Gramofon na początek przygody:)

Henry

Active member
Bez reklam
A jak zbierzemy jeszcze kilka osób, to wydatek będzie ledwie kilku zł, a wszystkim nam się poprawi :D
Najbardziej mnie rozwaliło o ręcznej robocie....chyba chodziło o manualne włączenie maszyny każdego ranka ;)

Borixon

Active member
Bez reklam
A jak zbierzemy jeszcze kilka osób, to wydatek będzie ledwie kilku zł, a wszystkim nam się poprawi :D
Najbardziej mnie rozwaliło o ręcznej robocie....chyba chodziło o manualne włączenie maszyny każdego ranka ;)
Noo jedna bzdura za drugą. Brawo dla kupujących ba dla tych którzy słyszą różnice.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Henry

Active member
Bez reklam
Kurna, jeszcze tylko brakuje audiofilskich kadzidełek 5k zł za szt., których zapach powoduje lepsze rozchodzenie fali dźwiękowej ;)

ps. z drugiej strony już są takie, które powodują lepszy odbiór muzyki :D

Borixon

Active member
Bez reklam
Kurna, jeszcze tylko brakuje audiofilskich kadzidełek 5k zł za szt., których zapach powoduje lepsze rozchodzenie fali dźwiękowej ;)

ps. z drugiej strony już są takie, które powodują lepszy odbiór muzyki :D

No drugi akapit właśnie chciałem pisać dosłownie tak samo. Posiadają same plusy, sprawdzone i mamy pewność że działają.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
To chyba antena rozklepana młotkiem na naleśnika ;)
antena-satelitarna-26627149.jpg

DrWredman

Active member
Przy okazji zakupu suba, zakupiłem też zmywarkę ;)

large_knosti-disco-antistat-platenwasser-7b0.jpg

Dodatkowo koperty antystatyczne więc mam już co robić w długie zimowe wieczory. :)

Zobaczymy czy trzasków będzie mniej.

Płyty mam nieźle zakurzone, a niby leżały w szafie zapakowane w worki i koperty.
Przyda im się świąteczna kąpiel.

A żeby tego było mało rodzina zakupiła mi na urodzinki taką oto płytkę ;)

416M4wnBXBL._SY300_.jpg

Choć ostatnio Adele trochę mi się znudziła to na winylu odzyskała względy ;)

DrWredman

Active member
Polecam, polecam, polecam
Ta zmywarka to super sprawa.
Płyty odzyskały blask. Wyglądają jakby zeszły z taśmy produkcyjnej.
Kilka płyt miało sporo trzasków i muszę przyznać, że co najmniej połowa z nich została usunięta.
Płyty włożyłem do nowych kopert antystatycznych. Teraz nawet lepiej wyglądają niż nowe, niedawno zakupione. Te też umyję i przełożę do nowych kopert.

Panowie polecicie jakiś gramofon w okolicach 2000-2500 (myślałem o jakimś Pro Ject) plus wzmacniacz gramofonowy w okolicach 1000 (tu pytanie bo wcześniej czytałem, że w tej cenie chyba nie warto kupować...). Będzie to grało z HK980 i JBL Studio 180.

Borixon

Active member
Bez reklam
Dzięki za info. Czyli jednak brać przedwzmacniacz. Pomyślałem, że może kupić gramo + wkładkę a przedwzmacniacz w ciągu 2, 3 miesięcy.
Nie mówię zaraz brać, ale gdy masz kasę to efekt będzie słyszalny, to montowane we wzmacniaczach nie są wysokiej jakości. Ten co Ci napisałem jest już bardzo ok, nie warto też pakować nie wiadomo ile kasy w PRE gdy sam gramofon nie jest z najwyższej półki. Gdzie będziesz kupował sprzęty? Idź i posłuchaj, weź wzmak pod pache i zrób test z PRE i bez będziesz miał jasna sytuację, jestem pewny że potwierdzisz moje słowa.

rabit

Active member
Bez reklam
Borixson, dobrze mówi. Sprzęt pod pachę i sprawdź czy słyszysz różnicę pomiędzy pre w Harmanie a co by nie było świetnym przedwzmaciaczem DS. Co do gramofonu, to może zwykły Carbon 2MRed by wystarczył a za zaoszczędzone pieniążki kupić kabelki. Nie powiem, Esprit wygląda ślicznie, ale czy gra dużo lepiej? Trzeba byłoby Henrego podpytać.

Pomyślałem o Carbon Esprit SB - tylko nie wiem czy ta możliwość ustawienia obrotów na 78 jest przydatna. Różnica między Esprit DC a Esprit SB jest nie za duża.

rabit

Active member
Bez reklam
Myślę że dopłaca się tylko do przełącznika obrotów. 78 raczej się już nie stosuje. A naprawdę zmiana paska ręcznie to chwilka roboty i nie robimy tego zbyt często. Ale jeżeli budżet wytrzyma, to można się bawić. Bo raczej między zwykłym Debutem a SB nie usłyszysz różnicy na swoim sprzęcie. Ale i tak najważniejszy jest odsłuch.

Do góry