Gramofon na początek przygody:)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Jest to bardzo podstawowy model przedwzmacniacza, ale cóż, na początek musi wystarczyć. Nie wiem tylko, dlaczego wybierasz takie drogie ceny. Spokojnie wyrwiesz go poniżej 300 zł, a interkonekt z tej aukcji... to taki marketowy za 5 zł ;) ale zagra

tomio

New member
Miałem na myśli, że linki które wrzucam są pierwsze lepsze z danym sprzętem, cenowo dopiero potem bym szukał tańszych.

Przemyślałem sprawę i się jeszcze chwilę wstrzymałem z zakupem, jeśli dobrze pójdzie to będę miał do dyspozycji trochę ponad 2.000zł.

Na tą chwilę jestem zdecydowany (jeśli fundusze pozwolą) na Pro-Ject Debut Carbon Esprit DC z 2M-RED i do tego pre Pro-Ject MM PHONO BOX bo i tak w przyszłości chcę zamienić Ampli na jakiś porządny wzmacniacz stereo z wejściem PHONO.

W jakich sklepach najlepiej szukać aby było taniej niż na allegro?

Ostatnia edycja:

collider

New member
Bez reklam
Panowie gramofoniarze, tak spytam i odpowiedzcie uczciwie. Co was tak kreci w kupieniu "patefonu"? Moda, brzmienie, bycie hipsterem;) a moze cos zupelnie innego?

Borixon

Active member
Bez reklam
Panowie gramofoniarze, tak spytam i odpowiedzcie uczciwie. Co was tak kreci w kupieniu "patefonu"? Moda, brzmienie, bycie hipsterem;) a moze cos zupelnie innego?
Prócz brzmienia, cała reszta jaką wymieniles psuje niestety wizerunek gramofonu.

Ja lubie jego brzmienie i ma swój niepowtarzalny klimat.

Całą resztę mam totalnie w dupie, jakbym podąrzał za modą, a może i modą z forum to grałbym na Denonie i Heco :)

Połowa tych gamoni z brodami i w koszulach roboczych ma gramofony wpięte w Creativy od PC i uważają się za wielkich koneserów czarnej płyty, spotkałem kiedyś u znajomych takich trzech, mało nie wróciłem z wyrokiem do domu a oni bez łącznie dwunastu jedynek :) ;)
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:

collider

New member
Bez reklam
Prócz brzmienia, cała reszta jaką wymieniles psuje niestety wizerunek gramofonu.

Ja lubie jego brzmienie i ma swój niepowtarzalny klimat.

Całą resztę mam totalnie w dupie, jakbym podąrzał za modą, a może i modą z forum to grałbym na Denonie i Heco :)

Połowa tych gamoni z brodami i w koszulach roboczych ma gramofony wpięte w Creativy od PC i uważają się za wielkich koneserów czarnej płyty, spotkałem kiedyś u znajomych takich trzech, mało nie wróciłem z wyrokiem do domu a oni bez łącznie dwunastu jedynek :) ;)

Rozbawiles mnie ta opowiescia o tych koneserach :)

Brzmienie tu sie zgodze. Jest niepowtarzalne, piekne. Natomiast odnosze wrazenie, ze jednak wiele osob nabiera sie na mode na gramofony nie do konca sobie zdajac sprawe z czym to sie je a po chwili zachwytu na plytach osiada kurz.

Borixon

Active member
Bez reklam
Rozbawiles mnie ta opowiescia o tych koneserach :)

Brzmienie tu sie zgodze. Jest niepowtarzalne, piekne. Natomiast odnosze wrazenie, ze jednak wiele osob nabiera sie na mode na gramofony.
Niestety takie realia, ale co zrobić.
Ja traktuje to stricte hobbystycznie.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Od ur sprzedaż płyt winylowych wzrosła nie będę strzelał w procentach ale naprawdę ludzie zaczęli kupować taki "nośnik" w samej tylko Anglii wzrost był tak oszałamiający, że sklepy musiały dodatkowe zamówienia robić na płyty.. a nawet w naszym kraju sprzedaż była większa bodajże o 20-30 % rok do roku.. dla mnie z płyty inaczej brzmi muzyka a jak do tego dołożymy lampę.. to już nie ma mowy, że to można porównywać do wzmacniacza tranzystorowego.. i odtwarzacza cd..

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Brzmienie tu sie zgodze. Jest niepowtarzalne, piekne. Natomiast odnosze wrazenie, ze jednak wiele osob nabiera sie na mode na gramofony nie do konca sobie zdajac sprawe z czym to sie je a po chwili zachwytu na plytach osiada kurz.

Na pewno tak jest jak piszesz. Osoby, które kupiły gramofon ze względu na modę szybko się ich pozbędą. Mimo ogromnego czasu brzmienia i widoku kręcącej się płyty użytkowanie gramofonu jest upierdliwe. Trzeba mieć miejsce na przechowywanie płyt, kasę żeby je kupować, trzeba ruszyć tyłek z kanapy żeby przerzucić na drugą stronę i dochodzi czyszczenie płyt. Dla mnie gramofon to jednak drugie źródło po płytach CD. Na 10-20 kupionych płyt kompaktowych kupuje 2-3 czarne płyty. Jednak nie żałuje, że kupiłem gramofon. Jest jak drugie auto. Sportowe, niewygodne, narowiste, a jednak miło jest zrobić odskocznie i przejechać się w weekend bo daje dużo frajdy :) Jednak w tygodniu do pracy jeździ się wygodnym kombi :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Bo Ci co dla mody kupują to są... a Ci co kupują bo lubią taki dźwięk to są koneserzy w większym lub w mniejszym znaczeniu tego słowa.. do tego można rozpatrywać czy jest sens gramofonu do wzmacniaczy tranzystorowych bo i takie chodzą opinie że tylko gramofon jest stworzony dla lamp.. wiec można by było dyskutować wiele godzin i nie byłoby jednego słusznego wniosku..Dla mnie żaden cd nawet te które lubię :) nie dadzą takiego dźwięku jak fajny gramofon z fajna lampą.. Ale to nie jest moja bajka w 100% i nigdy lampy bym nie kupił ale nie oznacza że ten dźwięk jest kiepski ...

przemko77

Well-known member
Bez reklam

Magia piszę całkiem poważnie ,płyta winylowa ma swó i urok coś czego kompakt nie ma podobnie masz w przypadku książek wydanych na papierze i w wersji elektronicznej

hiper86

New member
Czołem, posiadam sprzęt HK, HD 3480+HD 970

Szukam gramofonu, budżet max 2k. Muzyka Rock. Będzie to mój pierwszy gramofon ale chciałbym kupić taki aby za pół roku nie szukać lepszego. Co polecacie? Mój brat kupił własnie Rega p2, brzmi świetnie.

Pozdrawiam

KŚ.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Np. Pro-Ject Debut Carbon DC + wkładka Ortofon 2M Blue. W 2k się zmieścisz. Jak masz możliwość to poszukaj salonu gdzie można posłuchać i porównać z wspomnianą przez Ciebie Regą Planar 2.

DrWredman

Active member
kolega pelot z innego forum podesłał link do trójkowej audycji o winylach.
Dla świeżych posiadaczy gramofonów jest to tzw. mast have.
A myślę, że starzy gramofonowi wyjadacze też z chęcią posłuchają.
Myślę, że klimat tej audycji odpowie na pytanie: Jaka magia jest w tych winylach?

Polskie Radio

Gorąco Polecam nie tylko fanom czarnej płyty.

hiper86

New member
Ok, chyba po temacie, zamówilem Pro-Ject Debut Carbon Esprit z wkładką 2M-Blue.

Zgadzam się, "trochę" ponad budżet ale uważam że warto

Dzięki wszystkim za pomoc, mam nadzieję że to był dobry wybór

Salute!

Do góry