Formaty obrazu
Mam cyfrówkę z HD (dekoder Philips) od UPC , odbieram na Toshibie 37XV635DG i nie mogę dojść do ładu z formatami obrazu. Obraz w programach które są nadawane w formacie 16:9 (np. TVN24, TVN HD) wypełnia cały ekran i jest OK. Ale te nadawane w letterboxie (TVP1, 2, TVPinfo - po co i dla kogo? przecież nie wykorzystuje się pełnej dostępnej liczby linii na 'obraz' bo ich duża część idzie na czarne kaszety! od ilu lat nie produkuje się już odbiorników z ekranami 4:3?) rozciągnięte na ekranie 16:9 wyglądają beznadziejnie, zaś po obkurczeniu do formatu 4:3 pół ekranu (pasy po bokach i góra/dół) jest czarne. Z letterboxem analogowym ten TV radził sobie nieźle, gdy wybrałem format 'kinowy' - wóczas wypełniał cały ekran i tylko trochę (po bokach) było obcięte. Ale przy wybraniu 'kinowego' dla sygnału cyfrowego (po HDMI) widać tylko środek obrazu, wszystko dookoła jest obcięte, łącznie z logo stacji i znaczkiem 'dozwoloności od lat...'
Mój stary kineskopowy Panasonic rozciągał obraz letterbox w pionie i likwidował takie czarne kaszety, ten nie potrafi. Po kiego grzyba nadają taki format i dlaczego telewizor z ekranem 16:9 nie potrafi tego rozciągnąć?
Kiedyś nadawali TVPolonię w Pal+, obraz był anamorficznie zwężony (jak na DVD) i telewizor 16:9 go automatycznie rozciągał do autentycznych rozmiarów...
Wspomnienie...
Po kiego grzyba mi ta cyfrówka skoro obraz ma albo zniekształcone proporcje (rozciągnięty letterbox, elipsy zamiast kół), albo gdy chcę oglądać bez zniekształceń to nie widzę połowy kadru, lub kadr wypełnia tylko środek ekranu, tak jakbym miał telewizor o dwukrotnie mniejszej przekątnej ekranu?
Czy komuś udało się w tej kwestii osiągnąć jakiś rozsądny kompromis?