happyface napisał:a moge zapytac jak? po prostu na wejsciu kabla do domu rozdzielam sobie go i jedna czesc idzie do dekodera a reszta na analogi? czy ma to jakis wplyw na jakosc sygnalu cyfrowego?
Nie, niestety tak się nie da zrobić. Sygnał musi iść na początek na dekoder a poźniej dopiero można go rozgałęzić. Jeśli masz w UPC jeszcze net to pierwszy rozgałęziacz masz koło modemu - tu musi być też inny rozgałęziacz niż w przypadku tv analogowej (monter go wymieni) gdyż tv cyfrowa potrzebuje również sygnału zwrotnego (chociażby do grania w gry poprzez dekoder). Z tego rozgałęziacza jeden kabel idzie do modemu drugi zaś musi isć centralnie do dekodera. Jeśli nie masz netu to kabel idzie centralnie do dekodera i nie można go wcześniej rozgałęzić. U mnie rozgałęziacz do drugiego telewizora z tv analogową jest pomiędzy wyjściem z dekodera a wejściem na telewizor.
A teraz pare słów od siebie. Nadszedł ten dzień w którym to i ja doczekałem się audiencji montera. Wiecie co? Dalej nie mieli "mojego" dekodera. Ale tym razem przydzielili mi jakiegoś kumatego montera, który wziął jakikolwiek dekoder i drogą telefoniczą przypisał go do mojego lokalu i po sprawie. Dodał że można tak było zrobić od razu tylko nie każdy monter ma takie uprawnienia. Na zleceniu monter miał komentarz "klient ze skargi (...)" co pewnie dało firmie zajmującej się montażem do myślenia. Najważniejsze że mam już to z głowy i wszystko w sumie poszło po mojej myśli. Szkoda tylko, że tyle to trwało i kosztowało mnie niemało nerwów...
Mam jedną uwagę co do podpisanej umowy. Zauważyłem tam usługę której nigdy przenigdy nie zamawiałem - "SMARTGUARD X 1". Po zalogowaniu się na stronie UPC w produktach aktualnie posiadanych widnieje również "UPC SMARTGUARD (1 KOMPUTER)". Rozumiem że póki nie zacznę korzystać z tej aplikacji - a na pewno nie zacznę bo korzystam z innego programu tego typu i nie mam zamiaru tego zmieniać - to nie będzie naliczana za to comiesięczna opłata? Czy wam też dodali taką usługę?
Pobawiłem się trochę tym dekoderem i wrażenie ogólnie pozytywne. Czas oczekiwania na zmiane kanału mógłby być ciut krótszy bo nawet jak na cyfrówkę to trwa to ciut przydługo, ale poza tym nie mam innych zastrzezen. Jak jest z tymi grami? Próbował się ktoś tym bawić? Przy wejściu do gier jest napisane, że opłaty aktualnie nie są naliczane, ale dalej w menu już jest 2PLN. Jak to w końcu z tym jest? Z ciekawości bym zajrzał coż to takiego jest, ale jak przyjdzie mi za tą ciekawość płacić kilkadziesiąt złotych to się jednak powstrzymam. Może ktoś potwierdzić/zaprzeczyć czy to jest darmo?