pantomima :
Kilka miesięcy temu temat ten poruszał już fanów AV w Czechach. Piszsesz kompletne bzdury!
Oczywiście nie jestem wszechwiedzący, jednak jeśli napiszę A, to mogę dodać do niego B. Zanim coś napiszę, myślę o tym, coś o tym wiem, a zwłaszcza mam z tym osobiste doświadczenia! Nie kłamię, nie mistyfikuję i nawet nie gotuję na wodzie. I to jest różnica między nami ...
OK, wrócę do testu HDTV. Vincent Teoh zyskał bardzo dobrą opinię w Anglii jako kalibrator i recenzent. Jego ostatni Shootout był
sponsorowany przez sprzedawcę Crampton & Moore, był też kalibrator Maciej *************** (******************************), który wraz z Vincentem skalibrował trzy OLED-y i jedną QLED. A jeśli napiszę to naprawdę zrozumiałe dla każdego, to Shootout był bardzo nieprofesjonalny ...
Ponieważ LG C9 jest jedynym HDMI 2.1, a sprzedawca i sponsor Shootout był nim bardzo zainteresowany, „naciskał” na wprowadzenie nowej kategorii gier, w której LG C9 mógłby zdominować. Wprawdzie ten HDMI 2.1 był bardzo niedostrojony (wystarczy poszukać w sieci), to jednak wystarczyło, aby wygrywali nie tylko w tej kategorii, ale także w ogóle ...
A testy HDR? Gdzie wygrał też LG C9? Zainteresowani wiedzą, że PANASONIC ma absolutnie najlepsze odwzorowanie i algorytmy do pracy z HDR spośród wszystkich marek na rynku. Najlepszy rysunek cieni, najwięcej detali, idealna jednolitość starannie dobranych paneli ...
Ale QLED Samsung Q90 nie ma Dolby Vision, a LG C9 i SONY AG9 nie obsługują HDR 10+ ... Więc co z tym? Nieważne.
PANASONIC ma po prostu pecha, będą to ograniczone testy tylko w HDR 10 bez dynamicznych metadanych!
Osoby, które były naprawdę bliskie „testu”, były zdziwione, że nie wzięli pod uwagę tego, jak wyglądają telewizory po wyjęciu z pudełka.
Czyli to, co najbardziej interesuje klientów, bo 99% z nich nigdy nie da więcej pieniędzy na profesjonalną kalibrację! Zwycięzca tej kategorii byłby oczywisty ...
Warto też dodać, że nawet osoby z firmy PANASONIC, które tam były, po kolejnej kalibracji przez *************** i Teoh, nie mogły wiedzieć, który z trzech OLEDów jest ich! Niestety dostrojony i wyraźny panel można rozpoznać po włączeniu (GZ2000 też nie ma tak agresywnego ABL), więc „zaokrąglił” go najlepiej, jak potrafili.
Wyniki wszystkich kategorii
Best Home Theatre TV PANASONIC GZ2000
Best Living Room TV PANASONIC GZ2000
Best Gaming TV LG C9
Best HDR TV LG C9
Best TV of 2019 LG C9
Suma punktów
LG C9 - 33.16
TV PANASONIC GZ2000 - 32.90
No comment!
Tak się właśnie okazuje, gdy pojawia się wezwanie do „ślepych” testów, co leży w interesie biznesmena, recenzenta, ao ich jakości decydują „uliczni profesjonaliści” ... W sieci była aplikacja dla ograniczonej liczby osób i tego, kto zarejestrował się przed siadaniem w audytorium. Wśród tych „testerów” byli ludzie absolutnie nieświadomi problemu, co zaowocowało kłopotliwymi pytaniami, jak np. Co to jest gradacja czy prążkowanie, na które później musiał odpowiedzieć Vincent Teoh ...
W Czechach nazywa się to efektem kameleona. Wypożyczalnie telewizorów na test, „prezenty” od producentów, pieniądze od sponsorów, życzenia wielkich sprzedawców, płatne wycieczki do Ameryki na targi CES czy na IFA do Berlina … Po prostu coś za coś.
Jeszcze kilka lat temu testy były prawdziwe. Dziś są opisani od siebie. Kilka drobnych zmian w tekście i na to zasłużyliśmy!
Dawno minęły czasy, kiedy tym testerom można było ufać. Dziś to tylko wulgarny biznes, który czyni tych ludzi niesamowicie bogatymi ...
W dodatku model GZ2000 to nie tylko obrazowy High End ze świetnym dźwiękiem, ale jako jedyny OLED wykorzystuje specjalną metalową maskę i dzięki temu nie ma chwilowego ani trwałych powidokow ...
https://www.youtube.com/watch?v=Gf4R68iicC8
Chwalisz swój LG9, kierujesz do wirtualnego użytkownika i wykonujesz ślepe testy. Co mi napiszesz o całkowicie zmanipulowanych ślepych testach organizowanych przez Philipsa, materiał testowy jest wybierany przez Philipsa, telewizory są kalibrowane przez ludzi Philipsa i używany jest tryb Vivid ?!
I bez zdziwienia oczywiście wygra Philips OLED? Nawet cztery razy z rzędu !!!
A co powiesz na zeszłoroczny wynik, w którym Philips wygrał 69% w trybie Vivid, a Twój tylko 3% LGC9? Jak ci się podoba? To z pewnością odpowiada rzeczywistości, prawda?
https://www.homecinemamagazine.nl/2019/11/fwd-benelux-tv-shoot-out-2019-de-test-en-de-uitslag/
Philips OLED804 : 69%
Panasonic GZW2004 : 15%
Sony AG9 : 13%
LG C9 : 3%
Nie masz pojęcia, jak się sprawy mają w tym biznesie ...
SDman :
Uzyj wlasna glowe i wlasne oczy. Zycze Ci udanego zakupu i ze bys byl zadowolony ... Pozdrawiam z Czech ...
Tony