Przyszedl dzis gosc z UPC i ustwil dekoder. Za duzo pracy nie mial bo mialem pociagniety kabelek do drugiego odbiornika (tuner tv). Niestety mialem pociagniete minimalnie grubszym przewodem niz ten co maja na standardzie w kablowce i nie mogl gosc zamienic recznie zakrecanych koncowek na kompresyjne ktore daja pewnosc ze wszystko jest ladnie odizolowane i nie generuje zaklocen.
Liczylem ze ow przewod antenowy bede mogl jakims cudem

zakonczyc jednym koncem euro zlaczem a z drugiej wrzucic do komputera ale niestety jest to ponoc awykonalne (tak mi sie wydawalo ze chinch czy euro ma inny przekroj przewodu) wiec bede musail sie zadowolic analogiem a co bardziej boli to ze z mneijsza iloscia stacji. No ale to nie nowosc bo wiedzialem jakie sa zasady i warunki ale licze ze UPC cos zmieni w tym kierunku.
Instalator ogolnie podlaczyl, sprawdzil moc i jakosc sygnalu i w sumie spisal dane dekodera. Wyrzucil jeszcze stary trojniczek zastepujac go jakims wiekszym plastikowym - co ciekawe mam wrazenie ze wczesniej uzywany bo byl niezle przybrudzony ale mniejsza o to.
Mam internet z UPC i nie sprawdzal czy nie nastapily jakies zmiany w parametrach sygnalu. Mam nadzieje ze nie wplynie to negatywnie na internet.
Jakos obrazu generalnie bardzo dobra. HD jakosc powala ale kanalow takichjest zdecydowanie za malo. TU pytanie do tych co znaja oferte konkurencji czy tam moze jest wiecej kanalow w wysokiej rozdzielczosci?
Nie liczac dodatkowo platnych Canal + i HBO (te drugie mam wrazenie ze nadaje gorzej) to mamy
Polsat Sport HD - widze ze same powtorki; liczylem ze moze F1 puszczaja na tym kanale w wyzszej rozdzielczosci ale w programie nic takiego nie znalazlem
TVN HD - wybrane programy leca
National Geographic oraz History Channel- extra ale nie tylko tym czlowiek zyje
NASN - bardzo zalezalo mi na tym kanale z uwagi na hokeej na lodzie (NHL), wiedzialem ze nie leci w HD ale jego standardowa jakosc pozostawia troche do zyczenia przynajmniej po tym co zdolalem dzis przez pare minut zaobserowac ogladajac retransmisje baseballu
Na N sport to nie licze bo raczej Nka nie sprzeda tego kanalu tanio ale TVP Sport to powinien obowizkowo znalezc sie w ofercie i nie wiem na co UPC czeka.
Reasumujac mam nadzieje ze w tej cenie w najwyzszym pakiecie doczekam sie zmian ze starony UPC na lepsze szczegolnie jesli chodzi o oferte programowa i ze z czasem rozwiaza problem drugiego odbiornika.
Dekoder, pilot i oprogramwanie na pierwszy rzut oka przyzwoicie tylko brakuje mi roku produkcji, gatunku oraz oryginalnego tytulu filmow w przewodniku, bo obsada to jeszcze jako tako jest wymieniona w nawiasach w opisie. Jakies zdjecie czy trailer umiescic tez by dalo pewnie rade ale nikomu sie nie chce

Mogli by tez dodac wyszukiwanie po nazwie ale to juz wyzsza szkola jazdy.
Generalnie na plus ale nie obylo sie bez przykrej niespodzianki. Gdy gosc sobie poszedl ujzalem na przedniej sciance wyswietlacza dosc gleboka ryse. Nie wiem skad ona sie tam wziela ale dekoder byl zapakowany i monter obchodzil sie z nim ostroznie. Widocznie albo transporcie albo ktos wczesniej sie nim bawil malo ostroznie.
BTW Czy testowal ktos moze transmitery sprzedawane na allegro? Moze w ten sposob bede mogl jakos przerzucic sygnal na tuner tv?