pawel-krk napisał:Zgadza sie, przez Scart. Mam w takim razie rozumieć, że nowocześniejsze technicznie złącze HDMI jest pod tym względem "głupsze" od Eurozłącza?
Ale moment... teściu ma Cyfrowy Polsat podłączony przed HDMI i tam telewizor przełacza sie automatycznie po włączeniu dekodera.
Wydaje mi się jednak, że wina leży po stronie dekodera UPC.
Jakby to powiedzieć... I tak i nie...
Specyfikacja interfejsu HDMI wymaga by urządzenia posiadały okablowanie umożliwiające przesyłanie kanału CEC (Consumer Electronics Control), w kolejnych wersjach specyfikacji była rozszerzana lista komend etc jakie ma to obsługiwać.
Jednakże okablowanie to nie wszystko - specyfikacja NIE wymusza na urządzeniach posiadających interfejs HDMI obsługi tychże sygnałów. Tym samym 'może ale nie musi'
Większość producentów ponazywała sobie kanał CEC po swojemu (Samsung - Anynet, Sharp - Aquos Link, Sony - BRAVIA Theatre Sync, Pioneer - Kuro Link, Toshiba - Regza Link, Onkyo - RIHD, LG - Simplink, Panasonik - Viera Link, Philips - Easylink...)
Jeśli specyfikacja definiuje dokładnie komendy to nawet urządzenia różnych producentów powinny ze sobą gadać - jeśli zostało to zaimplementowane.
Jeśli chodzi o mediabox'a to hmmm... myślę że nie zaimplementowano - aczkolwiek teoretycznie może to być tylko kwestia softu.