Kolego, Ty chyba zapomniałeś, parafrazując Twój nik, wyciąć w przepasce kółka na oczy. Cuda w technice, jak to ująłeś się zdarzają... tylko niestety do ideałów im trochę brakuje. Ja też bym chciał być piękny, zdrowy, młody i przede wszystkim bogaty, ale jest jak jest.
Panasonic w swoich topowych modelach rzeczywiście wyróżnia się... tylko ceną, która nie idzie w parze z jakością obrazu. Proponuję abyś postawił odpowiednie Oled TV obok siebie i zapodał im ten sam materiał z tego samego źródła, pamiętając o właściwych ustawieniach na TV i źródle sygnału. Jeżeli nie będziesz wiedział, który jest który, to się bardzo zdziwisz. Żyjąc już trochę na tym świecie i zajmując się techniką satelitarną mogę podsumować te dywagacje na temat, który lepiej lub gorzej panel wyświetla, że to zależy od bardzo wielu czynników, a przede wszystkim:
- w jaki sposób i jakiej technice został zarejestrowany lub transmitowany obraz
- za pomocą czego i w jakiej technice jest dostarczany do odbiornika,
poza tym, istnieje jeszcze wiele czynników obiektywnych i subiektywnych, które posiadają olbrzymi wpływ na to, jak widz postrzega dany obraz. Dlatego wyrażanie tak jednoznacznych opinii na temat ww. mija się z celem i świadczy tylko o dyletanctwie z Twojej strony.
PS. Mam okazję obserwować online/live przekaz np. tego samego meczu piłki nożnej na różnych platformach satelitarnych na sprzęcie profesjonalnym i moje subiektywne odczucia są jednoznaczne, a mianowicie NIE MA IDEALNEGO przekazu, idealnego sprzętu są TYLKO subiektywne odczucia.
Ty tak poważnie ? czy jaja sobie robisz ze mnie? A myślisz że na podstawie czego wyciągam takie wnioski? Ten sam materiał, to samo źródło, różne odbiorniki TV i... ja nie piszę o panelach
- bo de facto obraz na wszystkich oled-ach jest bardzo podobny
, wraz z panelem LG (jak masz szczęście i trafi ci się bez wad) otrzymujesz jeszcze "obróbkę" obrazu danego producenta i tu zaczynają się dziać różne cuda, pomijając fakt że już przy samym zakupie TV obojętnie jakiego producenta bierzesz udział w loterii panelowej za własne ciężko zarobione pieniądze - kurde wydaje mi się że normalne to nie jest Panie ekspercie?
A dodatkowo producenci lecą na skróty w sposób wręcz chamski - ot, choćby w Philipsie 903 - brak płynnej regulacji upłynniacza ruchu - albo szarpanie albo teatr TV, kurde 2 lata temu w swoich modelach można było to bez problemu zrobić - teraz ? Sorry nie da się - bo parę linijek kodu brakło?, procesor za słaby? ( w każdym razie parę USD producentowi w kieszeni zostaje) o dużej ilości artefaktów nawet nie wspomnę.
Nadmierna posteryzacja i makro blokowanie, ba Philips problem zna - nawet się do niego przyznaje - zapowiadając poprawę... w nadchodzących modelach 804 i 904
i tu nie chodzi o ideał - chodzi TYLKO o to aby produkt nie miał rażących wad użytkowych - a o to ciężko!. LG 930 idealny nie był - ale nie miał rażących wad użytkowych, moja 42 calowa plazma Panasonica sprzed 12 lat też!
Co do Panasonica - niestety jakości doświadczyłem na własnej skórze - martwy piksel po 1,5 tygodnia użytkowania GZ1500 - na szczęście poleciał na zwrot, a ja znów zostałem bez TV. Ogólnie poprawny był - można z nim żyć- ale te peany w testach na jego cześć są po prostu śmieszne. Bo nadal nie rozwiązano problemu posteryzacji, nadal cierpi na przypadłość klatkowania obrazu w scenach z dużą ilością dymu, akcji i wiele innych nie dociągnięć można mu wytknąć - oczywiście w większości tych marketingowych bzdur jakimi są te testy - ani słowa o tym nie uświadczysz.
Widzisz problemem nie jest szukanie ideału - bo go nie ma - problemem jest to że kupując dziś TV za 15 koła zastanawiam się co będzie nie tak, co będzie działać dobrze a co jest nie dopracowane, ile wad będzie miał ten produkt i czy będą one do zaakceptowania, z roku na rok produkty są coraz droższe a jakość niestety nie najlepsza - za to marketing i hype rozwinięty do granic absurdu! i w tym dla mnie jest problem.
Pozostaje mi jedynie mieć nadzieję że 904 Philipsa będzie produktem poprawnym i pozbawionym wad 903 oraz kiki da dobrą cenę bo mariaż Philipsa z B&W przyniósł fantastyczne efekty w 903 - najlepszy dźwięk jaki kiedykolwiek słyszałem z TV i brawa za to dla Phlipsa - że chcą wejść do segmentu "premium" nie tylko marketingiem ale realnymi działaniami podnoszącymi jakość produktu.