HD w UPC

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Znam tamto forum od wielu lat, ale nic ponad to co już wiem, nie widzę.
Przerabiałem już rozmowy z DUKiem, pytanie kierownika ; ) i inne cuda.
Opisywałem lata temu w tym wątku, a z tego co widzę, nic ponad to co mamy w ofercie świątecznej nie uzyskam, ale dla mnie i tak bardzo ok.

Co mnie martwi, to ten cały Horizon. Nie dość, że szkaradny, to nie ma wyświetlacza, dodatkowo wszystkie kable sieciowe musza lecieć do niego i zrobi się burdel. Przynajmniej u mnie - gdyby miał stać po środku, pod ekranem.
Rozumiem, że skoro pełni też funkcje routera, to można go gdzieś upchać z boku i nie będzie problemów z pilotem?

Edit:
Dobrze widzę, że Horizon ma tylko 2 wejście ethernet!?
To jak mam tam podłączyć sprzęty, jak sam PC, Shield i Ampli, to już 3 urządzenia, a gdzie reszta?

Ostatnia edycja:

brodacz

Active member
Bez reklam
Dla jasności, jak weźmiesz 500 to net będzie z Compala a nie z Horizona. Ponieważ Horizon ma pilot radiowy to może zupełnie być zamknięty i niewidoczny.

I bardzo dobrze , że tylko dwa. Najlepiej jakby miał jedno wejście wan i wyjście łan( piszę ogólnie). Wtedy jest skazany na switcha w sieci lan. Ktoś kto jest kumaty w te klocki to wie o co chodzi.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Niestety, ale nie każdy jest taki "kumaty" jak Ty, więc jak coś piszesz, to wyjaśnij też innym.
Nie każdy też siedzi na co dzień w sprawach sieciowych, ponad to, co niezbędne.

Dla jasności, jak weźmiesz 500 to net będzie z Compala a nie z Horizona. Ponieważ Horizon ma pilot radiowy to może zupełnie być zamknięty i niewidoczny.

Czyli Compal zostaje u mnie, wszystko jasne.
Swoją drogą po wyłączeniu prądu, wstaje do 2h. Już jedna wymiana była, drugą odwołałem dzisiaj z uwagi na roszady ze zmianą umowy. Ponoć coś na skrzynce z uzyskanych informacji na infolinii, na co technik nie wpadł na wizycie. Nie wnikam.
Dzięki za info.

Kolego ale to jest podstawowa wiedza jaką trzeba posiadać w dobie dziesiątek urządzeń jakie ma się teraz w domu. Cały ruch sieciowy wewnątrz własnej sieci powinien odbywać się z pominięciem routera,nie ważne jaki on by nie był. Ich wydajność a szczególnie sprzętu od operatora jest niska. Spróbuj podłączyć pod taki router np. Synology, kompa i coś po wi-fi. Zacznij coś ścigać przy łączu 500Mb/s ,w tym samym czasie coś wymagające po wi-fi i jakaś duża operacja pomiędzy kompem a Synology. Efekt będziesz miał taki , że router wyzionie ducha przy takim obciążeniu. Dlatego by tego uniknąć, podpinamy switcha to routera i do niego wszystko co możliwe. No i wi-fi też mieć najlepiej na jakimś Access point wpiętym do switcha. Zaraz powiesz , że to dla zaawansowanych użytkowników,ja ci odpowiem, że teraz to chyba wszyscy są zaawansowanymi użytkownikami.

brodacz

Active member
Bez reklam
Paul wybacz, ale pozostałeś w epoce Nokii 3210 v1.0. UPC ma Smart Wi-Fi co nie jest tylko marketingową papką, ale faktycznym poprawieniem działania. Router sam potrafi podzielić ruch między sieci 2,4 i 5Ghz i nie dzieli pasma po równo, ale właśnie inteligentnie dla konkretnych urządzeń. Oczywiście nie twierdzę, że to najlepsze, bo sam też ze względu na zasięg wolę zewnętrzny router z kilkoma antenami, ale mam go raczej dla komfortu a nie z konieczności. Zarówno Horizon jak i Compal (mam 2 różne dostępy do neta) dają mi akceptowalny zasięg w całym piętrowym domu.
PS UPC stosowało switche na początku lat 2000...

Kolego nie masz pojęcia o czym ja mówię. Jak kupisz sobie i dzieciom trochę sprzętu to się dowiesz , że ruch w sieci lan ma lecieć przez switche a nie przez router. Tu mówisz o dzieleniu,ja mówię że każde urządzenie fruwa na maksa. Zresztą rób jak chcesz, twoja nokia 3110 nie potrzebuje wiele jak i ty. Do mnie jak przyszedł monter z compalem to go do domu nie wpuściłem. Jak podpisywałem umowę to zastrzegłam sobie,modem a reszta moja ( Draytek 2960+ 4 switche UBNT+ Unfi AP Pro). Pozdrawiam

Wymień mi chodź jeden model switcha jaki daje lub dawało UPC do swojego routera. Kto wie może czegoś nie wiem,skoro mówisz że dają to musi być jakiś powód,hhmmm ciekawe jaki

Ostatnia edycja:

brodacz

Active member
Bez reklam
Po pierwsze dawali w czasach, gdy routery były jeszcze bardzo drogie. Zaprzestali ok 2003r może trochę później, gdy pojawiły się modemoroutery. Twojego Hitrona otrzymałem jakieś 4lata temu i jedyną jego zaletą względem Compala były złącza USB. Co do śmigania na maksymalnej prędkości to chyba sam rozumiesz, że właśnie odkryłeś perpetuum mobile. Może podpowiesz w jakich okolicznościach 500Mb podzielone na kilka urządzeń może okazać się za mało?

Dalej nie rozumiesz kolega o co mi chodzi. Gdzie napisałem że 500 Mbits/s to mało? Ja mówię o transferze w sieci lan. Modemoroutery to nie dla mnie ,ja potrzebuje mieć stałe IP na końcowym urządzeniu i nie interesuje mnie podwójny NAT na tym modelu modemoroutera. Kiedyś jeszcze był bridge ale UPC usunęło tą możliwość. Daje sobie rękę uciąć , że ten wyłoży się już przy obciążeniu rzędu ok.150 MB/s, ubiqiuti edge Max wyłożył mi się przy ok.230 MB/s,na drayteku powiedziano mi że spokojnie 550 MB/s wyciągnę. Mam dość sporo urządzeń i wolę mieć spokojną głowę na wiele lat, teraz mam 600Mbits/s za parę lat będzie 1 Gbits/s , trzeba mieć kolego sprzęt do tego a nie płakać konsultantowi że mi idzie na polgwistka.

wysio

Member
Bez reklam
Jesteś po prostu bardziej wymagającym klientem. Mi Compal odpowiada i w zupełności wystarcza do moich zastosowań - czego nie mogę powiedzieć o wbudowanym w Horizon routerze. Mam podpięty po kablu stacjonarny komputer i max dwa telefony po Wi-Fi, gdzie ich prędkość nie przekracza 150Mb z powodu maksymalnych możliwości tych telefonów. Dobrze automatyczne dostosowuje pasma pracy. Przez dwa lata nie sprawiał mi problemów i w dodatku ładnie się komponuje z szafką RTV.

Tu masz rację, chociaż w moim przypadku można by mnie nazwać pier...tym klientem a nie wymagającym. Mój nauczyciel od języka pyta się mnie kiedy będę miał opcję spuszczania wody w kiblu na telefon. Urządzeń mam od groma, spokojnie z 50 urządzeń się umnie znajdzie ( jak nie lepiej). Bawiłem się tym Horizonem u kolegi, szału nie zrobił. Zresztą porównywać go do VU+ultimo 4k nawet nie ma sensu. To zupełnie inna liga urządzenia,no ale swoje kosztuje. Co do netu,to chętnie bym wymienił swoje 600/60 na 300/300. Cholernie brakuje mi uploadu w świat.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Po wypowiedzeniu umowy i rozmowie telefonicznej, sprawa wygląda następująco:
Większego problemu nie będzie z przejściem na to co ma "Kowalski" z ulicy.

Czyli 99.99 z 500Mb/s, HBO, Horizon. + 10zł multiroom, ale zostaje w drugim pomieszczeniu stary dekoder z nagrywarką i dobrze. W sumie 110zł/msc

Płaciłem 90zł za 120Mb/s + multiroom, także te 20zł więcej za HBO, Horizona i 500Mb/s i tak wydaje mi sie ok.

Jak się okaże, że 500 łącze nie sprawdza się tam gdzie potrzebuje, to zejdę do 300 i 10zł odpadnie, czyli 99zł razem z multiroom.

Nie ma ponoć szans, na jakiekolwiek zniżki od tego co już jest w promocji.
Ponoć ma być jeszcze potwierdzone, ale myślę, że montaż będzie w tym tyg.

Będzie jeszcze możliwość rezygnacji po podłączeniu, ale myślę, że zostanie.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Retoryczne, czy nie, sam jestem ciekawy jak przy tym łączu będzie wyglądać "żródło", a raczej korzystanie z niego w postaci rapidów, sharków itp. ; )
W końcu też, bez czekania uzupełnię całą bibliotekę demówek Audio/Video.

Jutro montaż, dodatkowo za 1zł doszedł telefon.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Retoryczne, czy nie, sam jestem ciekawy jak przy tym łączu będzie wyglądać "żródło", a raczej korzystanie z niego w postaci rapidów, sharków itp. ; )
W końcu też, bez czekania uzupełnię całą bibliotekę demówek Audio/Video.

Jutro montaż, dodatkowo za 1zł doszedł telefon.
Pisałem wcześniej, że nie ma obecnie nic lepszego niż prywatne trackery, gdzie standardem są Shelle 10/10 Gb/s.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No i po instalacji ;)

Nie ma jak samemu się przekonać.
Na chwilę obecną wszystko pięknie śmiga na pełnych prędkościach.
Po kablu full, bez względu czy to są "speedtesty" czy rapidy/filesharki.

Nie ma żadnych 300-400... lata na pełnej prędkości, ale to już zależeć będzie od serwerów.

Na Wifi też full (komórka, laptop) 5Ghz.

Trochę sobie pogadałem z instalatorem, generalnie pełne zadowolenie.
Teraz muszę się obyć z Horizonem.

Podsumowując, mam pełną ofertę świąteczną.

- Pakiet Horizon Max z nagrywarką
- Horizon GO
- Pakiet Premium HBO HD/HBO GO
- Net 500 Mb/s
- Telefon
- Multiroom

Cena 110zł (ale można pozbyć się multiroom i mamy 99zł)

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No ba, poszedłem umyć ręce z wrażenia, wracam, a tam już 4K na dysku ;)

Wie ktoś jak wyłączyć pogłaśnianie telewizora pilotem od Horizona, ale jednocześnie zostawić włączanie/wył. tv?
Nie chce rezygnować z włączania tv nowym pilotem, ale nie potrzebne mi pogłaśnianie tv i nie mogę sterować głośnością dekodera.

Wcześniej miałem dwie niezależne możliwości, główne od ampli i drugie już dekoderem.

Do góry