Harman/Kardon HKTS 11 za duży subwoofer! czyli problem z żoną :)

acomitam

New member
Witam.
To mój pierwszy post. Szczerze mówiąc miałem się nie rejestrować bo dużo wyczytałem z forum bez rejestracji ale... no właśnie ręce opadają.:(

Mam pokój około 28 m2, salon. Będzie tam wisiał telewizor 42" na pewno plazma Panasonic ale jeszcze nie wiem jaki model.
Po przestudiowaniu forum wybrałem zestaw Infinity Beta HCS+HK29+HK255, no i wszystko było by pięknie gdyby nie żona :). Widzę po przestudiowaniu forum że nie tylko ja mam z tym problem :).
Okazało sie, że głośniki na ścianie będą ZA DUŻE, o stojących nie ma mowy. OK. Wybrałem następny zestaw - Kompromis - ładne głośniki pasujące do stylu pokoju Harman/Kardon HKTS 11. Wszystko pięknie ale..... SUBWOOFER za duży. Dosłownie oszaleję. Jest jakaś alternatywa??? Chcę żeby mi to w miarę grało. Wielkość głośniczków Harmana i subwoofer troche mniejszy.

Ogólnie to planuje za 2-3 latka zrobić poddasze i tam będzie pokój kinowy wtedy juz ie będzie problemu z doborem sprzętu.

Budżet na głośnki to 2000-3000zł, muzyka/film 50/50

Z góry dzięki za pomoc.

prosper5250

New member
BETA o której wspominasz to cudo! przekonaj żonę bo to była by wielka strata! tym bardziej że planujesz i tak przestawić to do przygotowanej w przyszłości salki na poddaszu...

aquarius74

New member
no.. mozesz jeszcze zone wymienic skoro dwukrotna wymiana glosnikow nie pomaga ;-).

a tak na marginesie.... polecam tv 50"... ja mam 42" i jakos tak z zona czasami czujemy niedosyt.... na scianie ta wielkosc zniknie...

pozdr.

timbot

New member
Bez reklam
kurcze, a nie da sie żony przekonać, że subwoofer to łady mebel? Naprawde Wasi goście będą patrzyli na dwie rzeczy - marka (HarmannKardon - jejku, jejku) i na wygląd (po troszku też na rozmiar). A to dlatego, że większość ludków się nie zna i tylko to są w stanie ocenić, z tym, że wiele "przeciętnych" obywateli powyżej 35 lat nie słyszało o marce HK, ale duży sub robi na nich wrażenie :)
Dlatego warto przekonać żonę, że będzą jej znajome zazdrościły KINA, a nie kina domowego (hihi)
Na prawdę nie warto schodzić z jakości na rzecz "rozmiaru w dół" :)
Co więcej - pomyśl ewentualnie, gdzie możesz ukryć suba - wcale konfiguracja "obok TV" nie zawsze jest najlepsza. Może wejdzie Ci za kanapę i nie będzie się rzucać w oczy, lub chociaż bardzo z boku? A pomyśl o tych momentach, gdy zona wyjdzie z psem/na jogę/do pracy/ do koleżanek a ty rozkręcisz muzykę tak jak lubisz i wykorzystasz całą moć suba..... :)

ormats

New member
HEheh mialem dzis to samo. Mam duzo mniejszy pokoj niz TY.
Bylismy w MM i patrze stoi zestaw Harman/Kardon HKTS 7 ( mam zamiar kupic HKTS 11 ale sub jest taki sam). Mowie do zony "patrz stoi NASZ zestaw". Zagadalem ze czarny bedzie pasowal do pokoju itp. Po chwili "a to duze czarne na dole to tez bedziemy mieli ??" Fakt sub jest duzy. Po 5 min uslyszalem jednak " jak juz wczesniej mowilam do domowej elektroniki sie nie wtracam" Jestesmy w trakcie remontowania mieszkania takze pewnie bede musial pojsc na jakies ustepstwa w innych pomieszczeniach :)

acomitam

New member
Zestawik super, ale te kolumny... :)
Mam już sposób, po prostu kupię zestaw Infinity lub H/K 11, podłączę jak będę sam w domku i uszykuję się na 5 minut marudzenia i będzie ok :):eek:k:
A na drugi dzień na zakupy - bluzeczka, sukieneczka ....

Tak więc Kiki odezwę się do ciebie na prv za jakieś 2 tygodnie.

A tak na marginesie, przeglądając forum i wpisując szukaj: "żona" pojawia się sporo postów. :grin:

dinderi

New member
Moj subwoofer ma skrzynię o całkowitej obiętości 129 litrów + 18 litrów przestrzeń pod nim, czyli takie duże akwarium. Żona bardzo była przeciw ustawieniu go w duzym pokoju. Bardzo pomogło kilka argumentów. Jeden to "kochanie przecież to musi stać w tym samym pokoju co telewizor, bo jak to postawię na strychu, to nic nie będzie słychać", a drugi to "kochanie, zawsze mówiłaś, że brakuje Ci specjalnego stolika pod piloty". :)
To zadziałało zdecydowanie najlepiej. Sub stoi obok kanapy, a na nim leżą piloty do obsługi różnych sprzętów. Żona narzeka jedynie w chwilach, kiedy z synem ogladamy np. Gwiezdne Wojny i nie słyszymy, kiedy mama stara dostać sie do domu, uzywając dzwonka zamiast kluczy :)
Musisz coś wymyśleć. :) Kino bez suba jest jak piwo bez piany.

Ostatnia edycja:

acomitam

New member
dinderi napisz dokładnie jakiego masz suba, zobaczę sobie z ciekawości.:D

A może wrzuć jakąś fotkę jak to u ciebie wygląda - postraszę żonę :D

Kiki powiedz mi czy Infinity Beta HCS dużo lepiej zagrają w muzyce ??? Bo w kinie to na pewno oba zestawy zagrają dobrze.

Ostatnia edycja:

dinderi

New member
acomitam napisał:
A może wrzuć jakąś fotkę jak to u ciebie wygląda - postraszę żonę :D
acomitam subwoofer to moje, własnoręczne DIY, oparte na głośniku Visaton w300s 4 ohm i robionym na zamówienie wzmacniaczu 300W. Do podanych wcześniej objętości dodam, ze całość waży 47 kg. Nie kupisz go w sklepie, bo sie nie da :)
Jeśli się suba dobrze wkomponuje w pokój, może być prawie niezauważalny - tak jak w naszym przypadku. Pomieszczenie ma 44 m kw i czasem nowi goście potrzebują długiego czasu, zanim zapytają "a co to za pudło, z dziurą?". ;)
Więc jeśli dobrze przemyślisz sprawę, pomimo dużych rozmiarów "pudła", WAF (Wife Acceptance Factor) może być bardzo wysoki ;)
A wygląda to tak:

Ostatnia edycja:

timbot

New member
Bez reklam
deneri pokazał jak sprytnie schować suba (koło kanapy), a podejrzewam, że też to ustawienie jest optymalne dzwiękowo (prawda) - sub wcale nie musi stać koło tv i kłuć w oczy

dinderi

New member
timbot napisał:
deneri pokazał jak sprytnie schować suba (koło kanapy), a podejrzewam, że też to ustawienie jest optymalne dzwiękowo (prawda) - sub wcale nie musi stać koło tv i kłuć w oczy
Teoretycznie umiejscowienie suba nie powinno mieć wielkiego wpływu na jakość odsłuchu ze względu na to, ze niskie częstotliwości rozchodza się w pomieszczeniu nieliniowo. Jednak słuch jest zmysłem subiektywnym i jak dla mnie, nie jest to tak do konca prawda. Mimo, ze odcięcie mojego suba ustawione jest bardzo nisko, bo na cca. 50 Hz, to jednak słychać skąd gra :) Może mam zbyt selektywne ucho.
A może jego rozmiar i moc wpływają na to "wyczulenie miejsca".
W związku z powyższym, uważam aktualne umiejscowienie suba za nie do końca idealne. Wolałbym, gdyby stanął gdzieś pomiędzy kolumnami frontowymi a więc jednak na widoku. Tak, żeby słuchacz znajdował się dalej niż o metr, a za tym pozwolił się dzwiękom rozejśc swobodnie po pomieszczeniu, zanim dotrą do odbiorcy. Myślę jednak, że jesli byłaby to jakaś mniejsza konstrukcja, spokojnie mógłby być tam gdzie jest.

Obecne usytuowanie ma jedną dodatkową wadę. Musiałem dociagnąć 13 m porządnego, ekranowanego przewodu coaxialnego. A więc robiłem następne DIY, bo gotowego nie sposób było kupić. :)

Generalnie, po przeliczeniu wszystkich za i przeciw, miejsce jest dobre, bo zachodzi pewna równowaga między "zaspokojeniem estetyki pomieszczeń mojej żony", a moja estetyką dzwięku. Ale ponieważ moja żona ma świetny słuch myślę, że małymi kroczkami, tak by WAF nie został nagle zakłócony, sub kiedyś przewędruje, nie tylko za jej zgodą, ale wręcz przekonaniem, że tam własnie miał stać od poczatku ;)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Ja też mam podobny problem z żoną. Napaliłem się na czarny zestaw JBL ES od Blackninja, ale moja druga połówka po obejrzeniu w sklepie na żywo zkwitowała zestaw kolumn jedym zdaniem:

"jak po babci od gramofonu" :D

W zwiazku z czym zainwestuję w coś nietylko dobrego, ale ładniejszego, coś w srebrze, szarości lub czerni, ale absolutnie nie w drewnie i tradycyjnych kstałtach czy gabarytach. No i teraz mam problem i chyba pytanie do blacka (posłałem kilka propozycji na maila); na co mogę liczyć do HK355 i nowych dekoderów (główne załozenie), ale żeby było

cyt: "stylowo, nowocześnie i najlepiej tanio" :grin: (koniec cytatu)

Czasem to mnie sz... trafia.
Pozdrawiam

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Trzeba bedzie chyba zaatakować jednak JBL CSS1500 lub nowe Infinity.

ENG_series_pic_CSS.jpg

Do góry