Gramofon na początek przygody:)

Savron

Well-known member
Bez reklam
Raczej zupełnie odwrotnie. W przedziale okolicy 10k każdy krok dalej to duże zmiany. W sprzęcie za 100k dopłacenie kilku tysięcy niewiele dodaje.

Czy będziesz kupować kabelki za 15-20 000 do sprzętu za 10??? Serio?
Audofilja , to bardzo i to bardzo kosztowny "interes".
Nikt mi tu nie wmówi , że gramofon za 10-15 000 , to Hi-End.
Można polepszyć , ale nie na tyle żeby porównać z Hi-End. Nie da się. Nie do rady. Nie ma takie możliwości. To po prostu "dzwiekowe kłamstwo". To iluzja. To ściema. To made in china. To absurd. ;-)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Moje personalne podejście: sprzęt do 10 000 zt , nie ma co ulepszać. To bez sensu.

Savron to nie tak . Wystarczy że gramofon będzie stać na krzywej powierzchni ,oś łożyska będzie odchodzić od pionu i zaczną się kłopoty co się w większość przypadków objawi "pływaniem dźwięku" łatwo jest to usłyszeć w przypadku muzyki zawierającej długie wybrzmiewanie tonów np.fortepian, to się daje usłyszeć na gramofonie za 1000zł nie potrzeba droższego sprzętu

Dla większości użytkowników może się to wydawać zwykłą "szarlatanerią" ale umiejscowienie gramofonu ma znaczenie przy sprzęcie za 1 tys zł i 10 tyś ,dla przykładu dla sztywnych i lekkich konstrukcji jak np.Rega czy Pro-Ject Debiut najlepszym miejscem jest półka umocowana do ściany .Mogę się założyć że 7/10 osób poczuje różnicę dźwięku
Można zrobić pewien eksperyment i wystarczy do tego nawet używany gramofon za 200-300zł -podczas odtwarzania płyty trzeba podnieść gramofon aby nie stykał się z powierzchnią na której stoi ,w 90% przypadkach polepsza się bas jest bardziej czysty i konturowy

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Z tą różnicą, że nikt tu nie zamierza stawiać sprzętu na "krzywej powierzchni", a ta "platforma antywibracyjna" za parę tysięcy zł. nie będzie niczym się różnić (czyt. nie będzie miała wpływu) od tej wykonanej samodzielnie za pare stówek (jeżeli już ktoś musi mieć), takie są realia i jak się domyślam o to (m.in.) Savronowi chodziło.

Pomijam już fakt, że dla mnie gramofon to magia, poniekąd powrót do korzeni, ale także wygląd i prezencja, ale w kontekście już posiadanego sprzętu i możliwości, fanaberia.

Mimo, że mój zapał (słomiany jak się okazało) minął, to dalej jestem skłonny do zakupu, ale to MUSI także wyglądać i cieszyć oko.
Po tym co widziałem na AS, mam już pewne oczekiwania.

Pytanie, czy ktoś miał styczność z poniższym?
Transrotor Dark Star TR-800S Tonearm M1 Reference Speed Box Denon DL A100 MC | eBay

Co z gramofonami Oracle, warto iść w używkę?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Transrotor Dark Star TR-800S Tonearm M1 Reference Speed Box Denon DL A100 MC | eBay

W przypadku Transrotor miałem do czynienia ale z modelem Zet 1 grał w systemie z Primare Pre 60 + Primare A60 i kolumnami Elac AIR X-403 Niestety w przypadku Oracle nie pomogę gdyż nigdy tego gramofonu nie widziałem

466174transrotor.JPG

robiz

New member

Transrotor jak to Transrotor, trzyma poziom ;)
Ja też słuchałem tylko " podstawy " Zet 1 . Ale to raczej ten sam lub podobny poziom cen, jako nowe, z tego co kojarzę . Chyba nawet jest to samo ramię.

Tych Oracle nigdy nie miałem przyjemności posłuchania.

Odnośnie tego co pisał przemko, to jest w tym 100 % racji. W analogu i " czarnej płycie" jest trochę więcej tej " szanlatanerii" jak to zostało nazwane. Tutaj wiele , wydawałoby się mało istotnych detali dla osób postronnych , ma ogromne znaczenie i wpływ na ostateczny szlif dźwięku.
Teraz wszystko zależy, czy chcemy w to brnąć, czy na pewnym etapie powiemy " basta " .

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Zet1 jest w wielu salonach zajmujących się analogiem. Też miałem tę przyjemność posłuchać :) tu nawet nie ma o czym pisać... :D

przemko77

Well-known member
Bez reklam
W przypadku Transrotor gramofony są dostarczane w kilku wersjach ,przeważnie są to cztery .Zarówno Dark Star i Zet w wersji podstawowej są z tym samy ramieniem i tą są wkładką , z tym że Dark Star jest w Niemczech tańszy o ok.350 e i pracuje tylko z ramionami 9 ' (SM2 /SM5009)
Możliwości konfiguracyjne Zet 1 są większe, może pracować z dwoma ramionami (dwoma silnikami) .Jeżeli ktoś się porywa na zakup warto kupić wersję z profesjonalnym ramieniem 12' .Trzeba mieć też na uwadze, że oba te gramofony ważą ok. 24kg
Mnie gdyby było stać na zakup tak drogiego gramofonu to chyba wybrałbym AMG ,może nie wygląda jakoś pięknie ,ale pięknie gra

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Powiem tak - kupno drogiego gramofonu ma sens jeżeli rzeczywiście ktoś jest ma do tego przekonanie i rzeczywiście tego chce .Kupno gramofonu dlatego że kumpel też kupił - czyli na zasadzie "zastaw się a pokaż się " jest bez sensu

Wracając do tego gramofonu Transrotor Zet 1 ,widziałem to wszystko z bliska ,nawet maiłem okazję widzieć wymianę wkładki ,ale ze standardowym ramieniem TR 800S to trochę blado wgląda jeżeli wziąć pod uwagę ile kosztuje ten gramofon

988740transrotor2.JPG

Transrotor wprowadził dwa nowe modele gramofonów ,które są zarazem najtańsze - MAX,oraz Jupiter oba modele mają separowany silnik tzn silnik jest osobnym elementem .MAX w Niemczech kosztuje 2850 e ,Jupiter jest droższy o 150 .Myślę ,że najlepszym wyborem byłby model Jupiter wyposażony w proste ramię SME M2 o długości 12 cali

Armaning ewentualnie pomyśl o kupnie jakiegoś gramofonu ze stajni Cleraudio to niemal kultowy producent ,piękne gramofony o dobrym dźwięku produkuje włoska firma Bluenote ,tylko te gramofony są trochę kapryśne ponieważ są dość delikatne konstrukcje
Ewentualnie może coś z oferty EAT (European Audio Team) to taki "rasowy" Pro-Ject , gramofony może jakoś super pięknie niewygladaja, ale dźwiek jest naprawdę dobry i przewyższa to co oferuje Pro-Ject

przemko77

Well-known member
Bez reklam
W przypadku Transrotor 1 talerz waży 10kg ,w przypadku Transrotor 3 12kg ten gramofon ma też "grubszy" talerz 70mm ,Transrotor 3 jest dostępny wyłącznie z ramionami SME

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Całkiem, całkiem. Może coś na AS będzie. Jak mi się uda dotrzeć w tym roku, to nie omieszkam mocniej się zainteresować tematem.
Chociaż to właśnie po AS apetyt rośnie, w przeciwieństwie do grubości portfela ;)

Do góry