. ehhh pomarzyć :)

Mojjo

New member
ravel napisał:
Jak pisałem wcześniej u siebie też muszę przełączać za każdym razem tryb AV a telewizor Panasonica mam połączony z z dekoderem tylko przewodem hdmi inny przewód np. scart nie jest z nim połączony.

Też mam Panasonica (37lzd85) i nie udało mi się nic wykombinować, żeby uruchamiał się w trybie AV. Próbowałem podłączyć dekoder dodatkowo przez scart, ale nic to nie dało. Ten dekoder raczej nie obsługuje panasonicowego Q-Link/Viera Link?
Co ciekawe, ten tv w wersji dostępnej w Anglii posiada opcję Power on Preference, która umożliwia wybór trybu przy starcie, ale z jakichś tajemniczych powodów wersja dostępna w Polsce jej nie ma.

Mikitello

New member
Mediabox HD - pierwsze wrażenia - pierwsze problemy...

Pierwsze wrażenia – wnioskując z przeczytanych postów - spójne z odczuciami również waszymi – btw - prośba o uwagi szanownych forumowiczów – i ewentualne info, czy wy również macie podobne problemy/odczucia w punktach 4-6
Problemy o których dowiedziałem się z forum i z którymi również się spotkałem:
1. Symptom poduszki – wciskając przycisk TV w pilocie uzyskuje czarny obraz na TV (no chyba że zakryje „natenczas” irdę)
2. Brak skalowania automatycznego do rozmiaru TV panoramicznego – ustawienia typu TV na 16/9 są chyba tylko dla ozdoby
3. Charakterystyczne półsekundowe „przerwy” w dostarczaniu sygnału cyfrowego audio do wzmaka – po czym na wyświetlaczu ponownie przewija się informacja o dekodowaniu sygnału DD
Problemy z prośbą o weryfikacje:
4. Urządzanie działa wolno – należy wciskać przyciski ”z namaszczeniem” i czekać na zmiany – zbytni pośpiech kończył się przeskakiwaniem po kilka kanałów naraz, a raz zakończył się kompletnym „zwisem” – nawet napis na wyświetlaczu się zawiesił….
5. Domyślna ścieżka dźwiękowa to stereo – każdorazowo należy zmieniać na DD (no chyba że jest tylko DD ; - )))
6. Po przepełnieniu bufora (około 150 minut oglądania) nie mogę cofnąć programu – po wciśnięciu "<<" wyświetla się OSD ale nie przewija programu wstecz (zdarzyło się dwa razy)
Na koniec – „logika” menu urządzenia sprawia wrażenie nieprzemyślanej, mało intuicyjnej i niedopracowanej - ale to wrażenie subiektywne.
Jakość obrazu programów HD jak i dźwięku – oszałamiająca - różnice pomiędzy analogiem widać, słychać i czuć (ale to wszyscy wiedzą). Jedyne co martwi – to jednak skąpa oferta programów HD – ale to miejmy nadzieje się zmieni…

pawel-krk

New member
Mikitello napisał:
Pierwsze wrażenia – wnioskując z przeczytanych postów - spójne z odczuciami również waszymi – btw - prośba o uwagi szanownych forumowiczów – i ewentualne info, czy wy również macie podobne problemy/odczucia w punktach 4-6
Problemy o których dowiedziałem się z forum i z którymi również się spotkałem:
1. Symptom poduszki – wciskając przycisk TV w pilocie uzyskuje czarny obraz na TV (no chyba że zakryje „natenczas” irdę)
2. Brak skalowania automatycznego do rozmiaru TV panoramicznego – ustawienia typu TV na 16/9 są chyba tylko dla ozdoby
3. Charakterystyczne półsekundowe „przerwy” w dostarczaniu sygnału cyfrowego audio do wzmaka – po czym na wyświetlaczu ponownie przewija się informacja o dekodowaniu sygnału DD
Problemy z prośbą o weryfikacje:
4. Urządzanie działa wolno – należy wciskać przyciski ”z namaszczeniem” i czekać na zmiany – zbytni pośpiech kończył się przeskakiwaniem po kilka kanałów naraz, a raz zakończył się kompletnym „zwisem” – nawet napis na wyświetlaczu się zawiesił….
5. Domyślna ścieżka dźwiękowa to stereo – każdorazowo należy zmieniać na DD (no chyba że jest tylko DD ; - )))
6. Po przepełnieniu bufora (około 150 minut oglądania) nie mogę cofnąć programu – po wciśnięciu "<<" wyświetla się OSD ale nie przewija programu wstecz (zdarzyło się dwa razy)
Na koniec – „logika” menu urządzenia sprawia wrażenie nieprzemyślanej, mało intuicyjnej i niedopracowanej - ale to wrażenie subiektywne.
Jakość obrazu programów HD jak i dźwięku – oszałamiająca - różnice pomiędzy analogiem widać, słychać i czuć (ale to wszyscy wiedzą). Jedyne co martwi – to jednak skąpa oferta programów HD – ale to miejmy nadzieje się zmieni…

Może na początek zaczniesz kolego pisać na biało, bo ledwo "Cie" widze ;)

pawel-krk

New member
fajny52 napisał:
Czy za montaż dekodera w mieszkaniu musimy zapłacić, zaznaczam, że w mieszkaniu (gospodarstwie domowym) jest już instalacja z upc pod telewizję analogową?

Musisz zapłacić... ta opłata nazywa sie AKTYWACJA i wynosi 99 zł. Ja też miałem telewizję analogowa, technik nawet metra nowego kabla nie potrzebował u mnie w mieszkaniu ale stówe musiałem zapłacić. Oczywiście przy pierwszym rachunku - czasem technikowi nic nie dawaj :grin:

kavoo

New member
Ja mam tylko jedno pytanie... co wspolnego maja piloty i poduszki z tematem tego topicu? :hmm:

Nie powiem, poruszona kwestia jest zapewne wazna, nie kwestionuje tego... ale wydaje mi sie, ze przydaloby sie ja wyizolowac do odrebnego topicu, bo tutaj pasuje jak piesc do oka i tylko zasmieca.

Nie mowiac juz o tym, ze gdyby ktos szukal na forum rozwiazania poruszonego problemu, to pewnie temat "HD w UPC" bedzie jednym z ostatnich, w ktorych bedzie sie je spodziewal znalezc...

Mojjo

New member
kavoo napisał:
Ja mam tylko jedno pytanie... co wspolnego maja piloty i poduszki z tematem tego topicu? :hmm:

Jak to co? Jest to problem z dekoderem (i pilotem do niego) do odbioru telewizji cyfrowej w UPC. Mnóstwo wątków w tym temacie właśnie takich spraw dotyczy.

Mojjo

New member
Mikitello napisał:

Problemów 5-6 raczej nie odnotowałem, ale mogłem po prostu nie zwrócić na nie uwagi. Do szybkości działania jakichś poważnych zastrzeżeń nie mam.
Mam natomiast zastrzeżenie do szybkości przewijania nagranych programów. Największa prędkość jest, moim zdaniem, zdecydowanie za wolna. Przewinięcie godziny programu zajmuje kilka minut. Przydałby się wyższy bieg.

kavoo

New member
Mojjo napisał:
Jak to co? Jest to problem z dekoderem (i pilotem do niego) do odbioru telewizji cyfrowej w UPC. Mnóstwo wątków w tym temacie właśnie takich spraw dotyczy.
No wlasnie mi o to chodzi, ze temat pilota to temat co najwyzej POKREWNY, a przy okazji na tyle istotny, ze powinien byc wyizolowany do osobnego topicu.

Niestety wiekszosc osob tutaj wrzuca wszystko do jednego gara, jakby zamierzala bigos gotowac... No i potem robia sie tasiemce po poltora tysiaca odpowiedzi, mogace smialo konkurowac z "Moda Na Sukces", w ktorym jest wszystko i nic, a czlowiek chcacy poszukac czegos na temat pilota do mediaboxa musi szperac w temacie dotyczacym ogolnie pojetego tematu HD w UPC...

Ostatnia edycja:

pawel-krk

New member
kavoo napisał:
czlowiek chcacy poszukac czegos na temat pilota do mediaboxa musi szperac w temacie dotyczacym ogolnie pojetego tematu HD w UPC...

Problem w tym, że temat HD w UPC jest tak wąski jak sama oferta HD w UPC, więc topic już dawno by się skończył, gdyby nie były poruszane inne kwestie :)

AnTurek

New member
gryzio napisał:
Większość producentów ponazywała sobie kanał CEC po swojemu (Samsung - Anynet, Sharp - Aquos Link, Sony - BRAVIA Theatre Sync, Pioneer - Kuro Link, Toshiba - Regza Link, Onkyo - RIHD, LG - Simplink, Panasonik - Viera Link, Philips - Easylink...)
(...)
Jeśli chodzi o mediabox'a to hmmm... myślę że nie zaimplementowano - aczkolwiek teoretycznie może to być tylko kwestia softu.

Ładnie opisane. No szkoda, że w MediaBox-ach nie zaimplementowano, bo nie zaimplementowano na 100%. Czy to jest rzecz softu? Hm, ciężko wyczuć. Musiało by to urządzonko być już przygotowane fabrycznie pod ten kanał CEC. Tak mi się wydaje.

AnTurek

New member
Mojjo napisał:
Problemów 5-6 raczej nie odnotowałem, ale mogłem po prostu nie zwrócić na nie uwagi.

Nie zwróciłeś uwagi. Każdorazowe przełączanie na DD 5.1 jest upierdliwe.

Brak skalowania do 16:9 brakuje. W N-Box-ach jakoś dało się to rozwiązać przy sygnale cyfrowym. Odbiornik TV z kolei cyfrowego sygnału nie skaluje.

Zauważam również pernamentną "mozaikę" na kanale Canal+ Film HD

Ostatnia edycja:

Lukassuss

New member
Kasowanie z hdd

A ja mam takie małe pytanie techniczne - zapewne do upctechnical głównie - no chyba że ktoś to już odkrył - czy w ogóle a jeśli tak to jak - jest możliwe kasowanie nagranych programów w Mediabox'ie hurtowo?

Pytam bo poustawiałem sobie na wyjazd sporo i teraz mam zajęte 70% dysku i po obejrzeniu chce je skasować - no ale kasowanie pojedyńczo jest, delikatnie mówiąc lekko denerwujące, im więcej jest nagrane na hdd tym wolniej zaczyna działać. Przy "zajętości" w 3/4 skasowanie pojedyńczego pliku trawa naprawdę sporą chwilę...

misiaczekmarek

Member
Bez reklam
@hugo9252

daj chłopu spokuj, nie dość że siedzi w kraju barbarzyńców to musi używać niemieckiej klawiatury QYERTZ (pozamieniane klawisze "z" z "y" i parę innych kwiatków) :-D

BlackC

New member
Zasłyszana ploteczka o nowych kanałach :
Na początku września dołączy do oferty TVP HD , TVP SPORT , MTV HD , RELIGIA TV , SCI-FI CHANNEL i pare innych .
Ale to tylko plotka .

upctechnical

New member
pawel-krk napisał:
Zgadza sie, przez Scart. Mam w takim razie rozumieć, że nowocześniejsze technicznie złącze HDMI jest pod tym względem "głupsze" od Eurozłącza?

Ale moment... teściu ma Cyfrowy Polsat podłączony przed HDMI i tam telewizor przełacza sie automatycznie po włączeniu dekodera.
Wydaje mi się jednak, że wina leży po stronie dekodera UPC.
------------------------------------------------------------------------

to czy tv przełączy się na HDMI gdy tam jest podany sygnał to cecha TV, oczywiści wymaga to sygnału sterującego który aktualnie nie jest podawany prawidłowo.

Do góry