No i stało się! Nabyłem!!! Nie jakiś tam Pro-Ject, Marantz, ale prawdziwy unikat, perełka kolekcjonerska… Unitra Fonica Mister – monofoniczny rarytas na licencji Telefunken
Stare Radio | Fonica,***WG-400 Mister Hit 71
uploading images
image hosting site
image hosting over 2mb
print screen windows
Przełącznik obrotów, igła dwustronna (nie wiem dlaczego), wbudowany głośnik, ale z wyjściem na wzmak (chyba) – oczywiście DIN. Co ciekawe, wyjście DIN jest zaślepione specjalną zworką, którą pewnie trzeba wyciągnąć w przypadku podłączenia pod zewnętrzną elektronikę.
adult image
screen shot on windows
Ramię z ustawieniem przeciwwagi (zwykły suwak), nie widzę antyskatingu, ale co jest – regulator barwy!
post images
Znalazł się też adapter na płyty 45 rpm – krążek normalnie spoczywa pod stojakiem na ramię – super pomysł, nie zgubi się
post a picture
image hosting gif
how to do a screen shot
Ale po co się rozdrabniać, jakieś tam grmofony, dlaczego nie od razu magnetofon szpulowy…?

Unitra ZK 120, na licencji Grundiga, dwuścieżkowy, monofoniczny, z możliwością zapisu, oczywiście, regulator barwy i wbudowane głośniki, gniazda DIN.
https://pl.wikipedia.org/wiki/ZK_120
image hosting
image hosting over 10mb
image hosting without account
how to take screenshots
image hosting 20mb
A teraz na poważnie. Prawda jest taka, że odnalazłem dziś te skarby na strychu teściowej, a wraz z nimi stertę winyli, głownie bajek, ale również Modern Talking (rosyjskie wydania – czcionki cyrylica), Boney M, Sława Przybylska, Piotr Szczepanik, Trubadurzy, kolędy i kilka innych. Jakiś rok temu wygrzebałem Sepulturę – Beneath The Remains – i na to liczyłem najbardziej, lecz jako jedyna spoczywała luzem na stercie innych badziewi przez lata, a temperatura mocno ją pofałdowała. Jeden z naszych forumowiczów chciał ją testować, ale się nawet nie dało. Reszta płyt wygląda na proste, ale są dosyć brudne, poplamione i zakurzone oraz też porysowane.
image upload no limit
image search
Czy jest możliwość podłączenia tego (tak z ciekawości) do dzisiejszych wzmaków? Widzę ,że są przejściówki DIN/RCA, ale czy czegoś nie uszkodzę (w Marantzu)? Niestety po odpaleniu tego supersprzętu nie ma głosu na wbudowanym głośniku (problem może być trywialny, zepsuty regulator głośności, uwalony kabelek, itp.). jest minimalny głos, jak przyłożę ucho do igły to słychać płytę, dosłownie
Z tyłu jest żeńskie gniazdo DIN.
Znalazłem w sklepach coś takiego:
Adapter RCA - DIN - winyle.pl
Przejściówka RCA/DIN, Wizualnie pasuje, jest wtyk męski DIN, ale opis mówi, że jest to do połączenia z nowego gramofonu do starego wzmaka ale potrzebuję odwrotnie, czyli
Adapter DIN - RCA - winyle.pl
Przejściówka DIN/RCA, tu z kolei wizualnie widać, że jest gniazdo żeńskie DIN, więc nie ma możliwości w ogóle połączenia bez kolejnej jakiejś łączówki DIN, itp. opis mówi, że jest to do połączenia ze starego gramofonu do nowego wzmaka.
Tak źle i tak nie dobrze. Może jednak to gniazdo z tyłu gramofonu to nie jest wyjście a wejście? Opisy w sieci mówią jednak, że to wyjście… Może takie kabelki mogą działać w dwie strony?