Zainstalowałem wczoraj najnowszą wersję oprogramowania do XE93 która wprowadza szereg poprawek i Dolby Vision.
Muszę powiedzieć, że jestem bardzo mile zaskoczony zmianami i najbardziej w oczy rzucają się:
1. TV szybciej reaguje na akcje z pilota
2. Android chodzi znacznie szybciej i płynniej
3. TV nie wzbudza się samoczynnie po wyłączeniu poprzez dłuższe przytrzymanie przycisku POWER
Z ciekawszych rzeczy:
Mam wrażenie jakby dopiero teraz w TV została aktywowana funkcja "Przetwarzanie dual database processing". Testowałem to wcześniej na serialu "Punisher" na Netflixie i było naprawdę sporo efektu ziarna a szczególnie jak podnosiłem rozdzielczość ze standardowych 20 do 50, gdyż obraz był dla mnie zbyt mało wyraźny. Mówiąc wprost nie widziałem żadnej różnicy między swoim starym HX850 a XE93, ziarna dużo na obu TV. Co ciekawe teraz (po aktualizacji) ziarno jest ale bardzo bardzo drobne i dużo mniej widoczne a obraz jest bardziej szczegółowy i wyraźny na standardowych "20" (rozdzielczość) niż wcześniej na "50"
Tutaj można poczytać czym jest "Przetwarzanie dual database processing" które umożliwia tylko procesor X1 Extreme:
https://www.sony.pl/electronics/roz...EN_GL-2016-11-M16-DISCOVERWHAT-TOUT02-CLARITY
Obraz jest niesamowicie czysty, wyraźny i jednocześnie plastyczny i powiem szczerze, że teraz nie ma sensu zmieniać jakichkolwiek ustawień odnośnie ostrości czy rozdzielczości.
Kolejne zaskoczenie to bardzo duża poprawa płynności obrazów ruchomych.
Nie jest to różnica subiektywna lecz wyraźna i dla mnie nie do podważenia.
Ogólnie mam wrażenie jakby nowy update odblokował pełne możliwości tego tv.
Na koniec rarytas czyli Dolby Vision. Wcześniej któryś z kolegów pisał, że obraz jest za jaskrawy i wszystko się zgadza, ponieważ nieskalibrowany TV ma zbyt zimne barwy co powoduje jaśniejsze świecenie poszczególnych elementów obrazu.
Opiszę krótko jak to wygląda na skalibrowanym TV (usługa płatna z dokumentem i certyfikatem)
Głębia obrazu ociera się o efekt 3D, ilość kolorów jest ogromna dając naturalnie płynne przejścia tonalne. Dużej poprawie uległa czerń, tak jakby DV dużo lepiej zarządzał strefowym podświetleniem.
Sceny nocne są bardzo ciemne i co ciekawe bardzo szczegółowe. Nie wiem jak oni to zrobili, ale mimo tak głębokiej czerni widać mnóstwo detali.
Polecam piąty odcinek Punishera, scena w lesie (około połowy odcinka).
Naprawdę tak realistycznej treści nigdy nie widziałem. Ma się wrażenie jakby ramka tv była ramą okna przez które patrzymy na to co jest na zewnątrz.
Poczucie realizmu na referencyjnym poziomie.
Wszystko co opisałem to oczywiście moja ocena i tak to widzę.
Testy robiłem na różnych filmach z platformy Netflix.