Powiem tak - kupno drogiego gramofonu ma sens jeżeli rzeczywiście ktoś jest ma do tego przekonanie i rzeczywiście tego chce .Kupno gramofonu dlatego że kumpel też kupił - czyli na zasadzie "zastaw się a pokaż się " jest bez sensu
Wracając do tego gramofonu Transrotor Zet 1 ,widziałem to wszystko z bliska ,nawet maiłem okazję widzieć wymianę wkładki ,ale ze standardowym ramieniem TR 800S to trochę blado wgląda jeżeli wziąć pod uwagę ile kosztuje ten gramofon
Transrotor wprowadził dwa nowe modele gramofonów ,które są zarazem najtańsze - MAX,oraz Jupiter oba modele mają separowany silnik tzn silnik jest osobnym elementem .MAX w Niemczech kosztuje 2850 e ,Jupiter jest droższy o 150 .Myślę ,że najlepszym wyborem byłby model Jupiter wyposażony w proste ramię SME M2 o długości 12 cali
Armaning ewentualnie pomyśl o kupnie jakiegoś gramofonu ze stajni Cleraudio to niemal kultowy producent ,piękne gramofony o dobrym dźwięku produkuje włoska firma Bluenote ,tylko te gramofony są trochę kapryśne ponieważ są dość delikatne konstrukcje
Ewentualnie może coś z oferty EAT (European Audio Team) to taki "rasowy" Pro-Ject , gramofony może jakoś super pięknie niewygladaja, ale dźwiek jest naprawdę dobry i przewyższa to co oferuje Pro-Ject