rtlusciak78
New member
Jasne. Dziękuję za wsparcie
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wszystko wskazuje na to, że nowy Chromecast oparty na Google TV, o którym wszyscy myśleli, że będzie nową wersją „czwórki” i informacje o nim pojawiały się pod sprzętową nazwą kodową „Boreal”, nie będzie rozwinięciem popularnego sticka, ale jego budżetową wersją dla telewizorów Full HD.
Według ostatnich informacji nowy model ma nazywać się Chromecast HD Google TV i będzie oparty na budżetowym chipsecie AMlogic S805X2 z grafiką Mali-G31 MP2 z 2 GB pamięci RAM i obsłuży tylko strumieniowanie HD 1080p. Chipset obsługuje dekodowanie wideo AV1 oraz odtwarzanie HDR10+. „Na pokładzie” ma znaleźć się oczywiście Google TV, ale oparty na Androidzie TV 12.
Notabene podobne urządzenia (choć bez Androida 12) są już obecne na rynku, a przykładem jest TVision HUB firmy T-Mobile.
Fani dwuletniego już prawie Chromecasta Google TV numer cztery z pewnością będą rozczarowani, bo czekali na nowy sprzęt, a tu się nie zanosi. Pozostaje mieć nadzieję, że nowe możliwości software’owe da update do Androida TV 12 (o ile będzie), bo z chipsetu Amlogic S905x3 chyba niewiele już można wycisnąć.
Dziwi trochę ta decyzja, ponieważ moim zdaniem telewizory FHD przechodzą już do historii, ale być może Google ma lepsze rozeznanie rynku i zakłada, że sticki do nich, dające im "drugie życie" w postaci Smart TV, będą się dobrze sprzedawać, tym bardziej, że mają ponoć kosztować pomiędzy 30 a 35 dolarów. Osobiście wolałbym dołożyć 15 dolarów i kupić nawet do telewizora FHD mocniejszego Chromecasta 4.
w takim razie proponuję przeczytać post kolegi Kirek50 jeszcze raz...Ale w czym rzecz? Mam to Google TV i normalnie obsługuje 4K i HDR 10 oraz Dolby Vision
w takim razie proponuję przeczytać post kolegi Kirek50 jeszcze raz...
ze zrozumieniem
Wszystko wskazuje na to, że nowy Chromecast oparty na Google TV, o którym wszyscy myśleli, że będzie nową wersją „czwórki” i informacje o nim pojawiały się pod sprzętową nazwą kodową „Boreal”, nie będzie rozwinięciem popularnego sticka, ale jego budżetową wersją dla telewizorów Full HD.
Według ostatnich informacji nowy model ma nazywać się Chromecast HD Google TV i będzie oparty na budżetowym chipsecie AMlogic S805X2 z grafiką Mali-G31 MP2 z 2 GB pamięci RAM i obsłuży tylko strumieniowanie HD 1080p. Chipset obsługuje dekodowanie wideo AV1 oraz odtwarzanie HDR10+. „Na pokładzie” ma znaleźć się oczywiście Google TV, ale oparty na Androidzie TV 12.
Notabene podobne urządzenia (choć bez Androida 12) są już obecne na rynku, a przykładem jest TVision HUB firmy T-Mobile.
Fani dwuletniego już prawie Chromecasta Google TV numer cztery z pewnością będą rozczarowani, bo czekali na nowy sprzęt, a tu się nie zanosi. Pozostaje mieć nadzieję, że nowe możliwości software’owe da update do Androida TV 12 (o ile będzie), bo z chipsetu Amlogic S905x3 chyba niewiele już można wycisnąć.
Dziwi trochę ta decyzja, ponieważ moim zdaniem telewizory FHD przechodzą już do historii, ale być może Google ma lepsze rozeznanie rynku i zakłada, że sticki do nich, dające im "drugie życie" w postaci Smart TV, będą się dobrze sprzedawać, tym bardziej, że mają ponoć kosztować pomiędzy 30 a 35 dolarów. Osobiście wolałbym dołożyć 15 dolarów i kupić nawet do telewizora FHD mocniejszego Chromecasta 4.
Ale w czym rzecz? Mam to Google TV i normalnie obsługuje 4K i HDR 10 oraz Dolby Vision. mój telewizor nie obsługuje tego ostatniego formatu ale reszta działa jak należy. włącznie z Dolby Atmos.
Kolega wyżej ma rację. Przeczytaj jeszcze raz to co napisał Kirek50.
Bo chyba nie powiesz, że masz przedpremierowego Chromecasta HD, którego nie ma jeszcze w sprzedaży.
Tu masz info o nowym modelu: https://www.pcworld.pl/news/Nowy-Ch...ec-wiecej-sensu-niz-Ci-sie-wydaje,435637.html
Kupiłem sobie taki zestaw do podłączenia do smartfona (Samsung Galaxy A70 i Galaxy S20) dysku USB HDD. Z jednej strony mamy wtyk USB-C, z drugiej gniazdo microUSB (zasilanie) i dwa "zwykłe" gniazda USB. Ze smartfonami sprawdza się perfekcyjnie, zasila HDD USB bezproblemowo, dysk jest wykrywany, pomaga aplikacja JS USB OTG. Niestety próby podłączenia do Chromecasta 4 nie powiodły się - stick "nie wstaje", jakby nie dostawał zasilania. Próbowałem różne kable i nic.
Ktoś ma jakąś ideę na ten temat? Wdzięczny będę też za podpowiedź, co będzie działało, może macie jakieś doświadczenia.
Niestety próby podłączenia do Chromecasta 4 nie powiodły się - stick "nie wstaje", jakby nie dostawał zasilania. Próbowałem różne kable i nic.
Ktoś ma jakąś ideę na ten temat? Wdzięczny będę też za podpowiedź, co będzie działało, może macie jakieś doświadczenia.
Spóbuj z inną ładowarką, miałem podobny problem i dopiero ładowarka od telefonu zasiliła Chromrcasta4 razem z Hubem.
Może takie cudo trzeba wypróbować jak na tym filmiku. Tylko z europejskimi końcówkami.
https://www.youtube.com/watch?v=doksD3EwYdk
Jak masz czas to oddaj tegon Chromecast 4 bo nic tańszego niż 100 zł żeby dobrać działającego z nim huba nie dostaniesz.
Na Chromecascie nie ma żadnej możliwości działania dysku w formacie NTFS na 100% ,google zablokowały obsługę NTFS.