NVIDIA to przerost formy nad treścią, kto normalny do oglądania filmów będzie kupował sprzęt za 1K? Na MiBox działają wszystkie multimedia a koszt 1/4 1/5 Shielda. Miałem Fbox i miałem problem z TV na Kodi, support oczywiście umył ręce bo testowe pliki szły na ich media center, Kodi nie wspierają...
Po pierwsze nie za 1k a za 750 zł bo tyle kosztuje Shield 2019, choć faktycznie ja bym wolał dołożyć do PRO.
Po drugie jest to kwestia podejścia i przywiązania wagi do jakości, szybkości, funkcjonalności, braku problemów, długiego i silnego wsparcia itp.
Są osoby, które nie mają specjalnych oczekiwań, którym wystarczy, że uruchomiony film da się obejrzeć i tyle. Nie mają żadnego kina, najczęściej też mają TV z dolnej półki albo oglądają filmy "od święta". Dla takich osób faktycznie Mi BOX może być dobrym wyborem zważywszy niską cenę. Dla tych drugich jednak Nvidia jest nieoceniona i warta każdej dołożonej złotówki.
Mam dobre porównanie bo mam (a właściwie miałem do wczoraj) Mi BOXa S i Nvidię Shield TV 2017 i wielokrotnie chciałem Mi BOXa przez okno wywalić. W pewnym momencie kupiłem nawet drugą sztukę na testy, bo myślałem, że ten mój nie jest do końca sprawny ale okazało się, że "ten typ tak ma". Ostatecznie oddałem go za darmo rodzicom (którzy należą do I grupy czyli bez większych oczekiwań) i nigdy więcej już nie chciałbym wracać do tego urządzenia. Nvidia jest pod każdym względem lepsza. Pomijam fakt, że jest 7-mio krotnie szybsza (Antutu: 34 tys vs 238 tys pkt.) i dużo lepiej wyposażona (szczególnie wersja 2019 Pro oraz cała seria 2017) ale samo oprogramowanie ma dużo bardziej rozbudowane, oferuje lepszą jakość obrazu i dźwięku, ma bardzo dobry support (pierwsze wersje z 2015 roku do dzisiaj cały czas dostają pełne aktualizacje). Ale co najważniejsze, w przeciwieństwie do Mi BOXa wszystko na niej działa. Nie mam problemów z żadną płynnością ruchomych scen w filmach, nie rozjeżdża się obraz z dźwiękiem. Wszystko działa błyskawicznie i tak jak powinno. Mi BOX jest wyraźnie w tyle za Nvidią pod każdym względem. To tania, ciągle niedopracowana zabawka. Jako tako działa (często wolno i problematycznie) i nic poza tym. Gdyby nie fakt, że podobnie jak Nvidia, MI BOX posiada certyfikat NETFLIXA i Google (swoją drogą Nvidia ma więcej certyfikatów), to zapewne w ogóle nie liczyłby się na rynku.