Gramofon na początek przygody:)

grzesiek1945

New member
A moze cos z innych marek polecacie? Szukam coś 600 do 1000 zł i najlepiej srebrna obudowa.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:

grzesiek1945

New member
No jak najbardziej, może być używany w dobrym stanie. Szukałem coś do kompletu z Onkyo ale prawie 2000 kosztuje.

Albo inaczej. Mój obecny zestaw to ONKYO TX-RZ800 i dwie kolumny Q ACOUSTICS 3050. Jaki kupić gramofon aby nie był wąskim gardłem zestawu i nie ograniczał sprzętu? O ile jest taka możliwość :)

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Grzesiu za 1000zł to można myśleć o nowym gramofonie ,używkę można kupić ale nie za taką kasę ,zwłaszcza że jak piszesz szukasz prostego gramofonu aby zacząć przygodę z winylem
Druga ważna sprawa to płyty - jeżeli będą nowe to warto zainwestować w lepszy sprzęt ,jeżeli używane to trzeba mieć świadomość że nieraz przeszły przez wiele rąk i ich jakość może być różna - w przypadku "wyeksploatowanych" nie pomogą nawet wymyślne konstrukcje gramofonów w rodzaju Air Force One ,Acoustic Signature Invictus czy Clearaudio Innovation

grzesiek1945

New member
No właśnie, nie mam nowych płyt a stare po tacie, różny stan. Nie chcę niepotrzebnie wtopic kasy więc pytam was właśnie :)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Na ścisłość może być ten gramofon wskazany z linku ,moze być np .BD20/BD22 ,BD3...itp
tylko jest jeden zasadniczy problem - te modele (i szereg innych ) mają mocowanie wkładki T4P wymyślone przez firmę Technics ,chodziło o to aby maksymalnie uprościć proces ewentualnej wymiany wkładki i tak jest w rzeczywistości ....ale tutaj ustawiono na sztywno siłę nacisku na 1,25g co w niektórych przypadkach jest po prostu za mało -
Efekt tego jest taki że są brzmienie jest słabe ,szczególnie słychać to w przypadku basu i co najważniejsze jeżeli nacisk na płytę jest mniejszy niż zalecany to zrobisz jej więcej krzywdy niż gdyby było odwrotnie (np jeżeli nacisk zalecany jest 1,5g to przy 1,25g płyta szybciej się zużyje niż przy 1,75g)
Tej wartości nacisku nie zmienisz ,są lepsze modele Technicsa jak choćby SL-OD33 gdzie da się to regulować....ale znowu jest inny problem
Wkładki T4P w zasadzie nie są już produkowane i dostępność jest raczej ograniczona o kupnie oryginalnej wkładki Technicsa jak choćby P30 trzeba zapomnieć, gdyż od dawna nie jest już produkowana .Na Allegro można kupić Audio Technica ale to jest prosty model o szlifie sferycznym ,ewentualnie można jeszcze dorwać Shure M92E o szlifie dwubinarnym -eliptycznym to jedna z najlepszych wkładek ,ale nie zmienia to faktu że przy wymianie mogą być kłopoty

Ewentualnie pomyśl o gramofonie Technisca z klasycznym mocowaniem 1/2 cala ,wkładek jest mnóstwo i kłopotu nie będzie
Może coś takiego
Gramofon Technics SL20 (6723673250) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Gramofon Technics SL20 (6726061521) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
GRAMOFON TECHNICS SL-D2 NOWA IGŁA GWARANCJA (6720335198) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Gramofon Panasonic SL-H401 = Technics SL-D3 (6723685422) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Albo model innych firm tylko kłopot z kolorem bowiem o srebrny jest trudno
GRAMOFON DUAL CS 415-2 - ZADBANY !!! (6725701375) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
DUAL 503-1 Audiophile Concept (6719364446) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Albo coś takiego
Gramofon USB Dual DTJ 301 (6720499381) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
PROFESJONALNY GRAMOFON DUAL DT 400 USB (6715580783) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Gramofon Dual Profi USB-DJ DTJ-301.2 (6706671867) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
GRAMOFON DUAL DTJ 301 USB DJ-SKI (6662707009) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Albo coś z legendy czyli Thorensa
Gramofon THORENS TD 280 MK II / Nowy pasek FV (6726790568) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
GRAMOFON THORENS TD-190-1 ORTOFON PIĘKNY I ZADBANY (6689498317) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
GRAMOFON PROJECT DEBUT III WKŁADKA GRADO TANIO! (6730485089) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
No właśnie, nie mam nowych płyt a stare po tacie, różny stan. Nie chcę niepotrzebnie wtopic kasy więc pytam was właśnie :)
Ja miałem podobnie. U teściowej na strychu ze 20 płyt. Poszedłem do komisu i tam gość wskazał które są jeszcze do użytku, a które do kosza. Umyłem tylko te dobre, bo były baaaardzo zakurzone.

grzesiek1945

New member
Dziękuję za linki przemko77. A kojarzycie czy na forum jest ktoś z Podkarpacia i ma gramofon? Szczerze to wypadało by posłuchać, bo niby mam ochotę kupić a nigdy nie słuchałem muzyki z gramofonu.

DrWredman

Active member
Proponuje umyć wszystkie stare płyty bo ilość trzaskow spada diametralnie a igła nie brudzi sie tak szybko.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Proponuje umyć wszystkie stare płyty bo ilość trzaskow spada diametralnie a igła nie brudzi sie tak szybko.

Spotkałem się też z wypowiedziami autorytetów w tym temacie ,którzy twierdzą że płyt z kurzu nie należy czyścić bowiem nie wpływa to negatywnie na jakość dźwięku

Skoro jeszcze przy igle gramofonowej jesteśmy podobno świetnie można wyczyścić igłę przy użyciu draski z zapałki tak radzi Paul Thomas z firmy The Funk ,która produkuje świetne gramofony
Wypowiedź można zobaczyć tutaj w drugim filmie
https://www.stereolife.pl/1364

DrWredman

Active member
Czyli lepiej słuchać kurzu a nie muzyki? ;)
Ja umyłem płyty, które mają 20 lat. Teraz są w koszulkach antystatycznych i wątpię abym musiał myć je jeszcze raz za mojego żywota ;)
Teraz trafiła do mnie kolejna partia staroci i niektóre są tak zakurzone, że żal wziąć do ręki. Umyję i dopiero posłucham.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
U mnie idento. Ze strychu wszystko było czarne. Teraz w koszulkach, a okładki dodatkowo w zewnętrznych okładach i spokój ;)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli chodzi o Rzeszów mam dobre doświadczenie z salonem "Linia dźwięku " - jest tam sprzęt nowy i używany ,ten salon jest w Rzeszowie na Lewakowskiego to jakbyś skręcał w stronę Realu
LINIA DŹWIĘKU – HI-FI I KINO DOMOWE | Salon HI-FI i Kina Domowego.

A tak w ogóle to te "odsłuchy za pieniądze " - to jest zwykłe warcholstwo ,złodziejstwo i dziadostwo .Dla przykładu w Niemczech nie ma czegoś takiego ,a przynajmniej ja nie widziałem ,nie było problemu odsłuchania systemu za 60.000 czy 80.000 euro ,no ale Niemcy to jest normalny kraj

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Ja miałem to szczęście, że właściciel pewnego warszawskiego salonu przywiózł mi gramofony do domu, przedwzmacniacz, zostawił swoje płyty i wrócił po to za kilka dni. Zero zł.
Do dziś jestem w szoku, bo zaufał obcemu człekowi zostawiając w pełni mechaniczny, zużywalny sprzęt, płyty w nienagannym stanie, itd.
Też nie lubię płatnych odsłuchów, a ostatnio już w Saturnie życzą sobie 20 zł za zmianę konfiguracji.
Następnym razem poproszę o fakturę :D

Do góry